Rónai Dániel: Többmilliós fizetések röpködnek a vezetőknél

Rónai Dániel: Többmilliós fizetések röpködnek a vezetőknél
2022. 08. 31., 19:19

Idén közel ugyanolyan gyorsan nőnek a vezetői fizetések, mint ahogy az alkalmazotti bérek emelkednek, részben a magas infláció miatt – derült ki a Wyser több mint 7 ezer vezető juttatási csomagját összegző kutatásából. A vezetői bérek átlagosan bruttó 1,5-3 millió forint között szóródnak. Az infláció miatti béremelések igénye komoly nyomást jelent a cégek számára, miközben a gazdasági lassulás már kopogtat.

A vezetőknek általában lassabb ütemben nő a bérük, mint a beosztottaknak, idén azonban az infláció miatt a menedzserek fizetése is jelentősen emelkedik – derült ki a Wyser felméréséből. A közép- és felsővezetők toborzására szakosodott vállalat Managers’ Salary & Market Guide 2022 kutatása szerint az ügyvezetők ma már bruttó 2,8 millió forintot keresnek, miközben a régiókért felelős menedzserek tipikus fizetése 3,4 millióra emelkedett.

Az ügyvezetők helyettesei sem maradnak le sokkal, 2,5 millió forintos bruttó fizetést ők is megkapnak. A pénzügyi igazgatók keresete 2,3 és 3 millió forint között ingadozik, attól függően, hogy mekkora vállalat pénzügyeiért felelősek; a kontrolling igazgatók tipikus fizetése bruttó 2,3 millió forint.

„Ma már vezetői szinten is jelentős munkaerőhiányról beszélhetünk, ami felfelé hajtja a béreket. A minden várakozást felülmúló infláció miatt a menedzseri bérek is nagymértékben nőnek” – mondta Rónai Dániel, a Wyser magyarországi vezetője.

„A nyitott álláshelyek száma idén folyamatosan emelkedett, ami nyomást helyez a HR-igazgatókra. A vezetők közül a Compensation & Benefit menedzserek néznek szembe a legnagyobb kihívással, hiszen az égető inflációra megoldást kell találniuk. A munkavállalók megtartása és a cég profitabilitásának fenntartása is fontos szempont” – tette hozzá.

(Rónai Dániel is válaszolt az Üzletem 12 kérdésére. A sorozat 210. interjúját IDE KATTINTVA olvashatja el.)

A HR igazgatók fizetése 1,8 és 2,4 millió forint között szóródik, attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb vállalatnál végzik a feladatukat. A Compensation & Benefit igazgatók tipikus bére eléri a 2,1 millió forintot.

A gazdasági lassulás első jelei a makrogazdasági adatokban már látszanak, a munkaerőpiacon egyelőre ezek nem mutatkoznak a Wyser kutatása szerint. A munkaerőpiac feszes, tartalékok pedig egyre kevésbé vannak, miközben a cégeket bővülés jellemezte az elmúlt időszakban.

„A betöltetlen álláshelyek magas száma érdemi bérfelhajtó hatással bír, ezért, ha új dolgozókat szeretnének felvenni a vállalatok, akkor muszáj magasabb béreket kínálniuk, ami végső soron bérfeszültséghez vezet. A többletköltségek, illetve az év közbeni béremelések tovább gerjesztik az inflációt, mert a cégek csak áremeléssel tudják ezt kigazdálkodni” – mutatott rá Rónai Dániel.

Nem egyszer megtörténik, hogy a kiválasztási folyamat elején megadott bérigényen a 6-8 hetes folyamat végére változtatnak a jelöltek, mert akkora inflációt tapasztalnak. Az infláció pedig a következő időszakban is meghatározza majd az életünket.

Ma nincs olyan szektor, ahol ne lennének problémák: mindegyik a saját kihívásaival küzd. Az IT-ban érdemi munkaerőhiány volt már a Covid előtt is, mostanra pedig óriásivá vált a probléma. A remote work csak súlyosbít ezen, hiszen a home office miatt az IT-szektorban globális verseny zajlik, egyre jellemzőbb, hogy a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni egy-egy pozícióra. Ezekkel a globális szereplőkkel szinte lehetetlen bérben felvenni a versenyt. Ugyanakkor egyes szektorokat érzékenyen érinthet a gazdaság lassulása és az energiaárak robbanása. Egy-egy szektor helyzete pillanatok alatt meg tud változni.

Mindeközben két új kihívással is találkozunk. „Az egyik az, hogy egyre nehezebb céges autókat beszerezni a menedzsereknek. Egyrészt nagyon megdrágultak, adott esetben duplázódtak a lízingdíjak, a gyenge forint, az emelkedő listaárak, illetve a kedvezőtlen kamatkörnyezet miatt, másrészt a várakozási idő is rendkívül kitolódott már szinte minden modell esetében. Ez érzékenyen érinti a vezetőket” – mondta Rónai Dániel.

A másik új keletű kihívás, hogy egyre több vezetőben merül fel, hogy euróban szeretné kapni a fizetését a forint árfolyama és az infláció miatt. Sokszor magyar vállalatokkal szemben is megfogalmazódik ez az elvárás, ami nem mindig teljesíthető.

„Egyre többen szeretnék a szerződésbe lefektetni az inflációkövető béremelést is, ami érhető igény a munkavállalók részéről, ugyanakkor óriási kitettség a vállalatok számára, főképp jelen gazdasági helyzetben, amikor nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő” – hangsúlyozta Rónai Dániel.

Ahogy nő a gazdasági bizonytalanság, úgy válnak majd óvatosabbá a munkavállalók is. Ha beköszönt a válság, akkor a vállalatok erős produktivitás növekedést várnak majd el a munkavállalóktól, ugyanakkor a leépítésekkel óvatosak lehetnek. A Covid időszakában kiderült, hogy az a vállalat, amelyik gyors leépítéssel reagált, sokkal lassabban és nehezebben tudott visszaépülni, mint az, amelyik igyekezett megtartani a munkavállalókat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS