Pedagógusok Magyarországon: 86 százalék a nők aránya az általános iskolákban

2022. 08. 22., 09:43

A hazai általános iskolákban a pedagógusok közel fele 50 éves vagy idősebb, 86 százalékuk nő – derül ki a statisztikai hivatal kiadványából.

Általános iskolák

A 2021/2022-es tanévben az általános iskolákban foglalkoztatott főállású pedagógusok száma (valamennyi munkakört figyelembe véve) 74,5 ezer fő volt, kismértékben (700 fővel) kevesebb, mint az előző évben – olvasható a KSH „Helyzetkép, 2021 – Oktatási adatok, 2021/2022” című kiadványában. A 2020/2021-es tanévhez hasonlóan országosan egy pedagógusra 9,7 tanuló jutott.

A pedagógusok 86 százaléka volt nő. A 2021/2022-es tanévben az 50 éves vagy annál idősebb korosztály aránya 48 százalék, a 30 évesnél fiatalabbaké 6 százalék volt.

2020-ban az alapfokú és alsó középfokú oktatás (ISCED 1-2) esetén az egy pedagógusra jutó tanulók száma az Unió 27 tagállamában átlagosan 12,7 fő volt. Míg Görögországban, Luxemburgban és Máltán kevesebb mint 10 tanuló jutott egy pedagógusra, addig Hollandiában és Franciaországban 16 fő fölötti volt ez az arány.

Középfokú oktatás

A középfokú oktatási intézményekben főállású pedagógusként több mint 42 ezren dolgoztak, 44 százalékuk gimnáziumban, 39 százalékuk technikumban, szakgimnáziumban, 13 százalékuk szakképző iskolában, 4 százalékuk pedig szakiskolában, készségfejlesztő iskolában tanított. A középfokú oktatásban oktatók többsége (65 százalék) volt nő.

A gimnáziumokban, illetve a sajátos nevelési igényű tanulókat oktató szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban 70 százalék feletti, a szakképző iskolákban viszont alacsonyabb (50 százalék) volt a nők aránya.

A pedagóguslétszám követte a középfokú oktatásban tanulók létszámváltozását. Az egy pedagógusra jutó tanulók száma a 2021/2022-es tanévben a szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban 4,6, a szakképző iskolákban 11,8, a gimnáziumokban 10,4, a technikumokban, szakgimnáziumokban 9,9 fő volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS