Pedagógusok Magyarországon: 86 százalék a nők aránya az általános iskolákban

2022. 08. 22., 09:43

A hazai általános iskolákban a pedagógusok közel fele 50 éves vagy idősebb, 86 százalékuk nő – derül ki a statisztikai hivatal kiadványából.

Általános iskolák

A 2021/2022-es tanévben az általános iskolákban foglalkoztatott főállású pedagógusok száma (valamennyi munkakört figyelembe véve) 74,5 ezer fő volt, kismértékben (700 fővel) kevesebb, mint az előző évben – olvasható a KSH „Helyzetkép, 2021 – Oktatási adatok, 2021/2022” című kiadványában. A 2020/2021-es tanévhez hasonlóan országosan egy pedagógusra 9,7 tanuló jutott.

A pedagógusok 86 százaléka volt nő. A 2021/2022-es tanévben az 50 éves vagy annál idősebb korosztály aránya 48 százalék, a 30 évesnél fiatalabbaké 6 százalék volt.

2020-ban az alapfokú és alsó középfokú oktatás (ISCED 1-2) esetén az egy pedagógusra jutó tanulók száma az Unió 27 tagállamában átlagosan 12,7 fő volt. Míg Görögországban, Luxemburgban és Máltán kevesebb mint 10 tanuló jutott egy pedagógusra, addig Hollandiában és Franciaországban 16 fő fölötti volt ez az arány.

Középfokú oktatás

A középfokú oktatási intézményekben főállású pedagógusként több mint 42 ezren dolgoztak, 44 százalékuk gimnáziumban, 39 százalékuk technikumban, szakgimnáziumban, 13 százalékuk szakképző iskolában, 4 százalékuk pedig szakiskolában, készségfejlesztő iskolában tanított. A középfokú oktatásban oktatók többsége (65 százalék) volt nő.

A gimnáziumokban, illetve a sajátos nevelési igényű tanulókat oktató szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban 70 százalék feletti, a szakképző iskolákban viszont alacsonyabb (50 százalék) volt a nők aránya.

A pedagóguslétszám követte a középfokú oktatásban tanulók létszámváltozását. Az egy pedagógusra jutó tanulók száma a 2021/2022-es tanévben a szakiskolákban, készségfejlesztő iskolákban 4,6, a szakképző iskolákban 11,8, a gimnáziumokban 10,4, a technikumokban, szakgimnáziumokban 9,9 fő volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.