Jön a négynapos munkahét? – Biztatóak a kísérlet eredményei

Jön a négynapos munkahét? – Biztatóak a kísérlet eredményei
2023. 02. 23., 09:49

Az Egyesült Királyságban elvégzett nagyszabású teszt olyan jól sikerült, hogy csaknem minden résztvevő vállalat folytatja a gyakorlatot.

Az Egyesült Királyság 2022 utolsó hónapjában zárta le minden idők talán legnagyobb, négynapos munkahétre vonatkozó kísérletét, amibe a szervező 4 Day Week Global több mint hatvan vállalatot és többezer munkavállalót hívott meg. Az egyelőre elképzelhetetlennek tűnő rövidítés hatalmas sikert aratott, a jótékony élettani és magánéleti hatásoktól a gazdasági haszonig.

A társszervező Autonomy.work oldalán közzétett értékelés a résztvevő alkalmazottak több olyan válaszát is kiemeli, ami arra utal, hogy  az újítás előnyösebb alternatíva, mint a jelenlegi status quo, már csak a kipihent alkalmazottak javuló aránya miatt is. A 2900 munkavállaló 40 százaléka mondta azt, hogy kevesebb alvásproblémával vagy álmatlansággal küzdött. Ezzel szemben 45 százalékuk nem tapasztalt változást az alvásban, és 15 százalék az alvásproblémák növekedéséről számolt be.

Valamivel meggyőzőbbek az arányok a burnout jelenség szempontjából vizsgálva, hiszen 39 százalék határozottan kevesebb stresszt tapasztalt a vizsgált időszakban, de a fennmaradó 71 százalék is jóval kevésbé érzékelte a kiégés jeleit.

Az Egyesült Királyság négynapos munkahetet vizsgáló kísérletében 61 vállalat vett részt. Közülük 56 cég (tehát a résztvevő társaságok 92 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a kísérlet végeztével továbbra is négynapos munkahetet fog alkalmazni, és a cégek közül tizennyolc erősítette meg, hogy a négynapos munkahét biztosan állandó gyakorlattá válik. A mind időtartamában, mind a résztvevők létszámában monumentális tesztet a 4 Day Week Global szervezte, a Boston College, a Cambridge-i Egyetem és az Autonomy kutatócsoportjaival együttműködve, 2022 júniusától decemberéig. A vizsgálatban részt vevő vállalatok legnagyobb részét a marketing- és reklámipar, a második legnagyobb szeletét a szakmai szolgáltatói szektor, míg a harmadikat a jótékonysági és nonprofit szervezetek adták.

A négynapos munkahét kísérleti programjában a munkavállalók 46 százaléka a szokásosnál kevesebb fáradtságot tapasztalt, 14 százalékuk viszont többet, de ezekhez képest elsöprő előnyök mutatkoztak a privát és a szociális élet javulásában: előbbi 60, utóbbi 62 százalékkal lett jobb a vizsgált időszak végére. A munka és a háztartással kapcsolatos teendők egyensúlya szintén optimálisnak tűnik: a résztvevők 54 százaléka találta úgy, hogy több ideje jut az otthonával kapcsolatos teendőkre és ugyanennyien voltak elégedettebbek a háztartási költségek mértékével, a kapcsolataik minőségével és az időbeosztásuk alakulásával.

Hova tovább: a fluktuáció markáns visszaesést mutatott, 57 százalékkal kevesebben hagyták ott a négynapos munkahetet biztosító vállalatokat, mint korábban, sőt, kimutathatóvá vált egy 15 százalékos arányú réteg, amelynek dolgozói úgy nyilatkoztak, semmi pénzért nem térnének vissza az ötnapos munkahétre.

A lelkesedés nem véletlen, hiszen olyan munkavállalókról beszélünk, akik 40 óra helyett 32-t dolgoztak le hetente, ugyanakkora fizetésért, de az egymillió fontos kérdés még mindig az, hogy mindez üzletileg megéri-e a gazdasági szervezeteknek, mert ha nem, aligha válhat elterjedt gyakorlattá a jövőben. Nos, a tanulmány szerzői a cégvezetőknek is jó hírrel szolgáltak: amíg csak a kísérlet időtartama alatt 1,4 százalékkal nőttek a bevételek, a korábbi évek azonos időszakához képest átlagosan 35 százalékos bevételnövekedést sikerült elérni.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS