Munkanélküliség az Európai Unióban: 2,4 és 12,4 százalék között szóródnak az augusztusi adatok

2022. 09. 30., 11:52

Az Európai Unióban augusztusban 6,0 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanakkora, mint egy hónappal korábban – tájékoztatott az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal becslése szerint 2022. augusztusban átlagosan 12,921 millión kerestek aktívan munkát az EU-ban, 52 ezerrel kevesebben, mint júliusban, és 1,682 millióval kevesebben, mint 2021 augusztusában. (A „hivatalos meghatározás szerint egy adott pillanatban az számít munkanélkülinek, akinek (i) nincs munkája, de ha lenne, (ii) két héten belül munkába tudna állni, és (iii) a megelőző négy hét folyamán aktív lépéseket annak érdekében, hogy munkát szerezzen magának.)

A férfiak körében 5,7, a nők körében 6,4 százalékos, a 25 éven alattiak körében pedig 13,8 százalékos volt a munkanélküliség augusztusban, valamennyi adat ugyanekkora volt júliusban is.

Három tagállam is van, ahol 3 százalék alatt volt a munkanélküliség augusztusban: Csehországban 2,4, Lengyelországban 2,6, Máltán 2,9 százalék. 10 százalék feletti rátát csak Spanyolországban (12,4 százalék) és Görögországban (12,2 százalék) regisztráltak.

Magyarországon augusztusban (csakúgy, mint júliusban) 3,5 százalékos volt a munkanélküliség, a munkanélküliek száma mindkét hónapban 171 ezer volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS