Munkanélküliség az Európai Unióban: 2,4 és 12,4 százalék között szóródnak az augusztusi adatok

2022. 09. 30., 11:52

Az Európai Unióban augusztusban 6,0 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanakkora, mint egy hónappal korábban – tájékoztatott az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal becslése szerint 2022. augusztusban átlagosan 12,921 millión kerestek aktívan munkát az EU-ban, 52 ezerrel kevesebben, mint júliusban, és 1,682 millióval kevesebben, mint 2021 augusztusában. (A „hivatalos meghatározás szerint egy adott pillanatban az számít munkanélkülinek, akinek (i) nincs munkája, de ha lenne, (ii) két héten belül munkába tudna állni, és (iii) a megelőző négy hét folyamán aktív lépéseket annak érdekében, hogy munkát szerezzen magának.)

A férfiak körében 5,7, a nők körében 6,4 százalékos, a 25 éven alattiak körében pedig 13,8 százalékos volt a munkanélküliség augusztusban, valamennyi adat ugyanekkora volt júliusban is.

Három tagállam is van, ahol 3 százalék alatt volt a munkanélküliség augusztusban: Csehországban 2,4, Lengyelországban 2,6, Máltán 2,9 százalék. 10 százalék feletti rátát csak Spanyolországban (12,4 százalék) és Görögországban (12,2 százalék) regisztráltak.

Magyarországon augusztusban (csakúgy, mint júliusban) 3,5 százalékos volt a munkanélküliség, a munkanélküliek száma mindkét hónapban 171 ezer volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS