Megéri exportra dolgozó vállalatoknál dolgozni

2018. 11. 27., 19:01

Az Európai Unióban minden hetedik munkahely a harmadik országokba irányuló exporttól függ – derül ki az Európai Bizottság által közzétett tanulmányokból. Ezek a munkahelyek a gazdaság többi részéhez képest átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetéssel járnak.

A világ más részeire irányuló uniós export minden eddiginél fontosabb, hiszen 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent a 2000-es adathoz képest. E munkahelyekből 14 milliót nők töltenek be. Ezen túlmenően a világ más részeire irányuló uniós export 2300 milliárd euró hozzáadott értéket teremt az EU-ban.

Amióta a jelen bizottság 2014-ben hivatalba lépett, 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma. E munkahelyek a gazdaság többi részéhez képest átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetéssel járnak – olvasható a bizottság közleményében.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „E tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a kereskedelem munkahelyeket jelent. A világ más részeire irányuló uniós export jelentős és egyre növekvő számú polgár megélhetéséhez járul hozzá Európa minden szegletében. A kereskedelem által biztosított munkahelyek közel 40 százalékát nők töltik be. Az uniós kereskedelemnek köszönhetően az unió határaitól távol is több millió munkahely jön létre, például a fejlődő országokban. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a kereskedelem mindenki számára kedvező lehetőséget jelenthet: ami nekünk jó, az partnereinknek is jó a világ minden részén.”

Az uniós kereskedelempolitikai nap keretében közzétett jelentés részletes tájékoztatókat tartalmaz az egyes uniós tagállamok által elért eredményekről. Az export unió-szerte munkahelyeket teremt és tart fenn, amelyek száma növekedést mutat. A legmagasabb emelkedés 2000 óta Bulgáriában (+312 százalék), Szlovákiában (+213 százalék), Portugáliában (+172 százalék), Litvániában (+153 százalék), Írországban (+147 százalék), Észtországban (+147 százalék) és Lettországban (+138 százalék) tapasztalható.

Az adatok rámutatnak a világ többi részére irányuló export jelentős pozitív átgyűrűző hatására. Amikor valamely tagállamban jó eredményeket érnek el az uniós exportőrök, az kedvezően hat más tagállamok munkavállalóira is. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, ha végfelhasználójuk külföldön értékesíti a végterméket. Például a világ többi részére irányuló francia kivitel mintegy 627 000 munkahelyet biztosít a többi uniós tagállamban.

A világ különböző országaiba irányuló uniós export mintegy 20 millió munkahelyet biztosít az unión kívül. E munkahelyek száma 2000 óta több mint kétszeresére nőtt. Az Egyesült Államokban például több mint 1 millió munkahelyet tart fenn az olyan amerikai áruk és szolgáltatások biztosítása, amelyek a globális ellátási láncon keresztül beépülnek az uniós kivitelbe.

Magyarország

A Magyarországon működő vállalatok EU-n kívülre irányuló exportja 517 ezer munkahely fennmaradásához járul hozzá, ehhez járul 224 ezer olyan állás, amelyet más tagállamok vállalatainak harmadik országba irányuló exporttevékenysége biztosít. A Magyarországról az unión kívülre irányuló export a többi tagállamban további 142 ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Tovább is van

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.