Megéri exportra dolgozó vállalatoknál dolgozni

2018. 11. 27., 19:01

Az Európai Unióban minden hetedik munkahely a harmadik országokba irányuló exporttól függ – derül ki az Európai Bizottság által közzétett tanulmányokból. Ezek a munkahelyek a gazdaság többi részéhez képest átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetéssel járnak.

A világ más részeire irányuló uniós export minden eddiginél fontosabb, hiszen 36 millió munkahelyet biztosít Európa-szerte, ami kétharmados növekedést jelent a 2000-es adathoz képest. E munkahelyekből 14 milliót nők töltenek be. Ezen túlmenően a világ más részeire irányuló uniós export 2300 milliárd euró hozzáadott értéket teremt az EU-ban.

Amióta a jelen bizottság 2014-ben hivatalba lépett, 3,5 millióval nőtt az exportnak köszönhetően létrejött munkahelyek száma. E munkahelyek a gazdaság többi részéhez képest átlagosan 12 százalékkal magasabb fizetéssel járnak – olvasható a bizottság közleményében.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „E tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a kereskedelem munkahelyeket jelent. A világ más részeire irányuló uniós export jelentős és egyre növekvő számú polgár megélhetéséhez járul hozzá Európa minden szegletében. A kereskedelem által biztosított munkahelyek közel 40 százalékát nők töltik be. Az uniós kereskedelemnek köszönhetően az unió határaitól távol is több millió munkahely jön létre, például a fejlődő országokban. Ez újabb bizonyíték arra, hogy a kereskedelem mindenki számára kedvező lehetőséget jelenthet: ami nekünk jó, az partnereinknek is jó a világ minden részén.”

Az uniós kereskedelempolitikai nap keretében közzétett jelentés részletes tájékoztatókat tartalmaz az egyes uniós tagállamok által elért eredményekről. Az export unió-szerte munkahelyeket teremt és tart fenn, amelyek száma növekedést mutat. A legmagasabb emelkedés 2000 óta Bulgáriában (+312 százalék), Szlovákiában (+213 százalék), Portugáliában (+172 százalék), Litvániában (+153 százalék), Írországban (+147 százalék), Észtországban (+147 százalék) és Lettországban (+138 százalék) tapasztalható.

Az adatok rámutatnak a világ többi részére irányuló export jelentős pozitív átgyűrűző hatására. Amikor valamely tagállamban jó eredményeket érnek el az uniós exportőrök, az kedvezően hat más tagállamok munkavállalóira is. Ez azért van így, mert az ellátási láncban árukat és szolgáltatásokat nyújtó cégek számára is haszonnal jár, ha végfelhasználójuk külföldön értékesíti a végterméket. Például a világ többi részére irányuló francia kivitel mintegy 627 000 munkahelyet biztosít a többi uniós tagállamban.

A világ különböző országaiba irányuló uniós export mintegy 20 millió munkahelyet biztosít az unión kívül. E munkahelyek száma 2000 óta több mint kétszeresére nőtt. Az Egyesült Államokban például több mint 1 millió munkahelyet tart fenn az olyan amerikai áruk és szolgáltatások biztosítása, amelyek a globális ellátási láncon keresztül beépülnek az uniós kivitelbe.

Magyarország

A Magyarországon működő vállalatok EU-n kívülre irányuló exportja 517 ezer munkahely fennmaradásához járul hozzá, ehhez járul 224 ezer olyan állás, amelyet más tagállamok vállalatainak harmadik országba irányuló exporttevékenysége biztosít. A Magyarországról az unión kívülre irányuló export a többi tagállamban további 142 ezer fő foglalkoztatásához járul hozzá.

Tovább is van

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-26 18:43:00
Magyarországon is óriási lehetőséget látnak a dróntechnológiában, amelynek számszerűsítették a várható hatékonyságát: a GDP-növelő hatása 280 milliárd forint, a potenciális új munkahelyek száma közel 18 ezer fő.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS