Man at Work: minden negyedik állásajánlatot visszautasítanak

2023. 07. 19., 20:13

A HR tanácsadók számára az elhúzódó kiválasztási folyamat jelent új kihívást – derül ki a személyzeti szolgáltatások területének egyik legnagyobb magyar tulajdonú vállalkozása, a 25 éves Man at Work elemzéséből.

„Fontos megértenünk a munkavállalók preferenciáit, ezért 2018 óta naprakészen vezetjük az állásajánlatok visszautasításának okait. A szellemi, szakmai nyelven fogalmazva a fehér- és a kurrens, kék galléros munkakörökbe való toborzás számait vizsgálva, tendenciaként figyelhető meg, hogy minden negyedik állásajánlatot kapott jelölt visszalép – mondta Ottó Csaba, Man at Work ügyvezető igazgatója.

Az első számú visszalépési ok továbbra is egyértelműen a „kaptam egy jobb ajánlatot”, ami a bérben, juttatásokban is előnyösebb állásajánlatot jelenti. De 2020 óta gyakran tapasztalható, hogy jobb kondíciókat kínálva, a munkáltató marasztalja a felmondani készülő munkavállalót. Egyértelműen látszik, hogy egyre inkább a megtartásra fókuszálnak a cégek.

Az elutasítások harmadik helyezettje a magánéleti okokra való hivatkozás. Mérnökök esetén a munka-magánélet egyensúlyát kibillentő túlóra, a kevésbé exkluzív munkakörnyezet, vagy a munkavégzést nehezítő körülmények, mint a technológia jellegéből adódóan a zaj-, s a hanghatás, vagy mert „koszos” az üzem, a felhasznált vegyi anyagok okán például, vagy csak mert a „család úgy döntött”.

Új tényezőként jelent meg tavaly a partner elhúzódó kiválasztási folyamata. 2023 egyik komoly kihívása információhoz jutni egy-egy jelölt aktuális státuszáról a felvételi folyamatban. Az ügyvezető szavai szerint, mivel csaknem teljes a foglalkoztatottság, nincs könnyű dolguk a közvetítőknek, HR tanácsadóknak a még dolgozó, állásban lévő, de valamely oknál fogva épp váltókedvvel rendelkező, ugyanakkor ésszerű elvárásokat, célokat megfogalmazó potenciális jelöltek felkutatásában.

Így, ha a partner nem akar, nem mer vagy nem tud azonnal dönteni az addig felkutatott egyetlen jelölt mellett „a további jelöltek felkutatása drasztikusan hosszítja a felvételi folyamatot, így könnyedén veszthetjük el időhúzással a jónak ígérkezőt. Néhány héttel ezelőtt történt, hogy egy quality mérnök pályázónk az egyik partnerünknél még csak a második körös interjúra várt a területvezetővel, miközben a másik megbízónknál már konkrét ajánlatot kapott” – osztotta meg tapasztalatait Ottó Csaba.

Az azonnali döntés hiánya komoly veszteség a folyamat minden résztvevője számára, de nyilván olyan is előfordul, hogy a kiküldött állásajánlat a felvételt nyert munkavállaló részéről marad megválaszolatlan.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS