K&H: kevés fiatal érzi úgy, hogy megbecsülik a munkahelyén

2023. 06. 23., 13:42

Továbbra is kisebbségben vannak azok a dolgozó fiatalok, akik úgy érzik, hogy megbecsülik a munkájukat – derül ki a K&H ifjúsági indexből, amely a 19-29 éves korosztály állásban lévő tagjainak helyzetét vizsgálta. A megkérdezettek 52 százaléka stabilnak érzi a munkahelyét, 14 százalékuk azonban úgy látja, nem igazán biztos az állása.

Összességében felemás véleményen vannak a dolgozó fiatalok a munkahelyükről. Tartósan kisebbségben vannak, akik nem érzik megbecsültnek a munkájukat, emellett az állását a minimális többség – 52 százalék – biztosnak érzi – derül ki a K&H ifjúsági indexből az idei első negyedévben. A reprezentatív kutatás keretében a 19-29 évesek mondtak véleményt a munkájukról.

Hiányzik az elismerés a fiatalok munkájából

A részeredmények szerint a dolgozó fiatalok mindössze 36 százaléka számolt be arról, hogy elismerik a munkáját. Ez az eredmény – a nagyobb kilengésektől eltekintve – lényegében megfelel a 2012 óta minden negyedévben rendszeresen elkészülő felmérés hosszú távú átlagának, egyúttal azt mutatja, hogy évek óta nincs előrelépés ezen a téren. A válaszadók 41 százaléka a megbecsültséget átlagosnak mondta, 23 százalékuk viszont hiányolja azt.

Csak a huszonévesek fele látja biztosnak az állását

Az elismerés szempontjából kedvezőtlen a kép, a munkahely stabilitását tekintve sem sokkal jobb a helyzet. A dolgozó fiataloknak alig több mint fele, 52 százaléka szerint biztos az állása, ez az elmúlt négy negyedév – egyébként alacsonynak számító – értékeinek megfelelő eredmény. A felmérés történetében 2017 végétől a koronavírus-járvány okozta hanyatlásig, 2020 közepéig a dolgozó fiatalok 60-70 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét. A friss kutatás szerint az idei első negyedévben a válaszadók 34 százaléka szerint átlagosnak mondható a munkahely stabilitása, 14 százalékuk szerint van félnivalójuk ezen a téren.

Arra a kérdésre, ha úgy adódna, akkor mennyire könnyen találnának új munkát, a fiatalok 33 százaléka azt mondta, hogy ez egyszerűen menne. Több mint negyedük, 27 százalékuk átlagos forgatókönyvvel számol erre az esetre, 40 százalékuk ugyanakkor nehézségekre számítana ezen a téren. Egy esetleges külföldi munkahely az érintettek 32 százalékánál opció, több mint 40 százalékuk azonban nem számol ezzel a forgatókönyvvel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS