K&H: idén nem lesz foglalkoztatási és beruházási boom a családi vállalatoknál

K&H: idén nem lesz foglalkoztatási és beruházási boom a családi vállalatoknál
2023. 02. 07., 19:11

Negatív hangulat jellemzi a hazai családi vállalatokat, a K&H családi vállalatok index -6 ponton áll. A cégek alacsony pénzügyi eredményekkel számolnak idén, így sem foglalkoztatási, sem beruházási boom nem várható – derül ki a K&H családi vállalatok kutatásból. A családi cégek jövőképe azért meghatározó, mert ezek a cégek igen nagymértékben befolyásolják a foglalkoztatottság és a GDP növekedés alakulását.

A Joint Venture Szövetség második alkalommal adta át a „Companies For The Future Award” díjat, amelyen a magyar gazdaságot, társadalmat, valamint a fenntartható jövőt támogató közép- és nagyvállalatait tüntette ki. A K&H a legjobb ökoszisztéma különdíj kategóriában az első helyet nyerte el a magyar vállalkozások, azon belül is a hazai családi vállalatok támogatásáért.

„A családi tulajdonú vállalatok meghatározó szerepet játszanak a gazdaság működtetésében, fejlődésében: az Opten nyilvántartása szerint több mint 200 000 családi jellegű vállalkozás van Magyarországon, így a foglalkoztatás egy jelentős része ezeknek a cégeknek köszönhető. A K&H ezért kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy erősítse a hazai családi vállalkozások hosszú távon fenntartható működését és értékeik megőrzését, ezzel ugyanis a gazdaság stabilitását és növekedését támogatjuk” – mondta Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Pesszimista évkezdet

A foglalkoztatás mellett a GDP növekedésében is jelentős szerepük van a hazai családi vállalatoknak. A K&H családi vállalatok kutatás szerint azonban jelenleg pesszimista hangulat uralkodik a cégeken.

„A K&H családi vállalatok index jelenleg -6 ponton, a saját cégük kilátásait mutató vállalati alindex -3 ponton, míg a makro részindex -15 ponton áll. A cégek tehát a saját helyzetüket kevésbé látják negatívan, mint a gazdaság alakulását” – részletezte az eredményeket Ékes Ákos.

A kedvezőtlen várakozások a pénzügyi eredményekben is tetten érhetők: a családi vállalatok 0,2 százalékos árbevétel és 3,6 százalékos profitcsökkenésre számítanak a következő egy évben, ami a foglalkoztatási és beruházási szándékra is rányomja a bélyegét. A szektorban összességében 0,3 százalékos létszámcsökkenés várható, és mindössze a cégek 24 százaléka készül fejleszteni idén.

Középtávon már kissé bizakodóbbak

A családi cégek a gazdaság alakulását rövid távon jóval borúsabban látják, mint középtávon. A cégek 46 százaléka szerint a következő egy évben tovább romlik a gazdaság helyzete, miközben a javulást és a stagnálást feltételezők aránya ennél jóval alacsonyabb (27-27 százalék). Ezzel szemben hároméves időtávon már azok vannak többségben, akik a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedést várnak (40 százalék), és csak minden harmadik cég számít stagnálásra, további 28 százalék pedig visszaesésre.

Tudásmegosztással a sikeres jelenért és jövőért

Napjaink gyorsan változó gazdasági környezetében a tudásmegosztásnak még nagyobb szerepe van, mint valaha.

„Nyolc évvel ezelőtt olyan ökoszisztémát alakítottunk ki és működtetünk sikeresen, amelyben igazi partnerként segíthetjük a családi vállalatokat. Ennek része a K&H családi vállalatok klub, ahol szakmai előadók által is inspiráljuk a családi vállalkozások tulajdonosait, így segítve őket a vállalat jövőbeli növekedésében és fenntarthatóságában. Emellett a K&H NextGen Akadémián a családi cégek egyik legnagyobb kihívásához, a generációváltáshoz nyújtunk átfogó gyakorlati tudást, amely a cégek későbbi menedzseléshez fontos támogatás a következő generációs családi cégtulajdonosoknak. Nem utolsó sorban pedig a K&H családi vállalatok kiválósági díjjal az a célunk, hogy támogassuk és elismerjük a vállalatok hozzájárulását, példaértékű elkötelezettségét a magyar gazdasághoz és társadalomhoz” – mondta Ékes Ákos.

A felvételen Veres Zsolt, a Schneider Electric Hungary országigazgatója, a Joint Vnenture Szövetség elnökségi tagja és Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

(Fotó: Joint Venture Szövetség)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS