Jár-e készenléti díj készenlét nélkül?

2019. 03. 18., 13:26

Ha a munkáltató a munkavállalót a munkaidőn túl rendelkezésre állásra kötelezi, úgy megalapozott a készenléti díjra vonatkozó igény. Egy, a napokban született bírósági eset azonban arra mutat rá, hogy ha a munkáltató nem várja el a rendelkezésre állást és nem ad utasítást a munkaidőn túli munkavégzésre, úgy a munkavállaló nem követelhet díjazást – hívja fel a figyelmet a Rátkai Ügyvédi Iroda.

  • Itt olvashat arról, hogy mi a különbség az ügyelet és a készenlét között.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság, a törvényszék és végül a Kúria által elbírált ügyben (Mfv.II.10.386/2018. számú döntés) a következő tényállásról kellett döntést hozni – olvasható a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjának friss bejegyzésében. Egy munkavállaló évekig látott el készenléti szolgálatot, azonban egy átszervezés nyomán ez 2013-ban megszüntetésre került. Ezen időponttól kezdve a korábban készenlétben dolgozó munkatársak felé nem volt elvárás sem a telefonon való elérhetőség, sem a munkára képes állapot megőrzése a munkaidőn túl. Sőt, a munkáltató kifejezetten engedélyhez kötötte a munkaidőn túli munkát és azt is elvárta, hogy ha ilyen történik, azt a munkavállalók a munkaidő-nyilvántartásban rögzítsék.

Ennek ellenére egy munkavállaló több alkalommal, eseti jelleggel végzett munkát a munkaidején túli időszakban és munkaügyi perben követelte ennek közel három évnyi ellenértékét, bár a munkavégzésre nem kapott engedélyt és az nem került dokumentálásra a munkaidő-nyilvántartásban.

A Kúria az ügyben a következő elvi álláspontot fogalmazta meg: „A munkaidőn túli esetenkénti munkavégzésre tekintettel a munkavállaló nem hivatkozhat megalapozottan arra, hogy a munkaidején túl a munkáltató érdekében munkavégzésre rendelkezésre állt, amiért készenléti díjra jogosult, ha a munkáltató írásbeli intézkedésével a készenléti szolgálatot megszüntette és arra vonatkozó utasítást közölt a munkavállalóval, hogy a munkaidőn túl csak engedéllyel és a munkaidő-nyilvántartás vezetésével végezhet munkát.”

Azaz, abban az esetben, ha a munkáltató kifejezetten nem rendeli el azt, hogy a munkavállalók a munkaidőn túl is elérhetőek legyenek – tehát készenlét elrendeléséről szó sincs, sőt engedélyhez köti, hogy a dolgozók a felmerülő munkákat elvégezzék, úgy nem követelhető készenléti díj a munkáltatótól.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 10:41:02
Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023-02-07 09:41:00
Az ingatlanokon vagy más dolgokon fennálló elővásárlási jog sokak által ismert. Azonban egy dolog elidegenítésével kapcsolatosan más jogok is fennállhatnak, amelyekről érdemes tudni. Ezek közé a jogok közé tartozik a vételi jog és eladási jog, amelyről a legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.