Hol dolgozna idén legszívesebben a magyar Z generáció?

Hol dolgozna idén legszívesebben a magyar Z generáció?
2023. 08. 07., 19:40

A Zyntern.com idei felmérése szerint a pályakezdők körében a Robert Bosch Kft. lett 2023-ban a legnépszerűbb munkáltató. A második helyezést a Magyar Telekom Nyrt. nyerte el, míg a harmadik helyen az OTP Bank Nyrt. végzett. A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a fiatalok közel fele tervez külföldön elhelyezkedni a következő öt évben belül, így nem meglepő, hogy a munkáltatói típusok közül a nemzetközi nagyvállalatokat preferálják a legtöbben. A Zynternship Awards a legnépszerűbb munkáltatókon kívül azt is bemutatja, hogy a céges programok és kampányok közül melyik nyerte el leginkább a Z generáció tetszését.

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál 2023-ban immár hatodik alkalommal végzett országos kutatást, amelynek fókuszában a fiatalok munkaerőpiaci preferenciáinak feltérképezése állt. A felmérésben 3000 fiatal vett részt. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

A Zyntern a pályakezdők (16-28 éves korosztály) igényeit és preferenciáit vizsgálja, így kiderül melyik cégek nyerik el leginkább a fiatalok szívét. A kutatásból arra is választ kaphatunk, melyek az elsődleges munkahelyválasztási szempontok a mai egyetemisták számára. A kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendjében az első helyet a versenyképes fizetés kapta. Hasonlóan fontos szempont volt a fiatalok számára a teljesítményük elismerése és a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők szem előtt tartják, ha a munkáltató megbízható és stabil, valamint biztosít számukra fejlődési- és karrierlehetőséget.

A válaszolók maximum 5 cég említésével adták meg azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták.

A nyertesek

1. Robert Bosch Kft.

2. Magyar Telekom Nyrt.

3. OTP Bank Nyrt.

4. Richter Gedeon Nyrt.

5. MOL Nyrt.

A 2022-ben legvonzóbb cégek idén is tartják a pozíciójukat a TOP 5-ben. A tavaly harmadik helyezést elérő Robert Bosch Kft. a lista élére került, míg az előző évben vezető Magyar Telekom Nyrt. a második helyre csúszott. Az OTP idén a harmadik helyet kapta, a Richter Gedeon pedig javított egyet korábbi pozícióján. A Google idén lecsúszott a listáról, azonban a MOL bekerült a helyére a legnépszerűbb öt közé.

Az élmezőnyben található az AUDI HUNGARIA Zrt., a KPMG Hungary, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az Egis Gyógyszergyár Nyrt., és a Samsung Zrt. A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak.

Rangsorok szakterületi bontásban

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

1. OTP Bank Nyrt.

2. MOL Nyrt.

3. Magyar Telekom Nyrt.

4. Robert Bosch Kft., KPMG Hungary

5. Morgan Stanley

Gazdasági területen a legnépszerűbb munkáltató az OTP lett, őt követi a MOL és a Telekom. A negyedik helyen holtversenybe került a Bosch és a KPMG, az utánuk következő helyen pedig a Morgan Stanley végzett. A TOP 10-be bejutott még az AUDI HUNGARIA, a Deloitte, az Ernst & Young, a PwC Magyarország és az Unilever.

IT és technológia

1. Magyar Telekom Nyrt.

2. OTP Bank Nyrt.

3. Morgan Stanley

4. Robert Bosch Kft.

5. Google

Informatikai területen a tavalyihoz hasonlóan a legvonzóbb cégnek a Magyar Telekomot választották a fiatalok. Második helyezést ért el az OTP, a harmadik hely a Morgan Stanley-t illette meg. A TOP 5-ben helyet kapott még a Robert Bosch Kft. és a Google. Az informatika területen népszerűnek számított továbbá az AUDI, a Microsoft, az Evosoft, a MOL és az IBM.

Műszaki és mérnöki terület

1. AUDI HUNGARIA Zrt., Robert Bosch Kft.

2. Siemens Zrt.

3. KNORR-BREMSE Hungária Kft.

4. Richter Gedeon Nyrt.

5. MOL Nyrt.

A műszaki és mérnöki területen holtverseny alakult ki a legnépszerűbb munkáltató esetében. Az AUDI és a Bosh közösen vezetik a listát 2023-ban. A dobogóra került még a Siemens és a KNORR-BREMSE, utánuk pedig a Richter és a MOL következett. A TOP 10-ben olyan cégek kaptak még helyet, mint a Mercedes-Benz, az Egis, a Samsung, és az MVM.

Társadalomtudomány

1. OTP Bank Nyrt.

2. Magyar Telekom Nyrt., MOL Nyrt.

3. KPMG Hungary

4. Robert Bosch Kft.

5. Vodafone Magyarország Zrt.

A társadalomtudomány kategória első helyét az OTP Bank nyerte. A második helyezésen a Telekom és a MOL osztozik, őket követi a KPMG, a Bosch és a Vodafone. Meghatározó még a területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Google, a Morgan Stanley, az RTL, valamint az Aldi.

Bölcsészettudomány

1. Magyar Telekom Nyrt.

2. Robert Bosch Kft.

3. Samsung Zrt., Vodafone Magyarország Zrt.

4. Google Hungary Kft.

5. Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Bölcsészettudomány területen a Magyar Telekom Nyrt. lett a legnépszerűbb munkáltató. Második helyezést ért el a Bosch. A harmadik helyen a Samsung és a Vodafone osztozik. A Google és az Aldi is bekerült az első öt legvonzóbb cég közé. A toplistában szintén előkelő helyet kapott az OTP Bank, a BP, az IKEA, a Libri, valamint az Apple.

Természettudomány

A természettudomány területen a Richter Gedeon Nyrt. nyerte el a leginkább a pályakezdők tetszését. Hasonlóan népszerű az Egis Gyógyszergyár Nyrt. és a SANOFI-AVENTIS Zrt. A TOP 10-es listára felkerült még az OTP, a Magyar Telekom, a MOL, a Bosch, valamint a Samsung.

Agrár és élelmiszertudomány

Az agrár területről érkező kitöltők munkaadó toplistája a következőképp alakult; első lett a KITE Zrt., holtversenyben második a Bayer Hungária Kft. és a Nestlé Hungária Kft. A harmadik helyet pedig a Bonafarm Zrt. kapta. Jelentős még a területen a NÉBIH és a Corteva.

Jog és államtudomány

A legtöbb jogi végzettségű pályakezdő fiatal számára az ügyvédi irodák a legvonzóbbak, de gyakran megnevezték a bíróságot, ügyészséget és az Igazságügyi Minisztérium intézményét is. Cégek közül dobogóra került a KPMG Hungary, a MOL Nyrt, a Deloitte Magyarország és az Ernst & Young Tanácsadó Kft.

Orvos- és egészségtudomány

Az egészségügyi kitöltők közül sokan kórházakat és klinikákat jelöltek meg. Cégeket tekintve első helyre került a Richter Gedeon Nyrt., utána következett a GE Hungary Kft., majd a Danone Kft.

Zynternship Awards Díjátadó 2023

A kutatáson túl a fiatalok számára legvonzóbb cégek egy szakmai munkáltatói versenyen is bizonyíthattak. A Zynternship Awards díjátadón 2 kategóriában díjazták a munkaadókat közönség szavazás és szakmai zsűri megítélése alapján az idei Business Fest színpadán. Ezek alapján kiderült, melyek Magyarország legjobb gyakornoki és pályakezdő programjai, és melyek az év legjobb Z generációnak szóló munkáltatói márkakampányai.

Talent Starter kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített gyakornoki, pályakezdő programok versenye.

★ A szakmai zsűri értékelése alapján bronz minősítésben részesült a Magyar Telekom Kickstart Gyakornoki Programja és a BAT Global Graduate Programja.

★ Ezüst minősítést ítélt a zsűri a #BeDiligent Internship Programnak, az Adnovum Software Engineering Internship Programnak, az MBH Bank Nyrt. START gyakornoki programnak, és a K&H Karrierstart! Programnak.

★ A Nokia Budapest Gyakornoki Program és a LATEREX Junior Mérnök Program kapta az arany minősítést.

A közönségszavazás eredménye alapján harmadik helyre került a K&H Karrierstart! Program. Második helyen végzett az MBH Bank Nyrt. START gyakornoki program. Az első helyezést a Magyar Telekom Kickstart Gyakornoki program nyerte el.

Zemployer Brand kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített munkáltatói márka kampányok és aktivitások versenye!

★ Bronz minősítést ítélt a szakmai zsűri az Accenture Our people, our places kampányának, valamint a BAT - All/In egyetemi fesztivál kampányának.

★ Ezüst minősítésben részesült az AUDI HUNGARIA Zrt - Plan@Tech Challenge, a One Identity - Be the One – Employer Branding kampányvideó és a PwC Magyarország - #Proud Daddy Junior Auditor kampány.

★ A KPMG Tax Employer branding kampány - Karrier? Te döntesz! – Fordított állásinterjú nyerte el az arany minősítést.

A közönségszavazást tekintve, harmadik helyen végzett a KPMG Tax Employer branding kampány - Karrier? Te döntesz! – Fordított állásinterjú, második helyezést ért el a PwC Magyarország - #Proud Daddy Junior Auditor kampány és a dobogó legfelső fokát az AUDI HUNGARIA Zrt - Plan@Tech Challenge tudhatta magáénak.

2023-ban ezek a cégek a legnépszerűbbek és a legvonzóbbak a Z generációs, pályakezdő fiatalok számára. Közös jellemzőjük, hogy kampányaik és proramjaik révén tűnnek ki a tömegből és válnak meghatározóvá több, különböző szakterületen egyaránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS