Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta

Hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta
2022. 05. 21., 09:33

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A Nébih kezdeményezésére elindult a növényvédelmi drónpilóta alapképzés. Magyarországon elsőként az ABZ Drone Kft. szerezte meg a jogot, hogy megszervezhesse és elindíthassa az oktatást.

A 21. században egyre több eszköz segíti a hatékonyabb munkavégzést. Ilyen technikai vívmány a drón is, amelyet az agrárszektorban is használnak, többek között permetezésre. A pilóta nélküli drónos növényvédelmi foglalkozás csak néhány hónapja hivatalos szakma, Magyarországon egyelőre néhány helyen lehet szakképesítést szerezni, pedig az igény már most óriási.

Egy biztos: a képzett drónpilótáknak könnyű dolguk lesz a munkaerőpiacon, igencsak versenyképes munkadíjjal kalkulálhatnak. Hogy mit jelent az új szakma, és milyen képzést kell elvégezni hozzá, arról Török Gyula drónszakértő, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője mondta el a legfontosabbakat.

Óriási hiányt pótol az új szakma

A drónhasználatról sokaknak elsősorban a filmipar jut az eszükbe, pedig nagyon sok területen, például a rendvédelemben, építőiparban is lehet használni az eszközöket. A mezőgazdaságban kiemelten fontos, a jövőben pedig megkerülhetetlen szerepet töltenek be a drónok, nemcsak az állomány megfigyelése, hanem a permetezés miatt is. Ezért is vált a növényvédelmi drónpilóta mostantól hivatalos foglalkozássá, a Nébih által lefektetett kritériumrendszernek megfelelően hivatalos szakképesítést lehet szerezni belőle, melyet a szintén Nébih által kijelölt képzőközpontban lehet elvégezni.

„A drónos növényvédelmi szakembereknek több szabálynak meg kell felelnie, például légügyi vagy növény- és környezetvédelmi kritériumoknak. Emellett nagyon széles spektrumú tudást is meg kell szereznie a szakmában dolgozóknak: térinformatikai, agrometerológiai, növényvédelmi és természetesen drónkezelési ismeretekkel is bírniuk kell a szakképzett drónpilótának” – mondta Török Gyula drónszakértő.

Az agrárszektorban néhány éven belül szinte elképzelhetetlen lesz a drónok nélkül a gazdálkodás. Magyarországon a permetező drónpilóta hiányszakmának számít.

A képzés olyan tudást ad, ami a vizsga után hamar pénzre váltható

Az ABZ Drone volt az első cég Magyarországon, amely a Nébih által is elfogadott, széleskörű tudást garantáló képzést nyújt mindazoknak, akik drónos növényvédelmi szakemberek szeretnének lenni. Jelenleg két cégtől érhető el hasonló képzés itthon. Az ABZ Drone tréningje száztíz órás elméleti képzés növényvédelmi-, térinformatikai-, és agrometeorológiai alapismeretekből áll.

Lehetőségek a képzés után

Amennyiben sikeres vizsgával végzett a növényvédelmi drónpilóta az ABZ Drone képzésén, a cég széleskörű drónpalettával áll a rendelkezésére, nagy eszközválasztékkal, a hozzájuk tartozó szoftverekkel, garanciális és nem garanciális szervizzel. A drónhasználat engedélyeztetésében is támogatás nyújt az ABZ Drone Kft..

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS