Ha álmaink munkájáról van szó, igenis mi alakítjuk a jövőt

Ha álmaink munkájáról van szó, igenis mi alakítjuk a jövőt
2021. 12. 04., 09:00

18 éves korára a fiatalok többsége előtt jókora elváráshalom tornyosul, és ezek közül még a könnyebben teljesíthetőek közé tartozik a minél fényesebb eredmény a matek- vagy történelemérettségin. Kimondatlan elvárás ugyanis, hogy ekkorra már minden valamire való diák pontosan tudja, mivel is szeretne foglalkozni a következő negyven évben, illetve ehhez pontosan milyen további képzésre van szüksége. De tényleg ilyen egyszerű lenne mindez? Aligha.

Egy 2019-es kutatás szerint a 17-18 éves középiskolások több mint 10 százaléka egyáltalán nem tudja, milyen irányt válasszon középiskola után, 12 százalékuk pedig csak egy általános irányt tud meghatározni. Az idősebbeknél sem sokkal jobb a helyzet, a felsőoktatásban vagy OKJ-s képzéseken tanulók több mint 5 százaléka nem tudja, hol helyezkedjen el a végzést követően.

Mik ennek az okai? Sokaknál a döntésképtelenség, mások úgy érzik, nem tudják, mi érdekli őket, vagy miben igazán jók, illetve főleg a felnőttek körében nagyobb probléma, hogy nem rendelkeznek elegendő információval a saját lehetőségeikről.  Pedig lehetőségeik volnának bőven, csakhogy sokszor ezek létezéséről sem tudnak.

Miközben persze sokszor nem a szaktudás, hanem sokkal inkább az önbizalom, motiváció, kapcsolati tőke vagy bizonyos kommunikációs készségek hiánya okozza a problémát a fiatalok munkaerőpiacon való sikeres elhelyezkedésében.

Hajlamosak vagyunk félvállról venni ezeket a készségeket, pedig fontosabbak, mint valaha. Számos felmérés megmutatta már, hogy a munkáltatók leginkább ezeket az úgynevezett soft skilleket keresik a kollégáikban, csakhogy szintén kutatások támasztják alá, hogy a fiatal generáció eléggé elmaradott ezek tekintetében. Így fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak pályaválasztás, de pályaváltás esetében is kardinális jelentőségű lehet akár egy jól megírt önéletrajz vagy fejlett önismeret is, szóval ezek fejlesztésről sem éri meg megfeledkezni.

#énjövőm

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának új, ingyenesen elérhető digitális felülete, a www.enjovom.hu oldal tananyagai éppen ebben segítenek. A regisztrálók az önismerettől a kommunikáción át egészen a vállalkozásépítésig, összesen 14 modul közül választhatnak, amelyek segítségével feltérképezhetik erősségeiket, fejleszthetik készségeiket és könnyebben megtalálhatják a helyüket a munkaerőpiacon. A honlapon elérhető önismereti teszt segítségével ráadásul konkrét javaslatokat kaphatnak arra, milyen szakma illik a személyiségükhöz leginkább.

A munkaerőpiacon ráadásul meglehetősen komplex helyzet alakult ki. A KSH október végi adatai szerint miközben a teljes lakosság körében az egy évvel korábbi adatokhoz képest csökkent a munkanélküliség, a 15–24 közöttiek körében jelentősen romlottak a mutatók. Fontos adalék, hogy mindeközben egyre több szektorban jelentkezik munkaerőhiány.

Azaz, ha összerakjuk a puzzle-darabokat, láthatjuk, hogy szép számmal vannak olyan fiatalok az országban, akik tanulnak vagy tanultak valamit, amiről útközben kiderült, nem biztos, hogy nekik való, és lehet, hogy szívesen tanulnának valami olyasmit, ami egyrészt sokkal jobban érdekli őket, másrészt a munkaerőpiacon is sokkal könnyebb dolguk lesz a megszerzett képesítéssel.

Mi a megoldás? Az átképzés

Ez a felnőttoktatás szakirányú ágazata, amelynek feladata a valamilyen szakképesítéssel, szakmai gyakorlattal rendelkezőket egy másik szakképesítéshez, illetve szaktudáshoz eljuttatni. Egy gyakorlati példán keresztül látványosan bemutatható, mit is jelent ez pontosan. Vegyük az informatika világát: mindannyian tudjuk, hogy például szoftverfejlesztőkre mekkora a kereslet, mi több, milyen ígéretes jövedelemmel is kecsegtet, ám egy bölcsészdiplomával otthon búslakodva biztosan elérhetetlen célnak tűnik sokaknak ez a pálya.

Csakhogy ma már léteznek olyan úgynevezett bootcampek, ahol jellemzően néhány hónap alatt, napi több óra tanulás árán elérhető a karrierváltás, úgy, hogy a jelentkezéshez nem feltétel semmilyen informatikai vagy matematikai előképzettség. A végzett hallgatóknak pedig pár év alatt akár az egymillió forintos fizetés sem álom többé. A tanfolyamok persze javarészt pénzbe kerülnek, ám ilyen bérek mellett a befektetés hamar megtérül. És álmaink munkája, ami ráadásul még jól jövedelmező is, biztosan megér ennyit.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programjának támogatásával készült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-06 16:22:00
Sokan találkozhattak már az elővásárlási joggal, különösen ingatlan adásvételi szerződések esetén. Az ingatlanok néha nem pénzbeli ellenérték, hanem más ellenszolgáltatás fejében cserélnek gazdát. Ilyen esetekben élhet a jogával az elővásárlási jog jogosultja? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2023-06-06 14:22:07
A Növekedési Hitelprogram keretében folyósított zöld hitelek igénylésének lehetősége egy éve véget ért, de bizonyos bankok továbbra is fenntartanak kedvező feltételek mellett kínált „piaci zöld hiteleket” már használt ingatlan felújítása esetén is. A Credipass pénzügyi szakértői összeszedték a legfontosabb előnyöket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS