Daniela Hlaváčková: Rugalmas munkafeltételekkel kell segíteni a dolgozó anyákat

Daniela Hlaváčková: Rugalmas munkafeltételekkel kell segíteni a dolgozó anyákat
2024. 05. 02., 12:10

Egy ideális világban a nőknek nem kell választaniuk a munkájuk és a családjuk között, a karriert sem kell feláldozniuk, ha gyermeket vállalnak. A Mars tisztában van az édesanyákat érintő kihívásokkal, amelyek fókuszában a szakmai és személyes feladatok egyensúlyának megteremtése áll – derül ki a vállalat nemzetközi #HearToBeHeard kutatásából.

Igazi kihívást jelenthet egyensúlyt találni az anyaság, a karrier és a pihenés között. A Mars, a világ egyik vezető édesség-, csokoládé-, élelmiszer- és állateledel-gyártójaként vallja, hogy a munka-magánélet egyensúly a nők kiteljesedésének egyik kulcsa, így minden szerepükben a legjobbat hozhatják ki magukból.

„A Marsnál nyílt és őszinte elköteleződéssel támogatjuk a dolgozó anyákat. Hiszünk abban, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségek, például a távmunka, a rugalmas munkaidő, a részmunkaidő, a csökkentett óraszám vagy a munkamegosztás igazi változást hozhatnak. Tapasztalataink szerint számtalan, szülési szabadságról visszatérő édesanya találta támogatónak a rugalmasságunkat, amely hozzájárul ahhoz, hogy kibontakozzanak és önmaguk lehessenek” – mondta Daria Maslovskaya, a Mars Central Europe HR igazgatója.

A munkahelyen tanúsított nagyobb rugalmasság és támogatás lehetővé teszi a nők számára, hogy a szervezet megbecsült tagjaként függetlenek maradjanak, miközben megtapasztalják az anyaság minden csodáját.

Mindenekelőtt figyelni kell a nőkre és meg kell hallgatni őket. Ez a hozzáállás inspirálta a Mars nemzetközi #HearToBeHeard kutatását, amely 2021 márciusában indult. A vállalat a világ számos pontján kérdezte meg a nőket, milyen változásokra lenne szükségük ahhoz, hogy kiaknázhassák a bennük rejlő lehetőségeket.

Számos nő fejezte ki igényét a jobb munka-magánélet egyensúlyra, az anyák pedig a személyes és szakmai feladatok összehangolásával járó kihívásokat, többek közt a munkaidőben, a munkavégzés helyében és az elvárásokban tapasztalt rugalmatlanságot hangsúlyozták. Egyedi meglátásaik további intézkedéseket ösztönöztek a vállalaton belül, és újfajta gondolkodásmódot indítottak útjára.

A felszabadultság a munka-magánélet egyensúlyában rejlik

A Mars a munkahelyen és a közösségeiben is elkötelezett a sokszínűség és befogadás iránt, ez a vállalati törekvés pedig hozzájárul a női munkatársak elismeréséhez és a teljes egyenlőségre alapuló megközelítéshez. Daniela Hlaváčková, a Mars Central Europe marketingigazgatója (a fotón) aktív szerepet vállal az egyenjogúság megteremtésében. Élete egyik legnagyobb kihívása volt két gyermek nevelése mellett megőrizni sikeres karrierjét, és időbe telt, amíg megtalálta a megfelelő egyensúlyt.

Emlékszem a pandémia első hullámára, amikor bezárták a gyerekek óvodáját. A férjemmel mindketten dolgoztunk. Gyakran vettem részt menedzsment meetingeken, de néhány nap után úgy éreztem, nem bírom tovább. Sírva fakadtam, hogy csődöt mondtam anyaként. Ekkor már tudtam, hogy valamin változtatnom kell. Este leültünk a férjemmel, másnapra napirendet készítettünk. A következő hónapokban megtanultuk, hogyan tudunk mindketten helytállni a munkánkban, emellett pedig egyenlően kivenni a részünket a házimunkában és gyermeknevelésben is. Ez azonban nem lett volna lehetséges a Marsnál kínált rugalmas munkafeltételek nélkül. Számomra például nagyon nagy segítség, hogy az idő felében itthonról dolgozhatok, illetve hogy rugalmas a munkaidőm. Beoszthatom a saját időmet, ezáltal szabadon navigálhatok a szülői lét hétköznapi akadályai közt, amiért végtelenül hálás vagyok” – mondta a marketingigazgató.

Daniela kiemelte, hogy az említett lehetőségek valóban növelhetik a nők önbizalmát. Gyakran találkozik olyan nőkkel, akik bizonytalanok a munkaerőpiacra való visszatérést illetően szülés után. Amire leginkább szükségük van ilyenkor, az a más nőktől és férfiaktól egyaránt érkező támogatás. Daniela egyrészt a férjekre, partnerekre gondol, akiknek támogatniuk kell társukat a munkába való visszatérésben. Másrészt a férfi munkatársaknak és feletteseknek is fontos szerepük van abban, hogy aktívan tegyenek a rendszerszintű akadályok lebontásáért és a sztereotípiák megcáfolásáért.

A Mars ugyanakkor kiáll az édesapák mellett is, támogatja azokat a férfi munkatársakat, akik az apasági szabadság mellett döntenek.

„Számomra az erő a munka és a magánélet között megtalált egyensúlyban rejlik. Mindenkit arra bíztatok, hogy legyen bátor és kössön kompromisszumokat és egyezségeket a munkahelyén, mert egy apró változás is jelentős javulást hozhat. Ne féljünk kilépni a komfortzónánkból, kipróbálni új dolgokat és a céljainkat és jóllétünket támogató harmóniát teremteni” – foglalta össze Daniela Hlaváčková.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS