Bejött a home office az Erste dolgozóinak

2020. 08. 18., 13:45

Egyre jobban tetszik az Erste dolgozóinak az otthoni munkavégzés. A bank munkavállalói körében végzett legutóbbi felmérésben a most távmunka-szerűen dolgozó válaszadók kétharmada adott tíz pontból tízet a home office kényelmének értékelésére. A korábbinál sokkal többen gondolják úgy: bírnák még ezt így hónapokig. Az Erste – ha a vírushelyzet megengedi – szeptember elején visszatér az irodákba, ám széles körben lehetőséget ad a home office-ra és vizsgálja a távmunka bevezetésének módját.

Magyarországon a járványügyi helyzet egyelőre kedvező, így amennyiben nem lesz második hullám, vagy annak enyhe lefolyása miatt nem rendelnek el újra korlátozó intézkedéseket, szeptember 7-től az Erste Bank dolgozói is visszatérnek az irodákba. A pénzintézetnél a kijárási korlátozások idején kötelező otthoni munkavégzést vezettek be mindenütt, ahol erre lehetőség volt. A székházban dolgozók 90 százaléka végezte az irodától távol a feladatát. A helyzet enyhülését követően a dolgozókat turnusokra osztották: még mindig nem kötelező bejárni az irodába, de ha akarnak is, csak az egyik vagy másik csoport tagjai mehetnek be adott héten, a munkavállalók másik részének kötelező otthon maradni. Szeptember elejétől, amennyiben a pandémiás helyzet nem romlik, ez változik meg, több és részben kötelező lesz az irodai jelenlét, ugyanakkor jelentős tér marad az otthoni munkavégzésnek is.

A pénzintézet a jövőben is fenntartja a home office lehetőségét pusztán azzal a megkötéssel, hogy a munkaidő legalább felét mindenkinek bent kell töltenie – mondta el Mihók Krisztina, az Erste Bank HR vezetője. Ugyanakkor az Erste vizsgálja a távmunka bevezetésének lehetőségét, amikor a dolgozók ennél is nagyobb arányban végezhetik el feladataikat irodán kívül. A bank felmérései szerint ugyanis megváltoztak a munkavállalói preferenciák, a munkavállalók egy része már kifejezetten igényli ezt a lehetőséget.

Az Erste a járványügyi korlátozások bevezetését követően három hónapon át – áprilisban, májusban és júniusban – készített online felmérést munkavállalói körében az otthoni munkavégzésről és a biztonsági intézkedésekről. Ezekből kiderül: a munkavállalóknak egyre kisebb problémát okoz az új helyzet. Júniusban a válaszadók 67 százaléka adott tízből tíz pontot az otthoni munkavégzés komfortfokozatát megjelölve, míg áprilisban még csak 34 százalékuk adott maximális pontszámot erre a kérdésre, és májusban is csak 45 százalék. Ugyanakkor az Erste munkavállalói korábban sem érezték kifejezetten kényelmetlennek a home office-t: a kényelmet firtató kérdésre a válaszadók 80 százaléka adott legalább 7 pontot, míg júniusban ez az arány már a 90 százalékot közelítette.

Miközben korábban a dolgozóknak problémát a családi élet és a munkahelyi követelmények összehangolása, a gyermekek felügyeletének megoldása, a személyes kapcsolatok hiánya jelentette, a legutóbbi felmérésre ezek a problémák eltűnni látszanak. A válaszadók a legnagyobb arányban (64 százalék) azzal az állítással értettek egyet, hogy az otthoni munkavégzés egyáltalán nem okoz gondot. Arra a kérdésre, hogy meddig fenntartható ez az állapot, júniusban már 70 százalék válaszolta azt, hogy ő a jövőben is dolgozna így, míg további 18 százalék közölte azt, hogy számára kettő vagy több hónapig is megfelelne a home office. Áprilisban még csak 39–34 volt az arány, ami azért jelzi: már a kezdetekkor is nagy volt a lelkesedés az irodán kívüli munkavégzés iránt, ami azonban csak fokozódott az idő előrehaladtával.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS