Ádám Imre: a fiatalokat már nem kizárólag a fizetés motiválja

Ádám Imre: a fiatalokat már nem kizárólag a fizetés motiválja
2022. 05. 23., 12:19

A fiataloknak járó kedvezmény munkahelyi hatásának megítéléséről a vállalkozások körében vegyes kép alakult ki – mondta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) alelnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei testület elnöke.

A fiatal munkavállalóknak ez évtől járó adókedvezmény egy felmérés szerint meghozta a 25 év alattiak álláskeresési kedvét. Az akár korosztályi bérfeszültségekkel járó változásra és a felmerülő problémák kezelésére ugyancsak oda kell figyelniük a munkaadóknak, ha meg akarják őrizni a munkahely békéjét.

Ádám Imre, a VOSZ alelnöke szerint azokban a gazdasági ágakban, ahol jelentős a munkaerőhiány, a fiatalok nagyobb arányú foglalkoztatása az idősebb munkavállalóknak könnyebbséget jelent, mert így megosztható az adott esetben számos túl­órát jelentő munkaterhelés – olvasható a boon.hu-n.

Azoknál a cégeknél azonban, ahol ez nem áll fenn, nyilvánvaló bérfeszültségek keletkezhetnek, aminek a megoldása a munkaadó jól felfogott érdeke és felelőssége. Ha nincs mód az idősebb korosztály bérének anyagi kompenzációjára, a kiegyenlítésre megoldásként szóba jöhet a pluszszabadság, a különböző béren kívüli juttatások, amik enyhíthetik a korosztályok között esetleg felmerülő problémákat.

Az adókedvezménnyel a fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy jobban fizető állás után nézzenek, de ennek sikerét behatárolja a végzettségük. Ha a munkaadó vállalja a betanítást és a kezdő beválik, akkor hosszú távon értékes, állandó munkaerőt találhat a maga számára arra az időszakra is, amikortól a munkavállalóra már nem lesz érvényes a 25 év alattiak szja-mentessége.

Ádám Imre emlékeztetett arra a tendenciára, hogy a fiatal munkavállalókat már nem kizárólag a kereseti lehetőségek motiválják, hanem az a munkahelyi környezet is, amiben dolgozniuk kell. Jól szeretnék érezni magukat a munkában, a munkatársak között. A tevékenységben keresik az élményeket, a karrier és az előrelépés lehetőségét, mindazt, ami támogatja az ambícióikat. Egyes munkakörökben pedig megnőtt az otthoni munkavégzés igénye, ami a kötetlenebb, rugalmasabb munkaidő-beosztás lehetőségét adja meg a számukra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.