A vállalatok inflációkövető, a munkavállalók azt meghaladó béremeléssel számolnak

2024. 03. 28., 12:10

A munkáltatóknál egyértelműen tapasztalható, hogy hatalmas kihívás számukra akkora volumenű bérfejlesztést végrehajtani, amellyel a munkavállalók is elégedettek lennének. A hazai munkaerőhiány csak tovább emeli a tétet, ugyanis bizonyos kékgalléros munkakörökben már pár ezer forintos különbségért is hajlandóak a munkavállalók munkahelyet váltani – emeli ki Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

Szinte lehetetlen CNC-seket, sofőröket és targoncásokat találni reális bérszinten

Magyarországon az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány bérfejlesztés szempontjából is komoly kihívások elé állítja a cégeket. A munkáltatók jelenleg szektortól és munkakörtől függetlenül versenyeznek a munkavállalókért. Az építőipar és a feldolgozóipar különösen nehéz helyzetben van, a szellemi munkakörök közül pedig a minőségbiztosítási mérnökökért mutatkozik soha nem tapasztalt kereslet jelenleg a munkaerőpiacon.

„Mivel szinte teljes foglalkoztatottságról beszélünk ma Magyarországon, így a munkaerő toborzás és megtartás fő mozgatórugója a bérek és a juttatások. Tapasztalataink alapján a logisztikai területen a legnagyobb a nyomás a munkáltatókon béremelés szempontjából. A jelenlegi bérszint mellett CNC gépkezelőket és beállítókat, sofőröket, targoncásokat találni, valamint megtartani a legnehezebb” – hangsúlyozza a Jobtain szakértője.

A munkavállalóknak nem elég az inflációkövető emelés

Bár a vállalatok számára is kihívás jelen gazdasági környezetben a béremelés, a cégek többsége tisztában van azzal, hogy a munkavállalók több mint fele a magasabb bér érdekében vált vagy válthat munkahelyet.

„Becsléseink szerint tízből körülbelül hét cég az infláció miatti béremelést tartja a legnagyobb üzleti kihívásnak idén. A munkáltatók általában az adott évi inflációhoz igazítják az emelést, vagy az előző évit kompenzálják. A munkavállalók azonban természetesen az infláció mértékét meghaladó béremelést várnak, hogy minimum 1-2 százalékos reálbérnövekedést érjenek el” – mondja Mihályi Magdolna.

Hozzáteszi: „A munkaerő-megtartás érdekében ezért tízből kilenc cég 2023-ban is emelte a béreket. Partnereink körében átlagosan mintegy 12-15 százalék mértékben nőttek az ilyen jellegű személyi kiadások. Ennél kiugróbb mértékű tömeges bérfejlesztést kevés cég tudott végrehajtani tavaly, és idén is hasonlóan konszolidált, vagy még alacsonyabb mértékű emelésekre lehet számítani”.

Átlagosan 8 százalékkal nőhetnek a bérek idén

A cégek többsége bizakodó a 2024-es üzleti évet nézve, így bevétel növekedéssel számol. Ezzel együtt azonban a működési költségeik is nőnek. A Jobtain átlagosan 8 százalék körüli bérfejlesztést lát reálisnak idén a partnerei visszajelzései alapján. Tapasztalat, hogy sokan kivárnak és folyamatosan figyelik a piacot, hogy mit lépnek a versenytársak. A vállalatok azonban kényszerben vannak, ugyanis olyan mértékű szakemberhiány van a munkaerőpiacon, hogy becsléseink szerint tízből hét pozícióra szinte alig találnak dolgozót a HR-esek.

„Ugyanezt tapasztaljuk mi is munkaerő-kölcsönzőként. A belföldi toborzás egyre nehezebb, bár folyamatosak az intézkedések a hazai, mintegy 200 ezer fős munkaerőtartalék integrációjára és mozgósítására, egyelőre elkerülhetetlen a külföldi munkavállalók behozatala” – tette hozzá Mihályi Magdolna.

A munkaerőigény is befolyásolhatja a béreket

A jelenleg zajló beruházások még inkább felforgathatják a piacot. Egyes térségekben akkora kereslet lesz majd a munkaerőre, hogy a környező vállalatok a tervezettnél magasabb vagy időben korábbi bérfejlesztésre kényszerülnek. Erre a dolgozók megtartása és ezzel a stabil működés fenntartása érdekében lesz szükség.

„Egyértelműen látszik, hogy ahogy tavaly, úgy idén is a HR-esek legnagyobb kihívása megfelelően kezelni a bérezési és juttatási kérdéseket, a munkavállalói elvárásokat. A munkaerő-kölcsönző cégek széles piaci rálátással és tapasztalattal rendelkeznek az egyes régiók/szektorok és munkakörök szerinti bér és juttatási csomagokkal kapcsolatban. Így bérfejlesztési kérdésekben is szorosan együttműködnek a vállalatokkal, elősegítve ezzel a sikeres toborzási folyamatokat és a munkaerő-megtartást” – összegez a Jobtain szakértője. 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.