A Magyar Ápolók Napján köszöntötte az ágazatban dolgozókat a VOSZ

2023. 02. 19., 14:31

Február 19-e 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja. Ebből az alkalomból köszöntötte az ágazatban dolgozókat Fábián Lajos, a VOSZ társelnöke, az Egészségügyi Tagozat elnöke.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 5/2014 (II.07.) határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Alábbiakban Fábián Lajos köszöntését közöljük.

„Kedves, betegágy mellett keményen dolgozó Ápolóink, Szakdolgozóink!

A Ti napotok, akik nélkül nem létezne gyógyító munka, akik nélkül egyetlen orvos sem tudná az általa irányított gyógykezelés segítségével meggyógyítani betegeit, akik nélkül a rászorulók – átmenetileg, vagy véglegesen elesettek – nem kaphatnák meg a gondoskodást, ami mind testüknek, mind lelküknek az igazi orvosság... Sokszor tényleg fontosabb tényező, mint maga a gyógyszer, amit ténylegesen beadunk nekik.

Ott vagytok, ahol új életek születnek a szülészeteken, és ott vagytok, ahol embertársaink utolsó napjaikat töltik és távoznak közülünk. Sokszor Ti vagytok az utolsók, akik haldoklók kezét fogjátok, és segítitek a nehéz pillanatokat.

Kossuth Zsuzsa – Kossuth Lajos legfiatalabb húga – aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt 30 évesen, hős elődötök, aki mind módszereivel, mind odaadó, áldozatos munkájával történelmet írt. A szakma történelemkönyvének egy nagy fejezetét köszönhetjük neki. Ő szervezte meg a régió egyik első tábori kórházát, és ő hívta fel a világ figyelmét arra, hogy a sebesült katonák ápolásának mekkora jelentősége van akár egy háború kimenetele szempontjából is. A szabadságharc leverése után ő is az Egyesült Államokba emigrált, és korán, 37 évesen halt meg New York-ban, azonban haláláig ott is nagy szakmai tisztelet övezte.

Kemény munkátok eredményét mind anyagi, mind erkölcsi elismerés formájában látnotok kell, mert megérdemlitek. Őszintén bízom benne, hogy a társadalom is eljut a felismeréshez, mely megfelelően értékeli majd pótolhatatlan munkátokat és tudásotokat. A vállalkozói és magánszektorban lehetőségeinkhez képest próbálunk lépést tartani, de itt is nagyon nehéz időket élünk a rezsi, az infláció, az EUR árfolyam és egyéb makrogazdasági tényezők miatt.

Mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke, és úgy is mint az egyik legnagyobb, évi több ezer fekvőbeteget is ellátó egészségügyi magánszolgáltató cégcsoport elnöke és társalapítója, minden orvos kollégám és minden páciensünk, minden magyar ember nevében köszönöm áldozatos, magas szakmai színvonalú, és pótolhatatlan munkátokat. Ehhez jóegészséget és kitartást kívánok!

Kollegiális üdvözlettel,

Fábián Lajos

elnök (TritonLife Holding Zrt.),

a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Társelnöke és Egészségügyi Tagozatának Elnöke”

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.