A kékgallérosok kivárnak, a fehérgallérosok gyorsabban váltanak munkahelyet

2024. 04. 30., 17:10

A magyarok közel 70 százaléka nincs tisztában a képességeivel, bizonytalan a munkaerőpiacon. Egyértelműen látszik a nagyobb hatékonyság és a produktivitás azoknál, akik elégedettek a munkahelyükkel. Az atipikus foglalkoztatás előnye, hogy a munkavállalók több cégnél is munkatapasztalatot szereznek – tette közzé a SkillX Technologies Zrt. reprezentatív felmérése alapján a 420 ezer atipikus keretek között foglalkoztatott dolgozók kétharmadát képviselő DiákÉSZ, MMOSZ és KÖZÉSZ.

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához. Számtalan olyan jártasságra tesznek szert, amelyekre az iskola nem, vagy nem olyan formában készíti fel őket, ahogy az a munkaerőpiacon kívánatos.

„Sok esetben önmagában az is hozzátesz a munkaerőpiaci értékükhöz, hogy megtanulják, van felettesük, felelősségük, pontosságot, monotonitástűrést, csapatjátékot tanulnak” – hangsúlyozza Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára.

A diákmunkásokkal együtt dolgozó partnereik is főként azt szokták kiemelni, hogy mennyivel egyszerűbb dolguk van azokkal a fiatalokkal, akiknek van már tapasztalatuk.

A háború okozta gazdasági válság 2022. év elején kezdődött, a hatása egyre mélyül, a munkaerőpiacra gyakorolt következménye pedig jelentős. Akinek van bejelentett munkahelye az egzisztenciális biztonság miatt inkább kivár még akkor is, ha esetleg nem érzi jól magát, nincs továbblépési, fejlődési, karrierlehetőség, ez érezhető a kölcsönzött dolgozók esetében is.

„Jelentős mértékben csökkent a fluktuáció, a kölcsönvevő partnerek pedig egyre nagyobb arányban tudják a kölcsönzött dolgozókat minőségi cserével vagy saját fluktuációjuk pótlására saját állományba venni” – fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) kommunikációs alelnöke.

Azok a válaszadók, akik nem gondolkodnak abban, hogy elhelyezkedjenek, jelentős részben azok, akik nem tudtak kikerülni a 10-15 éve világgazdasági szintű devizaválságból, elveszítették otthonukat, megtakarításaikat, tartozásaik, letiltásaik miatt az elmúlt 4-5 évben sem keresték a bejelentett munkavégzés lehetőségét, ezért ennek a rétegnek megoldást kell kínálni a szürke, adott esetben fekete gazdaságból való visszataláláshoz.

A kommunikációs alelnök szerint egyértelműen látszik és érezhető azoknak a kölcsönzött munkavállalóknak a produktivitása, akiket a kölcsönző cég megfelelő végzettséggel, gyakorlattal megfelelő munkahelyre választott ki. A kékgallérosok inkább kivárnak, a fehérgallérosok pedig hamarabb váltanak, kevésbé kompromisszumkeresők. A betanított monoton tevékenységek, munkafeladatok ellenére a dolgozói kiégésben, fásult munkavégzés elkerülésében sokat tud segíteni a kölcsönvevő cég vállalati kultúrája, képzési lehetőségek, a dolgozók fejlesztésében való aktív együttműködés. Előnyt jelent a kölcsönbeadó cégek részéről a telephelyeken biztosított onsite munkavégzés, dolgozói csoportok szakmai támogatása, mentorálása, problémák feltárása, egyeztetése és közös megoldáskeresés a partner HR osztályával.

A kölcsönzött munkavállalók a kölcsönvevő saját dolgozóival azonos bérre és juttatásokra jogosultak, ugyanakkor kevésbé nézik kritikus szemmel egy interjún – mint egy közvetlen tipikus jogviszonyba történő pozíció betöltése esetében –, ha a kölcsönzött dolgozó több cégnél is dolgozott, munkatapasztalatot szerzett, munkaterületet kipróbált, szakmailag ,,helyezkedik”, hiszen ez az atipikus foglalkoztatás előnye, lényege és a mostani fiatal generáció elvárása. Ebből is látható, hogy a 21. században már az atipikus a tipikus.

Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ) alelnöke kiemelte a SkillX Technologies és a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. által készített legfrissebb kutatás fontosságát, amely szerint a 60 év feletti magyar állampolgárok 41 százaléka még aktív a munkaerőpiacon, azonban 65 éves kor felett jelentősen csökken a munkavállalási kedv/lehetőség. A kutatás rávilágít arra, hogy a nyugdíjasok jelentős mértékben tudják támogatni a gazdaságot.

„Kiemelten fontos, hogy ösztönözzük a 60 év feletti korosztály munkavállalását, mivel hatalmas tapasztalattal és értékes szakmai ismeretekkel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a gazdasági stabilitáshoz és nem utolsósorban a saját fizikai és mentális egészségük megőrzéséhez. A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek annak érdekében jöttek létre, hogy segítsenek az idősebbeknek rugalmas körülmények között maradni vagy visszatérni a munkaerőpiacra” – emlékeztet Dolgos Attila.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS