A hazai vállalatok negyede év eleji felmondási hullámmal küzdhet

2024. 02. 17., 13:10

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően történik a felmondások 25 százaléka – derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából.

Bónuszok, juttatások vagy a köszönet elmaradása

A felmondók 25 százaléka megvárja az év végét, hiszen az ekkor várható „pulykapénzek” sokszor kecsegtetőek, ezért néhányan lehet, hogy ezek kifizetésére számítanak, mielőtt távoznak.

„Fontos, hogy a bónuszrendszer mögött egyrészt legyen komoly és őszinte köszönetnyilvánítás, illetve felkészülés és tervezés a következő évre. Ha a munkavállalóknak nincs jövőképe az adott cégnél, akkor ne várjuk, hogy a következő évért lelkesedni fognak” – mondta Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

A bónuszok és köszönetnyilvánítások elmaradása különösen gyakran vezet a következő év elején felmondáshoz, ha a munkavállalók fáradtan, enerváltan állnak neki az előttük álló időszaknak.

Újragondolt karrierútvonalak, személyes élethelyzetek

Iparágtól, régiótól függetlenül az emberek év elején áttekintik a teljesítményüket, és úgy érezhetik, hogy változásra van szükségük a karrierjükben vagy új kihívásokra vágynak.  Néhányan az év elejét választják arra, hogy új lehetőségeket keressenek, új kihívások elé nézzenek vagy más munkahelyet találjanak. Ennek lehet oka az, hogy úgy érzik, elérték a jelenlegi helyen a fejlődésük csúcsát, vagy egyszerűen csak változásra vágynak az életükben.

„Ilyen esetben tud jól jönni akár a cégen belüli pozícióváltás, új közeg, új csapat, amivel megelőzhető a lemorzsolódás” – tette hozzá a szakember.

2024 más lehet

Az év eleji felmondások pontos száma és aránya változó lehet évről évre, iparágtól és régiótól függően. Általánosságban a statisztikák azt mutathatják, hogy az év eleji időszakban egyes területeken vagy iparágakban magasabb lehet a felmondások száma az előző időszakokhoz képest. A világjárvány természetesen ezt is befolyásolta, hiszen 2021 elején az emberek elkezdték tömegesen elhagyni a munkahelyeiket világszerte, ami azóta a „Nagy Felmondási Hullám” néven vonult be a köztudatba.

„Bár a felmondási hullám mértéke csökkent, mostanra megtörténhetett az átrendeződés, személyes életmódváltások hada, iparágak átalakulása, hogy ez a hullám 2024-ben már csak egészen kis amplitúdóval fog mozogni” – egészítette ki a szakember.

(Nagy Béla is részt vett az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában, amelynek 472. cikkét IDE KATTINTVA olvashatja el.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 21:10:06
A globális kihívásokra, az ezeket övező változásokra és szabályozásokra reagálva az év elején alakult meg a VOSZ BPVRSZ Fenntarthatósági Vállalkozói Közösség, amely a hamarosan kötelező jelleggel életbe lépő ESG előírások és környezetvédelmi szabályozások kezelésében is segítséget nyújthat, és adhat kézzelfogható megoldást a piaci szereplőknek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS