3,8 százalékos volt februárban a munkanélküliség

2022. 03. 25., 10:29

2022 februárjában 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 668 ezer fő; a munkanélküliek száma 2022 februárjában 185 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma február végén 252 ezer fő volt, 16,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

2021. december–2022. február

A 15–74 éves munkanélküliek száma a három hónapos időszakot tekintve éves összevetésben 33 ezer fővel, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent. A férfiak körében a munkanélküliek száma 97 ezer fő volt, a munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 3,8 százalékra mérséklődött. A nőknél a munkanélküliek száma 86 ezer főt tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,9 százalékponttal 3,8 százalékra csökkent.

A 15–24 éves munkanélküliek száma 35 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk 11,4 százalékra mérséklődött. Az összes munkanélküli közel ötöde a fiatalok közül került ki. A 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,3 százalékra, az 55–74 éveseké 0,4 százalékponttal, 3,0 százalékra csökkent.

A munkakeresés átlagos időtartama 8,7 hónap volt, a munkanélküliek 33,9 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 675 ezer főt tett ki, ami 101 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 107 ezerrel nőtt, a közfoglalkoztatottaké 15 ezerrel csökkent.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 270 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk 0,8 százalékponttal, 27,5 százalékra nőtt. Az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 2,0 százalékponttal, 87,8 százalékra, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 3,8 százalékponttal, 64,6 százalékra emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS