Meglepetés: ezt az elektromos autót dobja piacra a Xiaomi

Meglepetés: ezt az elektromos autót dobja piacra a Xiaomi
2023. 11. 17., 15:10

A gyártó az Android rendszerű okostelefonjaival vált ismertté, de most olyan EV-sorozattal jelentkezik, amivel a Tesla babérjaira tör. A Xiaomi szuperautója 265 km/h-s végsebességgel jelenik meg.

A Tesla kínai sikeréből szeretne levágni magának egy szeletet a Xiaomi azzal, hogy kiadja a SU7 járműsorozatot. Az elektromos autókat nem egymaga gyártja, hanem együttműködésben egy olyan céggel, ami szerencsére már csinált ilyesmit. A SU7 és SU7 Max típusok gyártója a pekingi BAIC Group. Ez a saját EV-márkával rendelkező csoport korábban jó minőségű elektromos hajtásláncokkal és járműakkumulátorokkal hívta fel magára a figyelmet.

A két közösen gyártott EV értékesítésére már meg is kérték az engedélyt a kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztériumtól. Ehhez egy olyan, hatóságok által már jóváhagyott dokumentációt kellett benyújtani, ami tartalmazza a Xiaomi első elektromos autóinak tervét és specifikációit. Utóbbiakból néhány annak rendje és módja szerint nyilvánosságra került – szúrta ki az Interesting Engineering. A portál a kínai minisztérium publikációja nyomán közölte: az erősebb modell a SU7 Max lesz, 4,997 x 1,963 x 1,455 mm-es dimenziókkal, kétféle választható motorteljesítménnyel (295 vagy 368 lóerő) és 265 km/h-s végsebességgel.

A Xiaomi nem titkolt célja a Tesla szerepének további gyengítése a kínai piacon, hiszen éppen akkor jelentette be az EV-ket, amikor az amerikai márka egy év alatt 11 százalékot veszített népszerűségéből az ázsiai országban. Ezt nagyrészt más olyan kínai gyártóknak köszönheti, amelyek évek óta ontják magukból a Tesla alternatívájának szánt EV-modelleket. Ez egyelőre nem biztos, hogy kifizetődő üzlet, de biztos, hogy feszült versenyt eredményez Elon Musk cége és a hazai autógyártók között.

A Xiaomi kilépése az EV piacra csak abból a szempontból meglepő, hogy autóépítésben nincs tapasztalata (pont ezért kell a szegmensben már elismert BAIC), viszont fedélzeti operációs rendszeren már jó ideje dolgozik. Az általuk fejlesztett HyperOS a tervek szerint összeköti a felhasználók otthonát, autóit és mobil eszközeit, bár egyelőre még jól titkolják, hogy milyen konkrét újdonságokat kapnak tőle a sofőrök.

Annyit azért tudni lehet, hogy a Xiaomi egységes ökoszisztéma létrehozására törekszik, az általuk „Ember X Autó X Otthon” néven emlegetett koncepció szerint. A HyperOS bevezetése és az EV-k fedélzeti számítógépébe integrálása forradalmasíthatja a vezetési élményt és egységes platformot kínálhat azoknak, akik részéről rendben van, hogy minden irányból Xiaomi termékek veszik körül őket.

A Tesla egyébként továbbra is jelentős szereplője a kínai piacnak, de erősödnek az olyan helyi gyártók, mint a BYD vagy a feltörekvő Li Auto Inc. és Geely Automobile Holdings Ltd. A Xiaomi, kihasználva a szórakoztatóelektronika területén szerzett népszerűségét, ezennel belép az új küzdőtérre és újabb réteggel bővíti ezt az üzleti szegmenst. Az SU7 sorozatra az elegáns formaterve, fejlett technológiája és a HyperOS potenciális integrációja miatt érdemes figyelni – pláne, ha idővel európai piacokat is célba vesz. Ez egyébként borítékolható szándék.

Gábor János

Főoldali kép: kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS