Már nem álom: nagyteljesítményű belsőégésű motort hajt a hidrogén

Már nem álom: nagyteljesítményű belsőégésű motort hajt a hidrogén
2023. 09. 11., 15:52

Egy új technológia lehetővé teszi, hogy a hidrogén közvetlenül a hengerekbe fecskendezve fejtsen ki, az eddig ismertnél nagyobb hatást. Az áttörés rámutat, hogy a hétköznapi meghajtásokkal rokon megoldás kombinálható tiszta energiaforrással, ami így nagy teljesítményre képes és tömegcikké válhat.

A világ a karbonsemlegesség elérése érdekében a zöld üzemanyagokra való áttérésre törekszik, és a hidrogén támogatása az egyik legjobb stratégia a cél elérése érdekében. Dél-koreai kutatók most meg is alkottak egy új alternatívát a gépkocsik hidrogénmotorjára. Ebben a formában minden korábbinál életképesebbnek tűnik az elképzelés, hogy a hidrogén meghajtású személyautók tömeggyártásba kerüljenek.

A Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM) a Hyundai-Kia Motor Company-val (HMC) közös Zéró Karbon Motorkutatási Laboratóriumban fejlesztette ki az új hajtásláncot, ami egy kétliteres, közvetlen befecskendezéses motor, és teljes egészében hidrogén üzemanyaggal működik. A tudósok állítása szerint „egy olyan gazdaságos technológia született, ami segíthet a járművek fő energiaforrásaként használt fosszilis üzemanyagok szénmentes hidrogénüzemanyagokkal történő helyettesítésében”.

Young Choi, a KIMM mobilitási energiakutatási részlegének vezető kutatója és csapata a ScienceDirect folyóiratban publikálta az eredményeket. A tanulmány alapvetése az, hogy az ismert belsőégésű, de hidrogén üzemanyagot használó, ún. portbefecskendezéses motorok nem elég hatékonyak. A levegővel való keverés után égetik el a hidrogént, ami a henger helyett egy szívónyíláson keresztül jut a rendszerbe. Ennek a felépítésnek hála tiszta üzemű motorról beszélhetünk, viszont az égéstérbe jutó levegő mennyisége lecsökken az égéstérben gázhalmazállapotban jelen lévő hidrogén által elfoglalt hely miatt. Innen az alacsonyabb üzemanyag-hatékonyság és a rosszabb motorteljesítmény.

A probléma orvoslására a kutatók nagynyomású hidrogént fecskendeztek, közvetlenül az égéstérbe. „Ez a módszer olyan előkeveréses égést alkalmaz, ami ultrakönnyű égést tesz lehetővé, és nagy előnye, hogy nincs szivattyúzásból eredő veszteség, hiszen a teljesítményt a befecskendezett üzemanyag mennyisége szabályozza - a beszívott levegő fojtása nélkül” – magyarázza a tanulmány. A leírás szerint a szívócsőben ráadásul nincs hidrogéngáz, így nem fordulhat elő visszagyulladás, ami a hidrogénüzemű motoroknál gyakori tulajdonság. További előny, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten történő égés alacsony nitrogén-oxid-kibocsátást és jó termikus hatásfokot eredményez.

A csapat szerint az újonnan kifejlesztett hidrogénmotorral a benzinmotorokhoz képest 98 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid emisszió és 90 százalékkal a finompor-kibocsátás. Ez az eredmény teljes mértékben megfelel az Európai Unió nulla károsanyag-kibocsátású autókra vonatkozó előírásainak.

A csapat célja az, hogy a motort széleskörű tesztelésnek vesse alá, és hosszú távon is ellenőrizze a tartósságát. Azt is fel fogják tárni, hogy a technológia személygépkocsik, haszongépjárművek és villamosenergia-termelő erőművek számára egyaránt kifejleszthető-e.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Hyundai

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS