Már nem álom: nagyteljesítményű belsőégésű motort hajt a hidrogén

Már nem álom: nagyteljesítményű belsőégésű motort hajt a hidrogén
2023. 09. 11., 15:52

Egy új technológia lehetővé teszi, hogy a hidrogén közvetlenül a hengerekbe fecskendezve fejtsen ki, az eddig ismertnél nagyobb hatást. Az áttörés rámutat, hogy a hétköznapi meghajtásokkal rokon megoldás kombinálható tiszta energiaforrással, ami így nagy teljesítményre képes és tömegcikké válhat.

A világ a karbonsemlegesség elérése érdekében a zöld üzemanyagokra való áttérésre törekszik, és a hidrogén támogatása az egyik legjobb stratégia a cél elérése érdekében. Dél-koreai kutatók most meg is alkottak egy új alternatívát a gépkocsik hidrogénmotorjára. Ebben a formában minden korábbinál életképesebbnek tűnik az elképzelés, hogy a hidrogén meghajtású személyautók tömeggyártásba kerüljenek.

A Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM) a Hyundai-Kia Motor Company-val (HMC) közös Zéró Karbon Motorkutatási Laboratóriumban fejlesztette ki az új hajtásláncot, ami egy kétliteres, közvetlen befecskendezéses motor, és teljes egészében hidrogén üzemanyaggal működik. A tudósok állítása szerint „egy olyan gazdaságos technológia született, ami segíthet a járművek fő energiaforrásaként használt fosszilis üzemanyagok szénmentes hidrogénüzemanyagokkal történő helyettesítésében”.

Young Choi, a KIMM mobilitási energiakutatási részlegének vezető kutatója és csapata a ScienceDirect folyóiratban publikálta az eredményeket. A tanulmány alapvetése az, hogy az ismert belsőégésű, de hidrogén üzemanyagot használó, ún. portbefecskendezéses motorok nem elég hatékonyak. A levegővel való keverés után égetik el a hidrogént, ami a henger helyett egy szívónyíláson keresztül jut a rendszerbe. Ennek a felépítésnek hála tiszta üzemű motorról beszélhetünk, viszont az égéstérbe jutó levegő mennyisége lecsökken az égéstérben gázhalmazállapotban jelen lévő hidrogén által elfoglalt hely miatt. Innen az alacsonyabb üzemanyag-hatékonyság és a rosszabb motorteljesítmény.

A probléma orvoslására a kutatók nagynyomású hidrogént fecskendeztek, közvetlenül az égéstérbe. „Ez a módszer olyan előkeveréses égést alkalmaz, ami ultrakönnyű égést tesz lehetővé, és nagy előnye, hogy nincs szivattyúzásból eredő veszteség, hiszen a teljesítményt a befecskendezett üzemanyag mennyisége szabályozza - a beszívott levegő fojtása nélkül” – magyarázza a tanulmány. A leírás szerint a szívócsőben ráadásul nincs hidrogéngáz, így nem fordulhat elő visszagyulladás, ami a hidrogénüzemű motoroknál gyakori tulajdonság. További előny, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten történő égés alacsony nitrogén-oxid-kibocsátást és jó termikus hatásfokot eredményez.

A csapat szerint az újonnan kifejlesztett hidrogénmotorral a benzinmotorokhoz képest 98 százalékkal csökkenthető a szén-dioxid emisszió és 90 százalékkal a finompor-kibocsátás. Ez az eredmény teljes mértékben megfelel az Európai Unió nulla károsanyag-kibocsátású autókra vonatkozó előírásainak.

A csapat célja az, hogy a motort széleskörű tesztelésnek vesse alá, és hosszú távon is ellenőrizze a tartósságát. Azt is fel fogják tárni, hogy a technológia személygépkocsik, haszongépjárművek és villamosenergia-termelő erőművek számára egyaránt kifejleszthető-e.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: Hyundai

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.