Elektromos autóval vezetett az Északiról a Déli-sarkra egy házaspár

Elektromos autóval vezetett az Északiról a Déli-sarkra egy házaspár
2023. 12. 20., 12:40

A skót Julie és Chris Ramsey szinte az egész évet abban az EV-ben töltötte, amivel megtették a történelmi utat, szó szerint a Föld egyik végéről a másikra. Ugyanez eddig valószínűleg semmilyen autóval nem sikerült, nem hogy egy EV-vel.

Az aberdeeni férj és feleség történelmet írt, miután teljesítették életük talán legkeményebb kihívását, és eljutottak az Északi-sarkról az Antarktisz legdélebbi csücskére – egy elektromos autóval. Julie és Chris márciusban indult el, és december 18-án jelentették be, hogy teljesítették a kb. 29 ezer kilométeres utat, amelynek során nap- és szélenergiát is használtak, olyan területeken, amelyek teljesen nélkülözik az EV-töltéshez szükséges infrastruktúrát. A BBC úgy véli, ez az első alkalom, hogy nem egyszerűen egy elektromos autó, hanem bármilyen autó ilyen utat tett meg.

A pár a közösségi médiában számolt be az expedíció sikeréről, megjegyezve, hogy a legnagyobb kihívások egyike a szempilláik összefagyásának leküzdése volt, míg a legnagyobb becsben tartott emlékük szinte biztosan a jegesmedvék látványa lesz.

A Ramsey házaspár az Északi-sarkvidékről először Kanadába navigált, majd dél felé vették az irányt, az Egyesült Államokon keresztül, és a közel tíz, kihívásokkal teli hónap alatt átautóztak egész Dél-Amerikán is. Az EV vízi szállítását leszámítva végig autóval közlekedtek, és miután a kommunikáció lehetővé vált, hétfőn tudták közzétenni, hogy múlt pénteken (2023. december 15-én) befejezték a küldetést.

„El sem hiszem, hogy a Déli-sarkon vagyunk. A sokéves tervezés után ez nem tűnik valóságosnak. Mindig is teljes mértékben bíztam az elektromos járművek csodálatos képességeiben - áradozott Chris. Sokkal nehezebb volt, mint amire számítottam. Kemény itt, nagyon kemény. Ezért még inkább megérte célba érni. Nagy örömünkre szolgál, hogy sikeresen elértük a Déli-sarkot. Történelmet írtunk.” A felesége hozzátette: „ez egy hihetetlen utazás volt, azokkal az emberekkel, akikkel találkoztunk, a barátokkal, akiket szereztünk, és a támogatással, amit kaptunk”.

Ramsey-ék ezt az útvonalat teljesítették:

 • Északi-sark
 • Kanada
 • USA
 • Mexikó
 • Guatemala
 • Salvador
 • Honduras
 • Nicaragua
 • Costa Rica
 • Panama
 • Kolumbia
 • Ecuador
 • Peru
 • Chile
 • Argentína
 • Antarktisz
 • Déli-sark

A házaspár az útvonalon szinte végig elektromos töltőállomásokat használt, de a sarkvidékeken, ahol nem volt áramforrás, egy szélturbina és egy napelemes készülék tette lehetővé számukra, hogy a szél és a nap energiáját hasznosítva töltsék fel az autót. Ami egyébként egy, a gyártó e-4ORCE technológiájával épített, négykerék-vezérlésű, speciális, majd' egy méter átmérőjű kerekekkel szerelt Nissan Ariya volt – írja a küldetés hivatalos weboldala. A Ramsey házaspártól egyébként nem váratlan, hogy ehhez hasonló expedíciót szerveztek. 2017-ben ők voltak az elsők, akik elektromos autóval (szintén egy Nissannal) teljesítették a Mongol Rally 16 ezer kilométeres távját, Londontól Mongóliáig. Elmondásuk szerint ez a korábbi verseny adott nekik önbizalmat a mostani kihíváshoz.

Gábor János

Főoldali kép: PoletoPoleEV.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS