375 millió EV-akkumulátorhoz elegendő az új lítium-lelőhely készlete

375 millió EV-akkumulátorhoz elegendő az új lítium-lelőhely készlete
2023. 12. 04., 14:10

A máris „a lítium Szaúd-Arábiája” néven emlegetett régióban annyi akkumulátor nyersanyag van, amennyi önmagában képes átírni a világpiaci szabályokat. Pár hónapon belül ez a második, hasonló jelentőségű, újonnan felfedezett lelőhely.

A szinte elképzelhetetlenül nagy lítium-lelőhely létezéséről az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma számolt be, miután nyilvánosságra hozta a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium által végzett elemzés eredményeit. A riport rámutat: az óriási, eddig nem ismert lítiumkészlet a kaliforniai Salton-tó alatt húzódik. A San Diegotól kelet-észak-keletre húzódó területet Gavin Newsom kormányzó nevezte el „a lítium Szaúd-Arábiájának”, nem méltatlanul: perzselően forró régió, ám az óriási, sós víztömeg alatt a becslések szerint 375 millió elektromos jármű akkumulátorához elegendő lítium van.

Ez az utóbbi időszakban már a második újonnan felfedezett amerikai lelőhely, ami esélyes lehet a világ legnagyobb lítium-készlete címre. Legutóbb szeptemberben rántották le a leplet egy hasonló jelentőségű térségről, szintén az Egyesült Államokban. A Nevada és Oregon államok határán húzódó McDermitt-kalderában stratégiai mennyiségű (akár 120 millió tonna) lítium lehet.

„A lítium létfontosságú a gazdaság szén-dioxid-mentesítéséhez és Biden elnök azon célkitűzésének eléréséhez, hogy 2030-ra 50 százalékos legyen az elektromos járművek aránya – mondta Jeff Marootian energiahatékonyságért és megújuló energiaforrásokért felelős miniszterhelyettes. Ez a jelentés megerősíti, hogy egyszeri lehetőség nyílik a hazai lítiumipar kiépítésére, miközben a tiszta, rugalmas villamosenergia-termelés is bővül. Az amerikai innováció segítségével a tiszta energia jövőjének élére állhatunk, munkahelyeket és erős hazai ellátási láncot teremthetünk, valamint növelhetjük nemzeti energiabiztonságunkat.”

Az érintett területen valószínűleg környezetvédelmi aggályok se merülnek majd fel a kitermelés kapcsán, hiszen Kalifornia ökológiai katasztrófaközpontjaként ismert. A Salton-tó környéke lényegében halott: az utóbbi években azzal szerepelt újra, meg újra a címlapokon, hogy elviselhetetlen hőhullámok sújtják, és rendszeresek a tömeges halpusztulások. Zöld energia szempontjából viszont paradigmaváltó jelentősége van az USA számára, hiszen a becslések szerint 400 megawattról 2950 megawattra növeli az ország geotermikus villamosenergia-termelő kapacitását. Ez a globális lítiumigény kielégítésének kulcsszereplőjévé avathatja az Egyesült Államokat.

Jelenleg biztosnak tűnik, hogy a lelőhely kitermelése minimum önellátóvá tenné az Egyesült Államokat lítiumból, ám az erőforrás kereskedelmi méretű hasznosítása és kitermelése óriási feladat. Az olyan vállalatok, mint a Berkshire Hathaway Energy és a Controlled Thermal Resources már most olyan technológiákba fektet, amelyekkel hatékonyan kinyerhető lesz a nyersanyag. A hangsúly egy közvetlen lítium-kitermelési technológia kifejlesztésén van, ami felhagy a környezetre káros olyan eljárásokkal, mint a nyílt bányászati fúrás vagy a hatalmas párologtató medencék alkalmazása.

A Los Angeles Times szkeptikusabb hangot is megüt a felfedezés kapcsán: mint írják, eddig egyetlen vállalat sem hajtott végre sikeres lítium-kitermelést a Salton-tónál, ami kétségeket ébreszt a vállalkozás gazdasági életképességével kapcsolatban. Mégis, a hazai lítiumforrás csábítása – esetlegesen környezetbarát kitermelési módszerekkel párosulva – jelentős beruházásokat indított el. Olyan vállalatok is bejelentkeztek partnernek, mint a GM, a Stellantis és a Ford.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció. Fotó: wirestock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS