Uniós oltalmat kapott a „Nagykörűi ropogós cseresznye”

Uniós oltalmat kapott a „Nagykörűi ropogós cseresznye”
2022. 08. 30., 18:57

Az Európai Bizottság a „Nagykörűi ropogós cseresznye” elnevezést uniós oltalomban részesítette, így már 81 földrajzi árujelzőnk élvez oltalmat az EU területén.

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” termőterülete Nagykörű közigazgatási határán belül helyezkedik el, kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen alapul. A Tisza folyó kanyarulatai körbeölelik a települést, így a terület különleges mikroklímával rendelkezik. A mikroklímának és a talaj adottságainak köszönhető, hogy az itt termesztett „Petrovay ropogós” tájfajta, valamit egyéb cseresznyefajták (Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Germersdorfi, Hedelfingeni óriás, Jaboulay) kizárólag ezen a földrajzi területen termesztve hozzák az élénk színű, szív alakú, nagy szemű (26–38 mm átmérőjű), kellemesen édes-savanykás ízű, ropogós cseresznyét.

A helyi természeti adottságok mellett kiemelkedő jelentőségű az emberi tényező; a helyi termelők 150 éves termesztéssel kapcsolatos, apáról fiúra szálló szakértelme és tapasztalata. A „Nagykörűi ropogós cseresznye” 2016-ban elnyerte a „Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) védjegy használati jogát.

A település gazdaságában betöltött jelentős szerepét mutatja, hogy a cseresznye a település címerében is helyet kapott. Több újságcikk, illetve rádióműsor Magyarország cseresznyéskertjeként emlegeti Nagykörűt. Emellett több média által készített TV-műsorban szerepelt a „Nagykörűi ropogós cseresznye”, illetve a felhasználásával készült termékek: aszalvány, befőtt, lekvár, szörp, cseresznyeszártea, cseresznyemag-párnácska, cseresznyepálinka, aszalt cseresznyés sajtok, cseresznyés kecskejoghurt, cseresznye illatú háziszappan. Nagykörű településen 1996 óta minden év júniusában megrendezik a Nagykörűi Cseresznyefesztivált, a cseresznye érésének ünnepét.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok honlapon.

AM Sajtóiroda
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS