„Húzóágazat” volt 2023-ban a mezőgazdaság

2024. 02. 20., 18:10

A mezőgazdaság kibocsátása 2023-ban meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, amely 6,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál; a bővülést a teljes termelési volumen 25 százalékos emelkedése eredményezte, miközben az ágazat teljes kibocsátási árszínvonala 15 százalékkal csökkent 2022-höz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A növénytermesztés volumene 45 százalékkal nagyobb, az állattenyésztésé 0,5 százalékkal kisebb lett. Az egyes szántóföldi növények rekordmagas volumennövekedése az előző év alacsony bázisával hozható összefüggésbe. Hazánk 2,1 százalékkal részesedett az Európai Unió teljes mezőgazdasági kibocsátásából 2023-ban – olvasható „A mezőgazdaság teljesítménye (Mezőgazdasági számlarendszer, 2023, második becslés)” című kiadványban.

A növénytermesztés volumene 45 százalékkal nőtt, az állattenyésztésé 0,5 százalékkal csökkent

2023-ban a növénytermesztési ágazat összes termékcsoportjának termelése elsősorban az előző év alacsony bázisa és a betakarított szántóföldi terület gyarapodása miatt nőtt, ez alól csak néhány növényfaj – rizs, őszibarack, egyéb friss gyümölcs – jelentett kivételt.

A gabonafélék volumene 65 százalékkal nagyobb lett a 2022. évi, alacsony bázishoz képest. Legfontosabb gabonanövényeink közül a kukorica termesztése 125, az árpáé 42, a búzáé 36 százalékkal nőtt.

Az ipari növények volumene 42, a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó terméseredménye 52, a kisebb részarányú cukorrépáé 77, a szójáé 32, a dohányé 24, a repcéé 22 százalékkal lett nagyobb.

A kertészeti termékek termésmennyisége 14, a takarmánynövényeké 22 százalékkal növekedett.

A gyümölcsfélék volumene 0,1 százalékkal mérséklődött. Az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 38, a körtéé 11 százalékkal nőtt, az őszibaracké 35 százalékkal visszaesett.

2023-ban az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene nem érte el az egy évvel korábbit.

Az élő állatok volumene 0,6, ezen belül a baromfié 8 százalékkal nőtt, a szarvasmarháé 10, a sertésé 5,0 százalékkal csökkent.

Az állati termékek mennyisége összességében 2,7 százalékkal kevesebb lett. Előzetes adatok szerint a 2023-ban felvásárolt tejmennyiség 1644 millió kilogramm volt, 3,3 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Növekedett a mezőgazdaság teljes kibocsátása

2023-ban a mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt) folyó alapáron számolt kibocsátási értéke 4338 milliárd forint volt, ebből 2387 milliárd forinttal a növénytermesztés, 1644 milliárddal az állattenyésztés részesedett. Az alaptevékenységek aránya (55, illetve 38 százalék) az elmúlt tíz év alatt néhány százalékpontos ingadozástól eltekintve lényegében nem változott.

2023-ban a teljes mezőgazdasági kibocsátás árindexe 15 százalékkal alacsonyabb, volumene 25 százalékkal magasabb volt a 2022. évinél, értéke így összességében 6,6 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A teljes árindexen belül a növénytermesztési termékek árszínvonala 29 százalékkal csökkent, az állatok és állati termékeké 13 százalékkal növekedett.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-12-03 13:10:00
December 3-án, az „Adakozó Kedd” (Giving Tuesday) napján a Jalsovszky Ügyvédi Iroda és a Bridge Budapest különleges útmutatót tett közzé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.
Bár a magyarok európai összehasonlításban is tudatosan kötnek lakásbiztosítást, akadnak fontos apróságok a szerződésekben, amelyeket kifelejtenek. A kisebb, de baj esetén drága hibákra a hazai árvizek során keletkezett károk még jobban ráirányították a figyelmet. Árvízre továbbra sem, vagy csak szigorú kikötések mentén lehet biztosítást találni, viszont más természeti katasztrófák kapcsán nagyot menthet egy jó szerződés – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor ebben az epizódban tisztázza a természeti katasztrófákból eredő károk közötti fontos különbségeket és elmondja, mit nem kellene kifelejteni a szerződésekből, hogy nagyobb biztonságban tudjuk ingó és ingatlan vagyonunkat.

  Rovathírek: GUSTO

Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS