A gazdaságátadási törvény elősegítheti a hatékony nemzedékváltást

2022. 11. 18., 16:17

Már 58 év volt az agráriumban dolgozó gazdák átlagéletkora 2020-ban. A KSH legutóbbi agrárcenzusának adatai szerint a gazdaságokat irányító személyek 35 százaléka volt 65 év feletti, szemben a 2010-ben mért 28 százalékkal. A 2023. január 1-jén hatályba lépő gazdaságátadási törvény jelentősen előmozdíthatja a nemzedékváltást az őstermelők, családi gazdaságok és egyéni vállalkozók körében, akik ezentúl egyetlen szerződésben, számos adminisztrációs és adózási könnyítéssel tudják a gazdaság átadását végrehajtani.

Az átadást eddig az érzelmi tényezők mellett az átadással járó szerteágazó adminisztrációs kötöttségek is nehezítették. Ezért is fordulhatott elő az, hogy az agrárcenzus során megkérdezett 65 év feletti gazdálkodók 51 százaléka még nem tudta, hogy mi fog történni a gazdaságával a következő évek során. Ugyanakkor akik már tervezték az irányítás átadását, 84 százalékban családon belül kívánták azt végrehajtani, amire az új törvény számukra minden korábbinál egyszerűbb lehetőséget biztosít.

„A törvény célja az, hogy az élő családtagok között megtörténjen a gazdaságátadás, és mindenképpen megőrződjön a gazdaság működőképessége – mondta dr. Kapitány Gabriella, az Agrárminisztérium Agrárfejlesztési Osztályának vezetője az Agroinform.hu gazdaságátadási webináriumán. – A gazdaságátadási törvényben foglalt szerződés alapvetően a föld és ingóságok átadását, a jogutódlás rendjét, az engedélyek, szerződések, támogatások átadását teszi lehetővé, emellett szabályozták benne az együttműködés jogintézményét, ami segíti az átadó és az átvevő közötti közös munkát.”

A gazdaságátadási szerződés alkalmazásának is számos feltétele van

• Személyi kötődés – A családi gazdásági törvény szerinti hozzátartozói láncolatnak kell fennállnia az átadó és az átvevő között, vagy 7 éve alkalmazásban álló munkavállalónak kell lennie az átvevőnek

• Életkor – Az átadónak legalább 60 évesnek, az átvevőnek 50 év alattinak kell lennie. Az átadó legalább 10 éve bejegyzett mezőgazdasági tevékenységet kell, hogy folytasson, attól függetlenül, hogy ez a tevékenység egyébként az évek során hogyan változott.

• Négyféle szerződéstípus alkalmazható – a gazdaságátadási szerződés négy fő szerződéstípus szabályait tartalmazhatja, vegyesen:
o adásvétel

o életjáradék

o ajándékozás

o tartás

Fontos szempont, hogy termőföldet tartási, életjáradéki, ajándékozási szerződéssel csak közeli hozzátartozók között lehet átruházni.
A törvényben új elem az együttműködés jogintézménye, mely lehetőséget ad arra, hogy az átadó a tudását, kapcsolatrendszerét is fokozatosan át tudja adni az átvevőnek. Az együttműködés időtartama maximum 5 év lehet, de akár néhány hónapban is meg lehet egyezni. Az együttműködés időtartama alatt a felelősség az átadóé, végig a gazdaságot átadó tulajdonában van a gazdaság, az átvevőre a jogok az együttműködés utolsó napján szállnak át.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 10:13:06
Élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály miatt. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.