36 százalékkal több új traktort vásároltak a gazdák tavaly

36 százalékkal több új traktort vásároltak a gazdák tavaly
2023. 01. 09., 17:41

2022-ben 4 536 új traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 36 százalékkal haladja meg a 2021-ben regisztrált 3 335-ös darabszámot. Ugyanebben az időszakban 1 711-ről 1 911-re emelkedett az eladott új mezőgazdasági pótkocsik száma, ami 11,7 százalékos növekedést jelent.

„A kiugró növekedés több tényezőnek is köszönhető – mutatott rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. – Egyrészt kedvezőek voltak a támogatási lehetőségek: számos pályázati forrás aktivizálta tavaly a mezőgazdasági gépek piacát. Emellett a növénytermesztők közül azok, akiknek termését a súlyos aszály nem károsította jelentősebb mértékben, sokan dönthettek úgy, hogy a piaci terményár-emelkedések nyomán növekvő bevételeikből a későbbre tervezett gépbeszerzéseiket is előre hozzák. Örvendetes, hogy a gépesítettség műszaki színvonalának idei fejlődési ütemével a hazai mezőgazdaság ismét közeledni tudott a nyugat-európai országokban tapasztalható szinthez.”

A traktormárkák közötti versenyben a John Deere tavaly közel ezer traktort adott el a DataHouse által közzétett forgalomba helyezési adatok szerint, ami a piac 21,4 százalékát jelenti. Stabilan tartja második helyét a New Holland 10 százalékos részesedésével.

Tovább törtek előre az indiai Solis-Sonalika traktorok a magyar piacon: egy év alatt a növekvő piacon is 6,3-ról 9,9 százalékra tudták növelni részesedésüket, amellyel hajszál híján a második helyet is elcsípték. A Claas 6,4 százalékkal áll a negyedik helyen. A lista további helyein a Fendt, a Massey Ferguson és a Case IH márkákat találjuk egyenként 5-6 százalékos értékesítési aránnyal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.