2022, a mezőgazdaság fekete éve

2022, a mezőgazdaság fekete éve
2023. 02. 16., 18:10

A csapadékszegény időjárás és a nyári hónapokra kialakuló súlyos aszály következtében az összes haszonnövény termése csökkent. A ráfordítások jelentős drágulása az állattenyésztés teljesítményét is visszavetette – olvasható a statisztikai hivatal kiadványában.

 • A mezőgazdaság kibocsátása 2022-ben megközelítette a 4 ezer milliárd forintot, amely 17 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.
 • A bővülést az árak 42 százalékos növekedése eredményezte.
 • A növénytermesztés 57, az állattenyésztés 37 százalékkal járult hozzá a teljesítményhez, előbbi kibocsátási értéke 9,3, utóbbié 33 százalékkal nőtt 2021-hez képest.
 • Hazánk 2022-ben 2,1 százalékkal részesedett az Európai Unió teljes mezőgazdasági kibocsátásából.

Az állattenyésztés volumene 6,1, a növénytermesztésé 27 százalékkal csökkent

2022-ben a növénytermesztési ágazat összes termékcsoportjának termelése a szélsőséges időjárás és a betakarított szántóföldi terület zsugorodása miatt csökkent, ami alól csak néhány növényfaj – őszibarack, egyéb friss gyümölcs – jelentett kivételt.

 • A gabonafélék volumene 36 százalékkal kisebb lett a 2021. évi, alacsony bázishoz képest. Legfontosabb gabonanövényeink közül a kukorica termesztése 57, a búzáé 18, az árpáé 10 százalékkal csökkent.
 • Az ipari növények volumene 28, a növénycsoport nagy részét kitevő napraforgó terméseredménye 29, a kisebb részarányú repcéé 31, a dohányé 46, a cukorrépáé 32, a szójáé 19 százalékkal visszaesett.
 • A kertészeti termékek termésmennyisége 8,1, a takarmánynövényeké 18 százalékkal csökkent.
 • A gyümölcsfélék volumene 1,6 százalékkal kisebb volt. Az ágazat jelentős részét kitevő alma termesztése 39, a körtéé 25 százalékkal csökkent, az őszibaracké – az előző évi fagy okozta terméskiesés alacsony bázisa miatt – 76 százalékkal nőtt.

2022-ben az élő állat és az állati termék teljes termelési volumene nem érte el az egy évvel korábbit. Az állattenyésztés kibocsátását az állategészségügyi vészhelyzetek – pl. afrikai sertéspestis, madárinfluenza –, valamint a ráfordítások jelentős emelkedése miatt kialakuló kedvezőtlen gazdasági körülmények is befolyásolták.

 • Az élő állatok volumene 8,0 százalékkal kisebb lett, ezen belül a baromfié 10, a szarvasmarháé 8,0, a sertésé 6,0, az egyéb állatoké 5,0 százalékkal csökkent.
 • Az állati termékek mennyisége összességében 2,0 százalékkal kevesebb lett. Előzetes adatok szerint a 2022-ben felvásárolt tejmennyiség 1683 millió kilogramm volt, 3,2 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátása nőtt és a trend felett alakult

Az Európai Unió teljes mezőgazdasági kibocsátási értéke az első előzetes adatok szerint 2022-ben folyó alapáron 537 milliárd euró volt, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A növekedést a volumen 3,0 százalékos csökkenése mellett az árszínvonal 23 százalékos emelkedése biztosította.

 • A növénytermesztés kibocsátási értéke 15 százalékkal bővült. Az összes termékcsoport kibocsátása nőtt, a legnagyobb mértékben a burgonya és a gabonafélék esetében. A betakarított mennyiség csökkenése mellett az árszínvonal nagyarányú emelkedése miatt az előbbi 29, az utóbbi 28 százalékkal lett több.
 • Az állattenyésztés 27 százalékkal meghaladta az előző évit. Az élő állatok és az állati termékek kibocsátása egyaránt nőtt, egyedül az egyéb állati termékek esetében maradt változatlan.

Az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátási értéke 24 százalékkal meghaladta az elmúlt 10 év trendjét. Az összes ország kibocsátása növekedett és trend fölött alakult.

 • A tagországok közül Észtországban és Litvániában történt az előző évhez viszonyítva a legnagyobb növekedés, mindkét esetben a trend fölött teljesítettek.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.