Tejmentes vagy laktózmentes? Mindent a speciális tejtermékekről!

Tejmentes vagy laktózmentes? Mindent a speciális tejtermékekről!
2023. 07. 05., 05:15

Manapság kiemelten fontossá vált, hogy bőséges alternatíva álljon rendelkezésünkre különféle tejtermékekből. Olyanok, amelyek fogyaszthatók például laktózérzékenység esetén is. Emellett természetesen egyre bővül azok köre is, amelyek beilleszthetők a növényi étrendbe.

Mi a különbség a tejmentes és a laktózmentes változat között? 

Amennyiben speciális élelmiszereket, alapanyagokat keresünk, a MamaVita kínálatában található tejtermékek között kedvünkre válogathatunk. Itt helyet kaptak a mentes alternatívák, illetve a teljesen növényi termékek is. Nézzük meg, hogy mit értünk tejmentes opció alatt?

Ebben az esetben olyan élelmiszerekről van szó, amelyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, vagyis a tejmentes tejtermékek növényi komponensűek. Ilyen például egy kókusztej alapú joghurt. Azok számára jelentenek tökéletes választást, akik tejallergiával küzdenek, ami azt jelenti, hogy a tejben található kazein fehérjére alakul ki túlérzékenységi reakció. Természetesen a vegán életmódot folytatók is beemelhetik az étrendjükbe.

Laktózmentesnek számít az a termék, amely nem tartalmaz laktózt (tejcukrot) vagy ellátják laktáz enzimmel, így segítve a lebontását. Ugyanis laktózintolerancia fennállásakor éppen a lebontás szenved zavart, vagyis a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejcukrot.

Persze ne felejtsük el, hogy léteznek olyan speciális tejtermék-alternatívák, amelyek minden feltételnek megfelelnek: laktózmentesek, s egyúttal növényi összetevőkből készülnek.

Változatos étrend mentes opciókkal

Amikor egészségügyi okokból szeretnénk áttérni egy teljesen más étrendre, egy sokkal tudatosabbra, amelyben nagyobb fókuszt helyezünk a választott alapanyagokra és élelmiszerekre, számításba jöhetnek a mentes változatok.

Ez esetben nem kell kizárni egy teljes ételcsoportot a mindennapjainkból, elegendő csupán helyettesítő termékekre váltani, amelyek ugyanúgy ízletesek és táplálóak. Tejtermékekre szüksége van a szervezetünknek, fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás és ebbe beletartozik a joghurtok, sajtok fogyasztása is.

Szerencsére nem kell lemondanunk az általunk szeretett ételekről akkor sem, ha úgy döntünk, hogy belekóstolunk a vegán életmódba. Számos opció kínálkozik, ott vannak például a kókusztej alapú joghurtok, desszertek és finomságok, a gabonából, hüvelyesekből készült tejmentes sajtok.

Arra azonban ügyelni kell, hogy nincs-e más érzékenységünk is az említetteken kívül, ez esetben még tüzetesebben célszerű átvizsgálni a termékek összetevőit.

Milyen lehetőségekből szemezgethetünk?

Amennyiben kizárólag növényi ételeket fogyasztanánk, az említett MamaVita webshopban bőségesek a lehetőségek. Akár egészségügyi indok vezérel, akár személyes döntés, megteremthetjük a szervezetünk számára is optimális étrendet, összhangban a számunkra fontos értékekkel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS