Szolgáltatás-külkereskedelem: már alig érzékelhetőek a Covid19-járvány negatív hatásai

Szolgáltatás-külkereskedelem: már alig érzékelhetőek a Covid19-járvány negatív hatásai
2021. 08. 30., 12:30

2021 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal nőtt, míg importja 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1571 millió euró volt, 983 millió euróval több, mint 2020. II. negyedévben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2021. II. negyedévben

Az export értéke 5,0 milliárd euró (1,8 ezer milliárd forint), az importé 3,4 milliárd euró (1,2 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 1571 millió eurót (557 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 554, a turizmus 482, a bérmunka szolgáltatások pedig 323 millió eurós többlettel járult hozzá 2021 második negyedévének aktívumához.

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 70 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 861 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 21 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 9,3, a harmadik helyen álló Ausztria 8,1 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 47 százalék volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 28, majd a turizmus 14 százalékkal.

Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részesedése volt 64 százalékkal, miközben a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus pedig 6,0 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

2021. II. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest

A szolgáltatásexport euróban számított értéke 21 százalékkal (forintban 22 százalékkal) nőtt, miközben az importé 3,4 százalékkal (forintban 2,6 százalékkal) csökkent. Az aktívum 983 millió euróval (351 milliárd forinttal) lett több az előző év azonos időszakához képest.

A többlet jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 355 millió és a turizmus egyenlegének 337 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 764 millió euróval nőtt, amit leginkább a Németországgal és az Ausztriával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 188 milliós és 86 millió eurós javulása eredményezett.

Az EU-n kívüli országok esetében egyenlegünk 220 millió euróval, 45 százalékkal vált kedvezőbbé, legnagyobbrészt az Amerikai Egyesült Államokkal lebonyolított kereskedelmünk egyenlegének 144 százalékos (126 millió eurós) növekedése következtében. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS