Szolgáltatás-külkereskedelem: már alig érzékelhetőek a Covid19-járvány negatív hatásai

Szolgáltatás-külkereskedelem: már alig érzékelhetőek a Covid19-járvány negatív hatásai
2021. 08. 30., 12:30

2021 II. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal nőtt, míg importja 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest. Az aktívum 1571 millió euró volt, 983 millió euróval több, mint 2020. II. negyedévben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

2021. II. negyedévben

Az export értéke 5,0 milliárd euró (1,8 ezer milliárd forint), az importé 3,4 milliárd euró (1,2 ezer milliárd forint) volt. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 1571 millió eurót (557 milliárd forintot) tett ki.

A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 554, a turizmus 482, a bérmunka szolgáltatások pedig 323 millió eurós többlettel járult hozzá 2021 második negyedévének aktívumához.

Szolgáltatásexportunk 65, -importunk 70 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 861 millió eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb kereskedelmi partnerünk továbbra is Németország, mellyel az összforgalom 21 százalékát bonyolítottuk le. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 9,3, a harmadik helyen álló Ausztria 8,1 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 47 százalék volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 28, majd a turizmus 14 százalékkal.

Import tekintetében a legkiemelkedőbb szintén az üzleti szolgáltatások részesedése volt 64 százalékkal, miközben a szállítási szolgáltatások 25, a turizmus pedig 6,0 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

2021. II. negyedévben az egy évvel korábbihoz képest

A szolgáltatásexport euróban számított értéke 21 százalékkal (forintban 22 százalékkal) nőtt, miközben az importé 3,4 százalékkal (forintban 2,6 százalékkal) csökkent. Az aktívum 983 millió euróval (351 milliárd forinttal) lett több az előző év azonos időszakához képest.

A többlet jelentős növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 355 millió és a turizmus egyenlegének 337 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 764 millió euróval nőtt, amit leginkább a Németországgal és az Ausztriával folytatott kereskedelmünk egyenlegének 188 milliós és 86 millió eurós javulása eredményezett.

Az EU-n kívüli országok esetében egyenlegünk 220 millió euróval, 45 százalékkal vált kedvezőbbé, legnagyobbrészt az Amerikai Egyesült Államokkal lebonyolított kereskedelmünk egyenlegének 144 százalékos (126 millió eurós) növekedése következtében. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS