Svéd vízerőműben termelt áramot venne? Így teheti meg

2021. 05. 03., 10:00

Egyre több vállalat számára jelent kiemelt értéket a zöld energia, a cégek egy része ma már a villamosenergia-beszerzéseknél is gondot fordít arra, hogy az általa felhasznált áram milyen forrásból származik. Nem véletlen, hogy tavaly az EU-ban rekord szintre ért a származási garanciák iránti kereslet, a piac tavaly mintegy tizedével nőtt. A trendekről az MVM Partner Zrt. szakértőivel beszélgettünk. (x)

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, illetve a vállalati ökológiai lábnyom folyamatos csökkentésére ma már számos hatékony eszköz áll rendelkezésre. Ezek közül az egyik a származási garanciák (Guarantee of Origin, GO) európai rendszere, amely lehetőséget ad a villamos energiát vásárlók számára, hogy fogyasztásukat az általuk preferált, környezetbarát forrásból fedezzék. A GO egy forgalmazható, elektronikus okirat, amely objektív, átlátható módon igazolja, hogy az adott mennyiségű megvásárolt áram megújuló, illetve károsanyagkibocsátás-mentes forrásból származik. Sőt, a dokumentumból az is kiderül, hogy mely ország, mely termelőjének mely gépegysége „gyártotta le” a megvásárolt villamos energiát.

Az elektronok természetesen nincsenek „felcímkézve”. A villamosenergia-rendszerek a fizika törvényszerűségei szerint működnek, a svéd vízerőműben termelt áram valójában nem utazik éppen abba a magyar gyárba, ahol felhasználnák. A GO segítségével azonban pontosan követhető, hogy az európai rendszer nagy egészébe mennyi fenntartható energia került be, illetve az is, hogy ebből mennyit használtak fel.

Nem véletlen, hogy 2020-ban a járványhelyzet miatt egyébként alacsonyabb villamosenergia-kereslet ellenére is 8 százalékkal nőtt Európában a GO-k iránti kereslet. A termelők által megigényelhető dokumentumot – az általuk megtermelt zöld áram mennyisége alapján – a helyi energetikai hatóság bocsátja ki. A 2014 óta működő rendszer célja, hogy támogassák a folyamatosan fejlődő megújulóenergia-szektort, hiszen ezáltal többletbevételhez juthatnak a származási garanciát kiváltó villamosenergia-termelők.

A GO-k nemzetközi piaca a fogyasztói igényekhez igazodik. Mivel a származási garanciák tartalmazzák a termelő pontos adatait, így vásárolható akár kizárólag víz-, szél-, napenergiával termelt áramot tanúsító okirat, de akár ország, akár konkrét erőmű áramát is választhatja az, aki előnyben részesíti a fenntartható termelést. Vagyis e tanúsítványrendszernek köszönhetően egy magyar üzem is működhet egy másik ország vízerőműjében megtermelt zöld energia felhasználásával.

A származási garancia végső címzettje az áram végfelhasználója, vagyis például az a vállalat, amely az őt kiszolgáló kiskereskedőtől kéri, hogy áramfelhasználásának egy része vagy egésze fenntartható forrásból származzon. A GO egy árupiaci termék, amelyet a kiskereskedő partnerei igényei alapján a nagykereskedőtől vásárol meg. A nagykereskedő pedig az árupiacokról szerzi be a szükséges dokumentumokat, amelyeknek meghatározott árfolyama van, függően attól is, hogy hol, milyen technológiával termelt zöld áramot igazol. A GO-t ugyanakkor (egyelőre) nem kereskedik tőzsdéken, jellemzően a nagykereskedők és a termelők közötti, bilaterális megállapodásokon keresztül zajlanak a tranzakciók.

Az adott országban felhasználható GO-kat a helyi energetikai hatóság adja ki, illetve a külföldi forrásból érkező dokumentumokat is honosítja. Magyarországon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által a termelőknek kibocsátott, illetve a külföldi termelők honosított okiratai használhatók. Adott termelő adott mennyiségről szóló tanúsítványa természetesen egyszerre csak egy országban lehet aktív, így amikor például a magyar hatóság honosítja, azt megelőzően töröltetni szükséges a korábbi hitelesítő ország nyilvántartásából. A származási igazolások a kibocsátástól számított meghatározott ideig érvényesek, vagyis az azokat megvásárló végfogyasztó csak ezen határidőig használhatja fel őket. Felhasználáskor pedig törlik őket a rendszerből, vagyis életútjuk véget ér, amikor az adott fogyasztóhoz elérnek. Tehát a rendszer lehetővé teszi a megújuló energia tulajdonjogának pontos nyomon követését, és biztosítja, hogy az egyes származási garanciákat csak egyszer lehessen felhasználni.

Az MVM Partner Zrt. az MVM Csoport egyetlen villamosenergia-nagykereskedőjeként is egyre nagyobb mennyiségben kereskedik GO-val, hiszen a hazai cégek részéről folyamatosan nő az igény a termék iránt. Egyre több vállalkozás számára fontos, hogy éljen a klímaváltozás elleni harc ezen eszközével, és származási garancia vásárlásával támogassa a fenntartható áramtermelőket. Az igazoltan alacsony kibocsátású áram felhasználása ráadásul ma már komoly marketingeszközként is működik, hiszen a mindinkább környezettudatos vásárlók és ügyfelek számára közvetlen értéket jelent a fenntartható működés.

MVM Partner Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS