A történészeknek hála ma már sokat tudunk az egyiptomiak kultúrájáról, illetve a temetkezési szokásaikról. Tudjuk például, hogy haláluk után a fáraókat gondosan „felkészítették” a túlvilági utazásra, és a sírjukba értékes tárgyakat helyeztek.
Arról azonban már keveset hallunk, hogy az ékszerek, kincsek mellé lenmagot is rejtettek, amit útravalóul szántak a fáraónak. Már ők is tudták ugyanis, hogy ezekben az apró barna magocskákban értékes hatóanyagok rejlenek. Gyógyhatást tulajdonítottak nekik, és azért tették a sírba, mert úgy vélték, hogy védelmezik a halottat.
Ha erről bővebben is olvasnál, akkor keresd „A fáraók ajándéka” című bejegyzést a Sunpure Magyarország blogjában. Ha a történelem helyett inkább a lenmag pozitív tulajdonságai érdekelnek, akkor ez a mostani cikkünk neked szól. Nézzük, mi mindent érdemes tudni róla, és miért érdemes rendszeresen fogyasztani!
Egy igazi szuperélelmiszer, amiben sok a fehérje
A lenmagról ma már biztosan tudjuk azt, amit az egyiptomiak sejtettek: egy igazi szuperélelmiszerről van szó, ami értékes hatóanyagai révén jótékonyan hat az emberi testre, emiatt pedig érdemes sokat fogyasztani belőle. Ha így teszünk, akkor a magok hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.
Mindenekelőtt azzal érdemes tisztában lenni, hogy a lenmagnak kimagaslóan nagy a fehérjetartalma, mivel az meghaladja a 18 %-ot. Ha tehát a mindennapokban kevés fehérjedús ételt fogyasztunk, és szeretnénk ezen változtatni, vagy az átlagosnál több fehérjére van szükségünk, mert mondjuk izmot építünk, akkor mindenképpen jó, ha a lenmag is a tányérunkra kerül.
Ez azonban még nem minden, ugyanis nemcsak fehérjében, hanem esszenciális olajokban is nagyon gazdag, amire a szervezetünknek szintén nagy szüksége van ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni.
Ezenkívül pedig A-, B-, C-, D-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat, például cinket, foszfort, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz, amivel hatékonyan támogatja az egészségünket.
Áztatva, őrölve jól felszívódik
Fontos tudnunk, hogy mivel a lenmag kemény burokkal rendelkezik, ezért önmagában fogyasztva nem annyira hatékony. A gyomrunk ugyanis nagyon nehezen tudja feloldani ezt a masszív „héjat”, ebből kifolyólag tehát nem lesz megfelelő a felszívódás.
Szerencsére néhány egyszerű technikával megoldhatjuk ezt a problémát. Beáztathatjuk például a magokat vízbe, annak hatására ugyanis a burok fellazul, de le is darálhatjuk és akár lisztként is felhasználhatjuk őket.
Fogyasszunk sok lenmagot!
Láthatod tehát, hogy a lenmag valóban egy nagyon értékes élelmiszer, amiről már az egyiptomiak is tudták, hogy érdemes rendszeresen fogyasztani. Amellett, hogy nagyon magas a fehérjetartalma, esszenciális olajokban és vitaminokban is rendkívül gazdag.
Ha tehát törekszünk arra, hogy egészségesen táplálkozzunk vagy az esetleges „hiányokat” szeretnénk pótolni az étrendünkkel, akkor mindenképpen megéri gyakrabban nyúlni ezekhez a kis barna magocskákhoz.
Nemrég hozták nyilvánosságra World’s Best Vineyards, azaz a világ 100 legjobb borászatának listáját.
Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Üzemeltetés Biztonságát Vizsgáló Csoportjának független nemzetközi szakértői világítják át a Paksi Atomerőmű működését és üzemeltetését.