Elhárult az utolsó akadály, már csak a boltokon múlik az ingyenes készpénzfelvétel

2023. 06. 30., 09:11

Az utolsó pillanatban jelent meg az a jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy júliustól külön nyilatkozat nélkül havi 40 ezer forintot ingyen fel lehessen venni bankkártyával a boltok kasszáinál. Ezzel jogi akadály nem maradt, már csak az áruházaktól függ, hogy lehetővé teszik-e ezt a vevőiknek – írja a Bank360.hu.

Július 1-jétől megnyílik annak a lehetősége, hogy bankkártyával havonta kétszer, összesen 40 ezer forint készpénzt felvehessünk a boltok pénztáraiban is. Annak, aki az ingyenes ATM-es készpénzfelvételt korábban már igényelte, ehhez nem kell semmit tenni a csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint. Jogi akadály tehát nem maradt, a bankoknak is kötelező ezt a lehetőséget biztosítani, azonban a kereskedőcégektől függ, hogy ők lehetővé teszik-e ezt a pénztáraiknál. A cash-backnek hívott szolgáltatás eddig nem mozgatta meg sem a bankokat, sem a kereskedőket. Csak a Penny tett lehetővé ilyet meghatározott OTP-kártyák használata esetén.

A cash-backnek mostanáig nem volt kötelezően díjmentes összeghatára. A júliustól bevezetett ingyenesség ugyan adhat lendületet az elterjedésének, de ehhez leginkább az kell, hogy a nagy bolthálózatok meglássák ebben a vevő fogási lehetőséget. Az utolsó adminisztrációs akadályt mindenesetre ez elől elhárította a gazdaságfejlesztési miniszter csütörtök este közzétett rendelete.

Az első két alkalommal, együttesen 150 ezer forintig járó ATM-es ingyenes készpénzfelvételhez ugyanis nyilatkozni kell(ett) a banknál, ez a nyilatkozat azonban még nem tartalmazhatta a bolti cash-back igénybevételét is. Azért, hogy ehhez ne kelljen újra nyilatkozni a bankban, a mostani rendelet kimondja: az ingyenes készpénzfelvételről július 1. előtt megtett és vissza nem vont nyilatkozatot úgy kell tekinteni, hogy az az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség mellett a készpénzátvétel szolgáltatás (cash-back) díj- és költségmentes igénybevételére is vonatkozik - derül ki a Bank360.hu cikkéből.

Július 1-jétől pedig a bankok már beépíthetik a formanyomtatványaikba az ingyenes cash-back megnyíló lehetőségét azok számára is, akik ezután nyilatkoznak a 150 ezres ingyenes ATM-es készpénzfelvétel igénybevételéről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS