Az értékesítők munkáját is segíti a ChatGPT

2023. 06. 06., 12:22

A hazai értékesítők közel 70 százaléka már legalább egyszer alkalmazta a ChatGPT-t munkája során, hogy időt nyerjen a mesterséges intelligencia segítségével. Az adatok és a visszajelzések arra utalnak, hogy a ChatGPT lehet az értékesítők legújabb fegyvere – derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából.

Egy évet vert a ChatGPT az Instagramra és a TikTokra

A The Guardian és a Similarweb kutatásai alapján a ChatGPT iránti érdeklődés elképesztő mértékben nőtt az elmúlt időszakban. A világszerte havi 1.8 milliárd felhasználót számláló mesterséges intelligencia rendszer az első komoly mérföldkőnek számító egymilliós felhasználói számot 5 nap alatt érte el, ehhez az Instagramnak és a TikToknak körülbelül egy évre volt szüksége.

„Nem meglepő, hogy felhasználása igen széleskörű lehetőségeket rejt magában, többek között az értékesítői szakma is felfigyelt rá, mint lehetséges eszközre” – mondta Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere.

Az értékesítésben már használják

Az értékesítői szakma is felfigyelt a ChatGPT által hordozott lehetőségekre, hiszen a néha rozsdásodással küzdő dolgozók kreativitást és új lendületet meríthetnek belőle, a megtakarított időről nem is beszélve. Felhasználási módja ebben a szakmában már most nagyon változatos képet mutat Magyarországon, az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég hazai ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy „az értékesítők közel 70 százaléka használta már legalább egyszer a mesterséges intelligencia rendszert, például információ gyűjtésre, ajánlatok megírására, kifogáskezelési és érvelési szövegek elkészítésére” – tette hozzá Nagy Béla.

Megváltozott gondolkodásmód

A mesterséges intelligencia rendszer használata másfajta gondolkodási módot igényel, mint például egy sima Google keresés, vagy egyszerű szövegírás. A ChatGPT-vel való sikeres együttműködés alapja a megfelelő kérdezés, amely nem mindig áll rendelkezésére a felhasználónak.

„Nagyon fontos, hogy az értékesítői munkát, amely a személyes kapcsolaton és kapcsolódáson alapul, nem lehet mesterséges intelligenciára cserélni, a gondolkodást nem lehet gépesíteni. Azonban hatékonnyá lehet tenni, részben, akár az értékesítési asszisztens szerepét is betöltheti a ChatGPT” – tette hozzá Nagy Béla.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-28 20:10:00
„Akkor tudjuk felsővezetőként újra energizálni a munkatársakat, ha emberként is jelen vagyunk, és tudunk közösséget építeni magunk körül, egy olyan közösséget, ami megtartja, segíti, nem csak szakmailag, hanem lelkileg, mentálisan is a munkavállalókat. Újra kell tölteni a biztonság- és bizalomtankjaikat, mert csak feltöltődve lesznek lelkesíthetőek és ambiciózusak a változásra, a transzformációra” – írja Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS