Álláskeresés a vendéglátás területén

Álláskeresés a vendéglátás területén
2023. 11. 09., 05:00

Vendéglátásban szeretnénk elhelyezkedni? Akár van tapasztalatunk, akár pályakezdők vagyunk, érdemes tájékozódni a lehetőségekről és a piac aktuális elvárásairól. Felszolgáló, büfés, konyhai kisegítő vagy akár dietetikus pozíciókra is jelentkezhetünk, de jó, ha tudjuk, melyik mivel jár.

Elvárások és munkalehetőségek

Dunaújvárosi lakosként például itt is tájékozódhatunk: https://dunaujvarosallas.hu/allasok/vendeglatas. Vannak állások, ahol elvárás a szakács végzettség, máshol az éttermi vendéglátásban szerzett tapasztalat, de szinte minden esetben fontos a nagy teherbírás és a nyitott, pörgős személyiség.

A nyelvtudás óriási előny, nyert ügyünk van, ha beszéljük az angol vagy német nyelvet. Dietetikus pozícióknál már felsőfokú, szakirányú végzettség is szükséges, ezért ezeket a munkalehetőségeket csak szakmai tudás birtokában javasolt megpályázni.

Milyen egy jó állásportál?

Álláskeresés, pozíció kiválasztása, pályázat, állásinterjú, döntés - ezt a folyamatot kell végigjárnunk, mielőtt bárhol is el tudnánk helyezkedni. Segítségünkre lehetnek benne az állásportálok, csak meg kell találni a megfelelőt. Számos regionális és országos weboldal létezik.

Ha adott településen keresünk állást, a regionális site-okról tájékozódjunk! Ilyen a már említett Dunaújvárosállás is. Azért hasznos ez az oldal, mert folyamatosan frissülnek rajta az álláshirdetések, lehet szűrni kategóriák szerint és egyszerűen el lehet igazodni a felületen.

Gyakorlati oldalról

A weboldal jobb sávjában több, mint 20 területen van lehetőség a pozíciók listázására. Az adminisztrációtól kezdve az egészségügyön át a vendéglátásig tucatnyi állást kínál. Ha van konkrét elképzelésünk, azt azonnal be is tudjuk írni a főoldali keresőbe.

Teljesen ingyenes a szolgáltatás, regisztrálni is csak akkor szükséges, ha már megtaláltuk a megfelelő munkát és jelentkezni szeretnénk rá. Tudjuk csatolni az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket is. De előtte mindenképp ellenőrizzük, hogy minden lényeges információ szerepel-e bennük!

Megfelelő a fotó, helyesek az adatok, feltüntettük a szakmai végzettségünket, karriercélunkat, kompetenciáinkat és kvalitásainkat? Ha minden stimmel, már csak el kell adni magunkat: először a motivációs levélben, aztán az állásinterjún.

Az is lehet, hogy nem találjuk meg azonnal a nekünk tetsző pozíciót. Ekkor se csüggedjünk, inkább iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy elsőként kapjuk meg a friss munkalehetőségeket. Olyan is sokszor előfordul, hogy szimpatikus egy állás, de még hezitálunk. Vegyük fel ilyenkor a kedvencek közé, és szem előtt lesz mindaddig, míg nem döntöttünk.

Egyáltalán nem könnyű az álláskeresés, főként manapság, amikor minden irányból információkkal bombáznak bennünket. Ezért kulcskérdés, hogy megfelelő forrásokból tájékozódjunk. Már félsiker, ha határozottak és kellően tudatosak vagyunk.  A többi pedig csak tőlünk és a leendő munkáltatónktól függ, na meg persze a szerencse is közbeszólhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS