A vásárlók 70 százaléka ezután is a boltokat választja az internet helyett

2023. 02. 18., 15:44

A CBRE globális ingatlantanácsadó cég közzétette legújabb jelentését, amelyben összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák majd a következő időszakban az épített környezet alakulását.

A felmérés során a CBRE több mint 20 ezer embert kérdezett meg világszerte – a baby boomerektől egészen a Z generációig –, hogy felmérje, hogyan élnek, dolgoznak, illetve vásárolnak majd a jövőben, és ez miként hat az általuk használt ingatlanokra.

A jelentés szerint a wellbeing, a lokáció, az ESG és a hibrid munka lehetősége az a négy átfogó téma, amely jelentősen befolyásolja majd az ingatlanokkal kapcsolatos döntéseket – minimális eltérésekkel az Egyesült Államokban, az ázsiai és csendes-óceáni térségben –, illetve Európában.

 „A siker érdekében minden ingatlanpiaci döntés középpontjában a fogyasztónak kell állnia. Ezt a felmérést is éppen azért készítettük, hogy segítségével útmutatást nyújthassunk az ingatlanbefektetők és az ingatlant használók számára egyaránt fontos ágazatokban, különösen a lakó-, iroda-, kiskereskedelmi és logisztikai szektorban. Itt az ideje, hogy átértékeljük azt a nézetet, miszerint minden fogyasztó a kertvárosban szeretne élni, távol a munkahelyétől és a bevásárlóközpontoktól” – mondja Tasos Vezyridis, a CBRE európai kutatási igazgatója.

Élettér

Európa-szerte a válaszadók 32 százaléka tervez költözést a következő két évben, és 42 százalékuk a városközponthoz közelebbi lokációt választana jövőbeni lakhelyéül. Ez ellentmond a világjárvány során tapasztalt, a külvárosok népszerűségéről szóló narratívának, és azt mutatja, hogy a városközpont közelisége továbbra is vonzó, különösen a fiatalabb generációk esetében. A kutatás azt is megállapította, hogy a költözni szándékozók közel fele ingatlanbérlést tervez, ami további lehetőségeket kínál a Build-to-Rent fejlesztők és befektetők számára.

Munkakörnyezet

A világjárvány lecsengése után érezhető munkahelyi tendenciává vált az irodába való visszatérés. Európa-szerte a megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy újra teljes munkaidőben dolgozik az irodában. Az ideális jövőbeli munkarend kapcsán a megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy munkaidejének legalább egy részét a munkahelyén szeretné tölteni. Ez is jól mutatja, hogy az irodákra a jövőben is szükség lesz.

A munkahelyen töltött idő hosszát ugyanakkor nagyban befolyásolja a bejárással eltöltött idő – amit az európai válaszadók 67 százaléka megemlített –, valamint az iroda jó elhelyezkedése – ezt a megkérdezettek 54 százaléka találta fontosnak. Ez is azt bizonyítja, hogy az elhelyezkedés egyaránt fontos tényező a befektetők és a bérlők számára is, amikor új ingatlanügyletet fontolgatnak.

Vásárlási szokások

Az elmúlt két évben az e-kereskedelem vezető szerepet játszott a fogyasztók vásárlási szokásaiban, azonban a CBRE által megkérdezettek tíz kategóriából hétben a hagyományos kiskereskedelmet jelölték meg preferált vásárlási módként.

A fogyasztók nagyra becsülik az üzletben történő vásárlás élményét: az európai válaszadók 61 százaléka számára ugyanis az üzletlátogatás elsődleges célja a termék megtekintése vagy kipróbálása.

A kiskereskedők számára a fizikai üzlet többet nyújthat, mint egy értékesítési felületet a sok közül: a megkérdezett fogyasztók 50 százaléka szeretné a terméket az üzletben megnézni, mielőtt online megvásárolná. A visszaküldések esetében a fogyasztók 43 százaléka mondta, hogy az online megrendelést inkább az üzletben adja le, mintsem postai úton visszaküldené. Mivel az e-kereskedelem költségei továbbra is emelkednek, a kiskereskedelem és logisztika többcsatornás rendszerének fenntartása kiemelkedő fontosságú.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-25 08:41:00
2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS