64 ezer végzős középiskolás érettségizik nappali rendszerben

2020. 05. 09., 13:00

A 2019/2020-as tanévben 64 ezren tanulnak nappali rendszer szerint a gimnáziumok és szakgimnáziumok végzős 12., illetve a szakközépiskolák érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamain – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

További 5,5 ezer diák a felnőttoktatásban tesz rendes érettségi vizsgát, és közel 15 ezer fő, már érettségivel rendelkező jelentkezett további vizsgákra. Az érettségi előtt állók átlagos életkora 19 év.

A tanulók közel negyede Budapesten, további 6,0–7,8 százaléka Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Hajdú-Bihar megyében várja az érettségi vizsgákat. A legtöbben – Budapest mellett – Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden készülnek a megmérettetésre. Az érettségi vizsga előtt állók körében a gimnazisták aránya Baranya és Pest megyében, valamint a fővárosban a legnagyobb (ezeken a helyeken a középiskolai tanulók 64–66 százaléka gimnáziumokban tanul), illetve Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a legkisebb (41, illetve 48 százalék), országosan mindössze ez utóbbi kettő megyében haladja meg a szakgimnazisták 12. évfolyamos tanulólétszáma a gimnazistákét. A szakközépiskolások aránya Veszprém megyében a legmagasabb (7,1 százalék).

2019-ben a sikeresen érettségizők közel 60 százaléka gimnáziumban tanult

Magyarországon a sikeres érettségi vizsgát tett tanulók száma az ezredforduló körüli években 90 ezer körül ingadozott – 2004-ben érte el csúcspontját, összesen 93 ezer sikeres vizsgázóval –, azóta csökkenő tendenciájú, 2016 óta 70 ezer alatti. A demográfiai változások mellett a mérséklődés másik oka az, hogy a felnőttoktatás keretében érettségizők száma jelentősen csökkent: míg az ezredfordulón még minden ötödik tanuló esti oktatás keretében szerezte meg az érettségi bizonyítványt, addig ez az arány 2019-re 8,8 százalékra esett vissza. 2019-ben a nappali rendszerű oktatásban 61 ezer tanuló – a vizsgán megjelentek 95 százaléka – érettségizett sikeresen, 58 százalékuk gimnáziumi, 39 százalékuk szakgimnáziumi oktatásban vett részt, a szakközépiskolások aránya pedig 2,8 százalék volt. Életkort tekintve a 2019-ben érettségi bizonyítványt szerzők részaránya a 19 éves népességen belül a legmagasabb (30 százalék), ugyanez az arány a 18 éveseknél 18, a 20 éveseknél 9,7 százalék. Az érettségizők közül legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát teljesített a gimnáziumi vizsgázók 60, a szakgimnáziumban érettségizők 17, illetve a szakközépiskolai vizsgázók 2,2 százaléka.

KSH

Fótó: MTI/Varga György

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS