64 ezer végzős középiskolás érettségizik nappali rendszerben

2020. 05. 09., 13:00

A 2019/2020-as tanévben 64 ezren tanulnak nappali rendszer szerint a gimnáziumok és szakgimnáziumok végzős 12., illetve a szakközépiskolák érettségi vizsgára felkészítő 13. évfolyamain – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

További 5,5 ezer diák a felnőttoktatásban tesz rendes érettségi vizsgát, és közel 15 ezer fő, már érettségivel rendelkező jelentkezett további vizsgákra. Az érettségi előtt állók átlagos életkora 19 év.

A tanulók közel negyede Budapesten, további 6,0–7,8 százaléka Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Hajdú-Bihar megyében várja az érettségi vizsgákat. A legtöbben – Budapest mellett – Debrecenben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán és Szegeden készülnek a megmérettetésre. Az érettségi vizsga előtt állók körében a gimnazisták aránya Baranya és Pest megyében, valamint a fővárosban a legnagyobb (ezeken a helyeken a középiskolai tanulók 64–66 százaléka gimnáziumokban tanul), illetve Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a legkisebb (41, illetve 48 százalék), országosan mindössze ez utóbbi kettő megyében haladja meg a szakgimnazisták 12. évfolyamos tanulólétszáma a gimnazistákét. A szakközépiskolások aránya Veszprém megyében a legmagasabb (7,1 százalék).

2019-ben a sikeresen érettségizők közel 60 százaléka gimnáziumban tanult

Magyarországon a sikeres érettségi vizsgát tett tanulók száma az ezredforduló körüli években 90 ezer körül ingadozott – 2004-ben érte el csúcspontját, összesen 93 ezer sikeres vizsgázóval –, azóta csökkenő tendenciájú, 2016 óta 70 ezer alatti. A demográfiai változások mellett a mérséklődés másik oka az, hogy a felnőttoktatás keretében érettségizők száma jelentősen csökkent: míg az ezredfordulón még minden ötödik tanuló esti oktatás keretében szerezte meg az érettségi bizonyítványt, addig ez az arány 2019-re 8,8 százalékra esett vissza. 2019-ben a nappali rendszerű oktatásban 61 ezer tanuló – a vizsgán megjelentek 95 százaléka – érettségizett sikeresen, 58 százalékuk gimnáziumi, 39 százalékuk szakgimnáziumi oktatásban vett részt, a szakközépiskolások aránya pedig 2,8 százalék volt. Életkort tekintve a 2019-ben érettségi bizonyítványt szerzők részaránya a 19 éves népességen belül a legmagasabb (30 százalék), ugyanez az arány a 18 éveseknél 18, a 20 éveseknél 9,7 százalék. Az érettségizők közül legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát teljesített a gimnáziumi vizsgázók 60, a szakgimnáziumban érettségizők 17, illetve a szakközépiskolai vizsgázók 2,2 százaléka.

KSH

Fótó: MTI/Varga György

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS