Valós idejű belső képek alapján operálhatnak daganatot a sebészek

Valós idejű belső képek alapján operálhatnak daganatot a sebészek
2023. 03. 22., 09:09

Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.

Egy sor sebészi eljárást tehet pontosabbá és hatékonyabbá a Londoni Egyetem (UCL) és a Great Ormond utcai Kórház (GOSH) mérnöki, illetve orvosi csapatainak fejlesztése. A tudósok a Cancer Research című szaklapban tették közzé a valós idejű képalkotásra fejlesztett technológiát, ami a műtéti beavatkozások során életbe vágó lehet a daganatok és az egészséges szövetek megkülönböztetésében.

Az innováció nagy hatással lehet a neuroblasztóma kezelésére, ami a gyermekeknél előforduló szilárd daganatok leggyakoribb formája.

Az UCL szerint a szokásos kezelés jellemzően műtéti beavatkozást jelent a rákos sejtek teljes eltávolítására, csakhogy ezt, például egy neuroblasztómával küzdő páciens esetében nagyon nehéz észrevenni, mivel a daganat úgy néz ki, mint a környező egészséges szövetek. A tanulmányhoz végzett kísérletekhez a tudósok molekuláris képalkotást alkalmaztak a műtétek során. Ez egy olyan eljárás, amikor a véráramba különböző kémiai anyagokat fecskendeznek, hogy képalkotó szondaként működjenek. Ezek az anyagok vonzzák a rákos sejteket a szervezetben, és miután rögzülnek, fluoreszkálnak, jól megvilágítva ezzel magát a daganatot – írják a Cancer Research-ben közzétett tanulmányban.

Az egereken végzett preklinikai tesztek során alkalmazott technika feltárta a daganatnak azt a részét, amit a műtét során nem távolítottak el.

A csapat ezután tesztelte, hogy javíthatják-e a képek vizuális minőségét rövidhullámú infravörös fénnyel (SWIR), amit egy speciális, nagy felbontású kamerával rögzíteni is tudnak. A SWIR-fluoreszcencia egyébként szabad szemmel nem látható, nagyobb hullámhosszú, mint a látható fény, így mélyebbre is hatol a szövetekbe, és élesebb, részletesebb képeket készít. Ezt a technikát alkalmazva a preklinikai tesztek során a sebészek meg tudták különböztetni a rákos daganatokat az egészséges szövetektől.

„A neuroblasztóma eltávolítására irányuló műtét nagyon kényes. Ha túl keveset távolítunk el, a daganat visszanőhet, ha viszont túl sokat, a sebész a környező erek, idegek és más egészséges szervek károsodását kockáztatja – magyarázta a csoport vezetője, dr. Stefano Giuliani gyermeksebész szakorvos. – Ez a technika hatékonyan megvilágítja a daganatot, lehetővé téve a sebészek számára, hogy példátlan pontossággal távolítsák el azt. Reméljük, hogy az innovatív technológiát minél hamarabb átültethetjük a klinikai gyakorlatba a GOSH-ban, hogy a lehető legtöbb daganatos gyermek javára fordíthassuk.”

A neuroblasztóma az összes gyermekkori rákos megbetegedés 8–10 százalékát teszi ki, és a gyermekkori rákos halálozások mintegy 15 százalékáért felel. A betegek körülbelül egyharmadánál a rák a diagnózis felállításakor már a test más részeire is átterjedt. Molekuláris képalkotással ugyanakkor részletes képek készíthetők a biológiai folyamatokról (a SWIR valós időben még javítja is a képeket), akár a műtét közben, így a klinikai csapatoknak a betegség szűrésekor nem kell biopsziára, vagy tenyésztési eredményre várniuk. A GOSH és az UCL tudósai most azon dolgoznak, hogy a következő 12 hónapon belül a GOSH műtőjében gyorsított ütemben alkalmazzák a technológiát.

Gábor János

Főoldali kép: MedPage Today

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS