Sötét képet festett a technológiai fejlődésről az ismert író

Sötét képet festett a technológiai fejlődésről az ismert író
2023. 05. 17., 09:17

A hazánkban kevésbé, nemzetközi porondon annál ismertebb médiateoretikus író, dokumentumfilmes Douglas Rushkoff a digitális boom egyik leglelkesebb rajongója volt, de a véleménye mára gyökeresen megváltozott - derült ki a legutóbbi előadásából.

Douglas Rushkoff ma már teljesen más véleményt alkot a technológia társadalomra gyakorolt hatásairól, mint akár csak 10-20 évvel ezelőtt. A ma már elsősorban egyetemi tanárként dolgozó szerző a tavaly megjelent Survival of the Richest című könyve kapcsán és a legutóbbi egyetemi előadása apropóján nyilatkozott a Wirednek.

Diákjainak elárulta, hogy az 1990-es években még nagyon izgatott volt a digitális gazdaságban rejlő határtalan lehetőségek miatt. Ez változott meg gyökeresen a róla közölt portré szerint, amiben már szinte elítéli a digitális gazdaság ma ismert formáit, mondván: a pár évtizede tőlük remélt megváltás nem, hogy sosem jön el, a technológia még jobban szétválasztja a társadalmat és növeli a távolságot az egyes rétegek között. Rushkoff, aki jelenleg a Queens College médiaelmélet és digitális közgazdaságtan professzora, Zoomon tartotta legutóbbi előadását, amiben azt mondta a diákjainak, hogy az újfajta peer-to-peer, vagyis informatikai hálózatok végpontjai között fennálló, központi csomópont nélküli kapcsolat anno fantasztikus gazdaság lehetőségekkel kecsegtetett. De félúton valami elromlott:

ma már úgy látja, hogy ez a típusú gazdaság „egy csomó milliárdost és sok nagyon szegény, boldogtalan embert teremtett”.

Rushkoff pályafutása során több tucat könyvet, cikket és dokumentumfilmet írt a digitális boom emberekre és társadalmi struktúrákra gyakorolt hatásáról. Legutóbbi könyvében, a Survival of the Richest: Escape Fantasies of the Tech Billionaires-ben (A leggazdagabbak túlélése: a tech milliárdosok menekülési fantáziái) arról ír, hogy azok az emberek, akik az elmúlt néhány évtizedben a legtöbbet profitáltak a digitális gazdaságból, most már „menekülni akarnak a saját maguk által okozott katasztrófából”.

A könyvben magát „marxista médiateoretikusnak” nevező Rushkoff a művében kifejti: az emberek közötti vagyoni különbségek évtizedek óta növekednek a politikai változások és az olyan területeken emelkedő költségek miatt, mint az oktatás és a gyermekgondozás. Erről korábban a Business Insider is közölt részletes elemzést, megírva, hogy a „kétsávos” gazdaságban a fellendülés fő haszonélvezői azok, akik már eleve közepes vagy magas jövedelemmel rendelkeztek, esetleg birtokoltak részvényeket. Az egyenlőtlenségeket tovább fokozta a 2020 márciusában lecsapó koronavírus-járvány, aminek következtében az alsó jövedelmi sávokban lévő emberek anyagilag és fizikailag még kiszolgáltatottabbá váltak, de a felső rétegek nem hogy sérültek volna, csak tovább gazdagodtak. Ami a boldogtalan embereket illeti:

a World Happiness Report 2019-es tanulmányának amerikai (de a világ más tájaira is viszonylagos nyugalommal ráhúzható) adatai szerint a felnőttek boldogságérzete és jólléte 2000 óta folyamatosan csökken,

annak ellenére, hogy az 1990-es években végig kitartóan magas volt. Ugyanez a riport a serdülő korosztály körében szintén jelentős visszaesést mutatott ki a boldogságérzet tekintetében – igaz, náluk csak 2012 után (a közösségi média globális előretörésével párhuzamosan) kezdtek hanyatlani a mutatók.

Annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt még optimista volt a digitális gazdaság lehetőségeivel kapcsolatban, Douglas Rushkoff ma már teljesen másképp' gondolkodik. „Úgy látom, hogy a digitális technológiák sokszor nagyon jók a probléma súlyosbítására, miközben magát a problémát is álcázzák” – jegyezte meg csípősen a professzor. Hozzátette: a technológiai vívmányok „rosszabbá teszik a dolgokat, ezért ma már eredendően emberellenesnek” tartja őket. Elgondolkodtató.

Gábor János

Főoldali kép: Douglas Rushkoff Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS