Sötét képet festett a technológiai fejlődésről az ismert író

Sötét képet festett a technológiai fejlődésről az ismert író
2023. 05. 17., 09:17

A hazánkban kevésbé, nemzetközi porondon annál ismertebb médiateoretikus író, dokumentumfilmes Douglas Rushkoff a digitális boom egyik leglelkesebb rajongója volt, de a véleménye mára gyökeresen megváltozott - derült ki a legutóbbi előadásából.

Douglas Rushkoff ma már teljesen más véleményt alkot a technológia társadalomra gyakorolt hatásairól, mint akár csak 10-20 évvel ezelőtt. A ma már elsősorban egyetemi tanárként dolgozó szerző a tavaly megjelent Survival of the Richest című könyve kapcsán és a legutóbbi egyetemi előadása apropóján nyilatkozott a Wirednek.

Diákjainak elárulta, hogy az 1990-es években még nagyon izgatott volt a digitális gazdaságban rejlő határtalan lehetőségek miatt. Ez változott meg gyökeresen a róla közölt portré szerint, amiben már szinte elítéli a digitális gazdaság ma ismert formáit, mondván: a pár évtizede tőlük remélt megváltás nem, hogy sosem jön el, a technológia még jobban szétválasztja a társadalmat és növeli a távolságot az egyes rétegek között. Rushkoff, aki jelenleg a Queens College médiaelmélet és digitális közgazdaságtan professzora, Zoomon tartotta legutóbbi előadását, amiben azt mondta a diákjainak, hogy az újfajta peer-to-peer, vagyis informatikai hálózatok végpontjai között fennálló, központi csomópont nélküli kapcsolat anno fantasztikus gazdaság lehetőségekkel kecsegtetett. De félúton valami elromlott:

ma már úgy látja, hogy ez a típusú gazdaság „egy csomó milliárdost és sok nagyon szegény, boldogtalan embert teremtett”.

Rushkoff pályafutása során több tucat könyvet, cikket és dokumentumfilmet írt a digitális boom emberekre és társadalmi struktúrákra gyakorolt hatásáról. Legutóbbi könyvében, a Survival of the Richest: Escape Fantasies of the Tech Billionaires-ben (A leggazdagabbak túlélése: a tech milliárdosok menekülési fantáziái) arról ír, hogy azok az emberek, akik az elmúlt néhány évtizedben a legtöbbet profitáltak a digitális gazdaságból, most már „menekülni akarnak a saját maguk által okozott katasztrófából”.

A könyvben magát „marxista médiateoretikusnak” nevező Rushkoff a művében kifejti: az emberek közötti vagyoni különbségek évtizedek óta növekednek a politikai változások és az olyan területeken emelkedő költségek miatt, mint az oktatás és a gyermekgondozás. Erről korábban a Business Insider is közölt részletes elemzést, megírva, hogy a „kétsávos” gazdaságban a fellendülés fő haszonélvezői azok, akik már eleve közepes vagy magas jövedelemmel rendelkeztek, esetleg birtokoltak részvényeket. Az egyenlőtlenségeket tovább fokozta a 2020 márciusában lecsapó koronavírus-járvány, aminek következtében az alsó jövedelmi sávokban lévő emberek anyagilag és fizikailag még kiszolgáltatottabbá váltak, de a felső rétegek nem hogy sérültek volna, csak tovább gazdagodtak. Ami a boldogtalan embereket illeti:

a World Happiness Report 2019-es tanulmányának amerikai (de a világ más tájaira is viszonylagos nyugalommal ráhúzható) adatai szerint a felnőttek boldogságérzete és jólléte 2000 óta folyamatosan csökken,

annak ellenére, hogy az 1990-es években végig kitartóan magas volt. Ugyanez a riport a serdülő korosztály körében szintén jelentős visszaesést mutatott ki a boldogságérzet tekintetében – igaz, náluk csak 2012 után (a közösségi média globális előretörésével párhuzamosan) kezdtek hanyatlani a mutatók.

Annak ellenére, hogy évtizedekkel ezelőtt még optimista volt a digitális gazdaság lehetőségeivel kapcsolatban, Douglas Rushkoff ma már teljesen másképp' gondolkodik. „Úgy látom, hogy a digitális technológiák sokszor nagyon jók a probléma súlyosbítására, miközben magát a problémát is álcázzák” – jegyezte meg csípősen a professzor. Hozzátette: a technológiai vívmányok „rosszabbá teszik a dolgokat, ezért ma már eredendően emberellenesnek” tartja őket. Elgondolkodtató.

Gábor János

Főoldali kép: Douglas Rushkoff Facebook oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS