Öt jól fizető munka, amit már most támogat a mesterséges intelligencia

Öt jól fizető munka, amit már most támogat a mesterséges intelligencia
2023. 02. 17., 09:18

Máris vannak olyan szabadúszó foglalkozások, amelyekkel úgy lehet remekül keresni, hogy az ember a meglévő mesterséges intelligenciákkal növeli a hatékonyságát. Nem is olyan nehéz AI-val pénzt keresni.

Miközben a fél világ azon sakkozik, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek a mesterséges intelligenciáknak és a hozzájuk kötődő technológiáknak, egyes szemfüles szabadúszók már most jól keresnek a hozzáférhető AI-megoldásokkal. Ők online botokat, például a sokat emlegetett ChatGPT-t használva hoztak össze maguknak jól fizető mellékállásokat, amelyekkel már jobban keresnek, mint a munkahelyükön. Íme, néhány terület, amivel a Business Insider kutatása alapján simán kaszálni lehet, csak kell hozzájuk egy kis generatív AI. Ez a mesterséges intelligencia azon formája, ami képes új, például szöveges és képi tartalmak létrehozására.

Mielőtt bárki felmondana a jól fizető semmittevés ígérete miatt, szólunk: egyik esetben sem arról van szó, hogy az AI dolgozik az ember helyett és ő csak veszi fel a pénzt. Ez sokkal inkább ember és gép közötti kooperáció, ami elképesztő produktivitást eredményez, ráadásul a megnövekedett hatékonyságból gond nélkül kinőhet egy szép kiegészítő keresetet nyújtó online vállalkozás.

Pitch deckek készítése

Az üzleti életben divatossá vált prezentációszerű (csak annál jóval modernebb és látványosabb) cégbemutató pitch deckek főleg startupok és fiatal vállalkozások számára hasznosak. A digitális dokumentum (ami gyakran egy diasorozat) a vállalkozásra vonatkozó tényeket kombinálja egy átfogó narratívával.

A pitch deck nem egyszerűen trendi, sokkal inkább elvárás, ezért a cégek tömegével keresnek a neten olyan embereket, akik szívesen elbíbelődnek vele és jó ízléssel (meg persze rutinnal) összeállítják az anyagot. Ehhez a dörzsöltebb szabadúszók az OpenAI szöveggeneráló chatbotját, a ChatGPT-t, vagy éppen olyan történetmesélő eszközt használnak, mint a Tome. Ezek segítségével hetente több pitch deck is készülhet, és a jobban sikerült darabokat akár 5001000 dollárért lehet értékesíteni.

Könyvek kiadása

A ChatGPT világos és egyszerű szöveget képes kiírni, míg az olyan mesterséges intelligencia-generátorok, mint a Midjourney és a DALL-E 2 remek illusztrációkat rajzol, például gyermekkönyvekhez, szóval ebben a műfajban talán még sosem volt ennyire könnyű tartalmat készíteni.

Ammaar Reshi a Brex pénzügyi-technológiai vállalat terméktervezési menedzsereként dolgozik, de hobbiból írt egy gyerekkönyvet is, Alice és Sparkle címmel, amihez a ChatGPT és a Midjourney eszköztárával készített szöveget, illetve képeket. A könyvet az Amazonon, a Barnes and Noble felületein és most már a Walmart áruházakban is árulja. A decemberi megjelenés óta csak az Amazonon 1330 példány fogyott, amivel – a webáruháznak járó jelentős levonások után – 2600 dollárt keresett.

Videószinkronizálás és -szerkesztés

Az olyan streaming cégek, mint a Netflix, vagy éppen a YouTube-ra és a TikTok-ra dolgozó tartalomkészítők egyre több munkát adnak szabadúszó szinkronizálóknak és feliratkészítőknek, hogy minél több nyelvre lefordítsák a videóikat, amelyek aztán a globális közönséghez is eljuthatnak.

Egyre több AI-eszköz támogatja ezt a munkát is – árulta el Kris McCauley YouTuber, akinek az online pénzkeresésről szóló videói több mint 90 000 feliratkozót vonzottak, ezért nemrég spanyol csatornát is indított. Az egyik műsorában elmesélte, hogy kezdetben a translations.com oldaltól remélt segítséget az angol nyelvű tartalmai lefordításához, de onnan 4000 dolláros árajánlat kapott, 100 percnyi felvétele szinkronizálásáért. McCauley olcsóbb megoldás után nézett és rátalált a Nova A.I. szoftverre, ami képes lefordítani a szöveget és más nyelvű feliratokat készíteni belőle – havi 18 dollárért. Egy ilyen előfizetéssel mellesleg 300 pernyi videót fordítását lehet végrehajtani 75 különböző nyelven. a videókhoz. A Nova A.I. "Pro" csomagja  amelynek ára 18 dollár havonta  lehetővé teszi a felhasználók számára 300 percnyi felvétel lefordítását 75 különböző nyelvre.

Ezzel az eszközzel bárki sikeres szabadúszó fordítóvá válhat – állítja McCauley, bár mi hozzátennénk: csak akkor, ha képes lektorálni és javítani az automatikusan generált szöveget.

Cikkek írása

A ChatGPT sokkolta az embereket azzal a képességével, hogy képes szavakat artikuláltan egymás mellé fűzni. Így hasznos eszköz lehet azok számára, akik írott tartalmak előállításával próbálnak pénzt keresni. Henry Williams, egy londoni székhelyű szabadúszó író marketingcikk generálására használta a botot. „Megdöbbenésére” azt tapasztalta, hogy a ChatGPT kevesebb mint 30 másodperc alatt előállított egy 600 szóból álló cikket. Az AI persze borzalmas stílusban, a kifinomult szövegalkotás szikrája nélkül fogalmaz, de nyelvtanilag helyes szöveget készít. Williams és a ChatGPT mindenesetre azóta is „kollégák”: a mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabbá vált a szerző munkája, és ezt ropogós dollárra váltja minden egyes hónapban.

Önéletrajzok készítése

Egy olyan oldalon, mint az Upwork, 25-65 dolláros óradíjat is elkérnek a szolgáltatásaikat hirdető szabadúszó önéletrajzírók, ami persze soknak tűnhet, de azért ennyi, mert van rá kereslet. A szerzők a munka nagy részét már most simán kiszervezik ChatGPT-be, amivel az önéletrajzírás egyszerű, mégis pénzt fialó mellékállássá válik.

„A ChatGPT jobb kísérőleveleket és önéletrajzokat tud írni, mint bárki más”  állítja Brianne Kimmel, a Worklife Ventures céget alapító kockázati tőkebefektető, aki sok szabadúszóval dolgozik együtt, és kifejezetten az új eszközök korai alkalmazóit keresi. „Nagyon izgatott vagyok a mesterséges intelligencia miatt, mert úgy érzem, végre van egy új technológia, ami valóban segít bárkinek gyorsan megtanulni új készségeket.”

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS