Nagyot fog szólni: új, lítiummentes energiatárolót dobnak piacra

Nagyot fog szólni: új, lítiummentes energiatárolót dobnak piacra
2023. 09. 27., 14:20

A NASA technológiát alkalmazó gyártó azt állítja, hogy az új megoldással 30 évre tolják ki az akkumulátorok élettartamát. Ez idő alatt 30 000 töltési ciklust is kibírnak, és még mindig 86 százalékos kapacitással fognak rendelkezni, vagyis tovább használhatók.

Összehasonlításképpen: a napjainkban kifejezetten jó minőségűnek tartott Tesla járműakkumulátorok – a gyártó szerint – kb. 1500 töltési ciklust bírnak ki, ami egy autó esetében 22–37 évre is elegendő lehet. A kaliforniai székhelyű EnerVenue nem az EV piacra készül, így jóval magasabb, akár 30 ezer ciklust is kibíró, ún. nagyméretű energiatároló edényeket (ESV-ket) gyárt. Ezek a sajátos felhasználási területük okán többször merülnek le és töltődnek fel, mint amivel egy elektromos autónál kell számolni, mégis, ugyanúgy átlagosan 30 éves élettartamot várhatunk tőlük. Ennyi töltési ciklussal számolva forradalmi eredmény a három évtized, de nem is a megszokott lítium-ionos konstrukció teszi lehetővé.

Az EnerVenue olyan fém-hidrogén alapú akkumulátorokat gyárt, amelyeket a NASA már régóta használ az űrmissziói során. Ezek az elemek földi körülmények között csodás lehetőségeket rejtenek, ha hálózatba kapcsolják őket. A vállalat közleményben osztotta meg, hogy a világon először nekik sikerült 30 ezer ciklust kisajtolni egy fém-hidrogén akkumulátorból. Az ESV-ik ezzel a lítium-ion technológiától várható élettartamon és költségeken is sokat javítanak, nem beszélve arról, hogy a hozzájuk szükséges infrastruktúrára sem kell annyit fordítani, hiszen nem jellemző rájuk a túlmelegedés, ezért hűtő- és szellőzőrendszereket vagy tűzvédelmi létesítményeket se kell építeni hozzájuk.

A nikkel-hidrogén akkumulátor olyan, mint bármely más akkumulátor, ami elektródák halmazából áll, de egy nyomás alatt lévő gáztartályban helyezik el. A katód nikkel-hidroxidból, az anód pedig hidrogénből készül. Az akkumulátor töltésekor a reakció során hidrogéngáz keletkezik, ami a kisütés során vízzé oxidálódik.

Mivel az energiatárolási folyamat erősen éghető hidrogéngáz előállításával és az azt tartalmazó, nyomás alatt álló tartály üzemeltetésével is jár, sokakban kétségeket ébreszthet az eljárás. Az EnerVenue ezzel is számolt: a tartályban lévő csúcsnyomás csak az öt százalékát éri el a hidrogén üzemanyagcellában lévő nyomásnak. Ráadásul, ha a gáz nyomása megnőne, az csupán a gáz ismételt vízzé átalakulásával és nem balesettel járna.

A NASA ezt a technológiát széles körben alkalmazta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) akkumulátorainál. Az 1970-es években kifejlesztett technológia drága platina katalizátorokat használt, de 2020-ban Yi Cui, a Stanford Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora olcsó alternatívát talált, egy nikkel-molibdén-kobalt ötvözet formájában. Cui ma az EnerVenue technológiai főigazgatója, és a vállalat villamosenergia hálózatok ellátására szeretné hasznosítani a technológiát.

Az akkumulátorcsomag 183 cm hosszú és 15 cm vastag, egyenként három kWh energiatároló kapacitással rendelkező tartályokból áll. Ezeket az egységeket nevezték el ESV-knek, amelyek a lítium-ion alapú megoldásokkal szemben elég széles hőmérsékleti tartományban, mínusz 40 Celsius-foktól 60 Celsius-fokig működnek, és nem igényelnek extra kellékeket a robbanás megakadályozására.

A nikkel-hidrogén akkumulátorok gyártása egyelőre drágább, mint a lítium-ion akkumulátoroké, ráadásul a jobb energiatárolási sűrűség is az utóbbiak mellett szól. Vagy szólt eddig. Mert az ESV-kkel elért 30 ezres töltési ciklus és akár 30 éves várható élettartam már több mint versenyképes megoldás – főleg úgy, ha ennyi idő elteltével még mindig 86 százalékos a kapacitás.

Az EnerVenue most egy gigagyárat épít Kentuckyban, hogy növelje a termelését és csökkentse a gyártás költségeit. Amint üzembe helyezik, várhatóan évente öt GWh-nyi akkumulátort fog szállítani. A nikkel-hidrogén akkumulátorokat jelenleg kisebb kísérleti rendszerekben alkalmazzák, szóval még nagyot kell bizonyítaniuk, mielőtt veszélyeztetnék a lítium-ionos rendszerek trónját.

Gábor János

Képek: EnerVenue

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS