Nagyot fog szólni: új, lítiummentes energiatárolót dobnak piacra

Nagyot fog szólni: új, lítiummentes energiatárolót dobnak piacra
2023. 09. 27., 14:20

A NASA technológiát alkalmazó gyártó azt állítja, hogy az új megoldással 30 évre tolják ki az akkumulátorok élettartamát. Ez idő alatt 30 000 töltési ciklust is kibírnak, és még mindig 86 százalékos kapacitással fognak rendelkezni, vagyis tovább használhatók.

Összehasonlításképpen: a napjainkban kifejezetten jó minőségűnek tartott Tesla járműakkumulátorok – a gyártó szerint – kb. 1500 töltési ciklust bírnak ki, ami egy autó esetében 22–37 évre is elegendő lehet. A kaliforniai székhelyű EnerVenue nem az EV piacra készül, így jóval magasabb, akár 30 ezer ciklust is kibíró, ún. nagyméretű energiatároló edényeket (ESV-ket) gyárt. Ezek a sajátos felhasználási területük okán többször merülnek le és töltődnek fel, mint amivel egy elektromos autónál kell számolni, mégis, ugyanúgy átlagosan 30 éves élettartamot várhatunk tőlük. Ennyi töltési ciklussal számolva forradalmi eredmény a három évtized, de nem is a megszokott lítium-ionos konstrukció teszi lehetővé.

Az EnerVenue olyan fém-hidrogén alapú akkumulátorokat gyárt, amelyeket a NASA már régóta használ az űrmissziói során. Ezek az elemek földi körülmények között csodás lehetőségeket rejtenek, ha hálózatba kapcsolják őket. A vállalat közleményben osztotta meg, hogy a világon először nekik sikerült 30 ezer ciklust kisajtolni egy fém-hidrogén akkumulátorból. Az ESV-ik ezzel a lítium-ion technológiától várható élettartamon és költségeken is sokat javítanak, nem beszélve arról, hogy a hozzájuk szükséges infrastruktúrára sem kell annyit fordítani, hiszen nem jellemző rájuk a túlmelegedés, ezért hűtő- és szellőzőrendszereket vagy tűzvédelmi létesítményeket se kell építeni hozzájuk.

A nikkel-hidrogén akkumulátor olyan, mint bármely más akkumulátor, ami elektródák halmazából áll, de egy nyomás alatt lévő gáztartályban helyezik el. A katód nikkel-hidroxidból, az anód pedig hidrogénből készül. Az akkumulátor töltésekor a reakció során hidrogéngáz keletkezik, ami a kisütés során vízzé oxidálódik.

Mivel az energiatárolási folyamat erősen éghető hidrogéngáz előállításával és az azt tartalmazó, nyomás alatt álló tartály üzemeltetésével is jár, sokakban kétségeket ébreszthet az eljárás. Az EnerVenue ezzel is számolt: a tartályban lévő csúcsnyomás csak az öt százalékát éri el a hidrogén üzemanyagcellában lévő nyomásnak. Ráadásul, ha a gáz nyomása megnőne, az csupán a gáz ismételt vízzé átalakulásával és nem balesettel járna.

A NASA ezt a technológiát széles körben alkalmazta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) akkumulátorainál. Az 1970-es években kifejlesztett technológia drága platina katalizátorokat használt, de 2020-ban Yi Cui, a Stanford Egyetem anyagtudományi és mérnöki karának professzora olcsó alternatívát talált, egy nikkel-molibdén-kobalt ötvözet formájában. Cui ma az EnerVenue technológiai főigazgatója, és a vállalat villamosenergia hálózatok ellátására szeretné hasznosítani a technológiát.

Az akkumulátorcsomag 183 cm hosszú és 15 cm vastag, egyenként három kWh energiatároló kapacitással rendelkező tartályokból áll. Ezeket az egységeket nevezték el ESV-knek, amelyek a lítium-ion alapú megoldásokkal szemben elég széles hőmérsékleti tartományban, mínusz 40 Celsius-foktól 60 Celsius-fokig működnek, és nem igényelnek extra kellékeket a robbanás megakadályozására.

A nikkel-hidrogén akkumulátorok gyártása egyelőre drágább, mint a lítium-ion akkumulátoroké, ráadásul a jobb energiatárolási sűrűség is az utóbbiak mellett szól. Vagy szólt eddig. Mert az ESV-kkel elért 30 ezres töltési ciklus és akár 30 éves várható élettartam már több mint versenyképes megoldás – főleg úgy, ha ennyi idő elteltével még mindig 86 százalékos a kapacitás.

Az EnerVenue most egy gigagyárat épít Kentuckyban, hogy növelje a termelését és csökkentse a gyártás költségeit. Amint üzembe helyezik, várhatóan évente öt GWh-nyi akkumulátort fog szállítani. A nikkel-hidrogén akkumulátorokat jelenleg kisebb kísérleti rendszerekben alkalmazzák, szóval még nagyot kell bizonyítaniuk, mielőtt veszélyeztetnék a lítium-ionos rendszerek trónját.

Gábor János

Képek: EnerVenue

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS