Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben

Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben
2023. 09. 15., 17:18

Talán még sosem volt egy teremben annyi óriási technológiai céget vezető személy, mint a héten rendezett kongresszusi meghallgatáson, az USA kormányzati épületében, a Capitol Hillben. Az apropó a rettegett mesterséges intelligencia szabályozása volt.

Gőzerővel készül az első amerikai, de talán a világon is úttörő AI-törvény tervezete, amivel a döntéshozók szeretnék megóvni az emberi szabadságot, munkát, biztonságot a mesterséges intelligencia terjedésének lehetséges káros következményeitől. A szerdai meghallgatásra éppen azoknak a technológiai behemótoknak a vezetőit hívták meg, akik a legelőrébb tartanak az AI-fejlesztésekben. Többségük annyira kiemelten fontosnak tartja a témát, hogy mindent félredobva egyszerre jelent meg a kongresszus előtt.

A nagyszabású találkozót a Reuters szerint Chuck Schumer demokrata szenátusvezető hozta tető alá, és több mint hatvan szenátor jelenlétében tartották meg. A legfontosabb problémák, amelyeket az első (de biztosan nem az utolsó) ehhez hasonló csúcson megvitattak:

  • a deepfake tartalmak - köztük a hamis videók terjedése,
  • a kibertámadások és főleg a választásokba történő beavatkozás kizárása,
  • valamint a kritikus infrastruktúrák védelme volt.

Mivel az olyan amerikai cégóriások, mint a SpaceX és a Tesla, a Microsoft, a Meta, a Google, az OpenAI vagy az Nvidia szinte kizárólagosan felelősek a mesterséges intelligencia elképesztő iramú fejlődéséért, mind megjelentek az álláspontjukra kíváncsi képviselők előtt. Ők érezték fontosnak, hogy megvitassák a törvényhozókkal az AI jövőjét:

Elon Musk (tulajdonos – Tesla, SpaceX)
Satya Nadella (vezérigazgató – Microsoft)
Bill Gates (tulajdonos – Microsoft)
Mark Zuckerberg (vezérigazgató – Meta, Facebook)
Sundar Pichai (vezérigazgató – Alphabet, Google)
Sam Altman (tulajdonos – OpenAI, ChatGPT)
Jensen Huang (vezérigazgató – Nvidia)
Arvind Krishna (vezérigazgató – IBM)
Liz Shuler (elnök – Amerikai Munkaügyi és Ipari Szervezetek Szövetsége)

Az ABC News helyszíni tudósítója közölte: a kongresszusi központban zajló tanácskozás zártkörű volt, és a Capitol Hill egyik elszeparált termében zajlott. Mivel nem sajtónyilvános eseménynek hirdették, a riporterek csak kifelé jövet tudták megszólaltatni a cégvezetőket arról, hogy milyen érvek kerültek szóba és megállapodtak-e valamiben.

Elon Musk – aki az egyike volt a ChatGPT szabadon engedése után az AI-fejlesztések hathónapos szüneteltetését követelő nyílt levél aláíróinak – az újságírók előtt szűkszavúan annyit mondott, a sportokhoz hasonló módon itt is „fontos, hogy legyen egy játékvezető”. Hozzátette: az lenne üdvös, ha egy szabályozó hatóság „biztosítaná, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekét szolgálják”.

Mark Zuckerberg szintén tisztább jogi feltételeket szeretne. Mint mondta, „ez egy feltörekvő technológia, amiben fontos egyensúlyt teremteni, és ezért végső soron a kormány felelős”. Az általános mesterséges intelligencia (AGI*) megjelenésének lehetőségével kapcsolatban azonban óvatosságra intett, és jelezte: az AI-törvény folyamatos felülvizsgálatot fog igényelni. „Ha a jövőben ezek a rendszerek megközelítik a szuperintelligencia szintjét, akkor az egyensúlyok eltolódnak, és újra át kell gondolnunk a mai megközelítést.”

*Az AGI (Artificial General Intelligence) az AI-nak egy olyan fejlődési szakasza, amikor a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek elkezdenek úgy gondolkodni és cselekedni, mint az emberek, vagy akár intelligensebbé is válnak náluk. Ennek lehetséges következményeire eddig sok neves tudós próbálta már figyelmeztetni a világ kormányait – nem túl viharos sikerrel.

Sundar Pichai elégedetten állapította meg, hogy nagyon produktív eseményen vett részt, és hangsúlyozta: az USÁ-nak egyensúlyt kell teremtenie „az innovációs oldal és a megfelelő biztosítékok kiépítése” között.

Sam Altman – akinek cége rövid idő alatt felforralta a témát a ChatGPT nyelvi modell közzétételével – szintén megállt pár szóra a riportereknek. Elmondta: „mindannyiunkat ugyanaz ösztönzi: az, hogy ezt jól csináljuk”. Hát igen, ha valakinek, ezt főleg neki kell mostanában szem előtt tartani.

Gábor János

A főoldali kép generatív AI-val készült. Forrás: Bing Image Creator

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS