Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben

Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben
2023. 09. 15., 17:18

Talán még sosem volt egy teremben annyi óriási technológiai céget vezető személy, mint a héten rendezett kongresszusi meghallgatáson, az USA kormányzati épületében, a Capitol Hillben. Az apropó a rettegett mesterséges intelligencia szabályozása volt.

Gőzerővel készül az első amerikai, de talán a világon is úttörő AI-törvény tervezete, amivel a döntéshozók szeretnék megóvni az emberi szabadságot, munkát, biztonságot a mesterséges intelligencia terjedésének lehetséges káros következményeitől. A szerdai meghallgatásra éppen azoknak a technológiai behemótoknak a vezetőit hívták meg, akik a legelőrébb tartanak az AI-fejlesztésekben. Többségük annyira kiemelten fontosnak tartja a témát, hogy mindent félredobva egyszerre jelent meg a kongresszus előtt.

A nagyszabású találkozót a Reuters szerint Chuck Schumer demokrata szenátusvezető hozta tető alá, és több mint hatvan szenátor jelenlétében tartották meg. A legfontosabb problémák, amelyeket az első (de biztosan nem az utolsó) ehhez hasonló csúcson megvitattak:

  • a deepfake tartalmak - köztük a hamis videók terjedése,
  • a kibertámadások és főleg a választásokba történő beavatkozás kizárása,
  • valamint a kritikus infrastruktúrák védelme volt.

Mivel az olyan amerikai cégóriások, mint a SpaceX és a Tesla, a Microsoft, a Meta, a Google, az OpenAI vagy az Nvidia szinte kizárólagosan felelősek a mesterséges intelligencia elképesztő iramú fejlődéséért, mind megjelentek az álláspontjukra kíváncsi képviselők előtt. Ők érezték fontosnak, hogy megvitassák a törvényhozókkal az AI jövőjét:

Elon Musk (tulajdonos – Tesla, SpaceX)
Satya Nadella (vezérigazgató – Microsoft)
Bill Gates (tulajdonos – Microsoft)
Mark Zuckerberg (vezérigazgató – Meta, Facebook)
Sundar Pichai (vezérigazgató – Alphabet, Google)
Sam Altman (tulajdonos – OpenAI, ChatGPT)
Jensen Huang (vezérigazgató – Nvidia)
Arvind Krishna (vezérigazgató – IBM)
Liz Shuler (elnök – Amerikai Munkaügyi és Ipari Szervezetek Szövetsége)

Az ABC News helyszíni tudósítója közölte: a kongresszusi központban zajló tanácskozás zártkörű volt, és a Capitol Hill egyik elszeparált termében zajlott. Mivel nem sajtónyilvános eseménynek hirdették, a riporterek csak kifelé jövet tudták megszólaltatni a cégvezetőket arról, hogy milyen érvek kerültek szóba és megállapodtak-e valamiben.

Elon Musk – aki az egyike volt a ChatGPT szabadon engedése után az AI-fejlesztések hathónapos szüneteltetését követelő nyílt levél aláíróinak – az újságírók előtt szűkszavúan annyit mondott, a sportokhoz hasonló módon itt is „fontos, hogy legyen egy játékvezető”. Hozzátette: az lenne üdvös, ha egy szabályozó hatóság „biztosítaná, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekét szolgálják”.

Mark Zuckerberg szintén tisztább jogi feltételeket szeretne. Mint mondta, „ez egy feltörekvő technológia, amiben fontos egyensúlyt teremteni, és ezért végső soron a kormány felelős”. Az általános mesterséges intelligencia (AGI*) megjelenésének lehetőségével kapcsolatban azonban óvatosságra intett, és jelezte: az AI-törvény folyamatos felülvizsgálatot fog igényelni. „Ha a jövőben ezek a rendszerek megközelítik a szuperintelligencia szintjét, akkor az egyensúlyok eltolódnak, és újra át kell gondolnunk a mai megközelítést.”

*Az AGI (Artificial General Intelligence) az AI-nak egy olyan fejlődési szakasza, amikor a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek elkezdenek úgy gondolkodni és cselekedni, mint az emberek, vagy akár intelligensebbé is válnak náluk. Ennek lehetséges következményeire eddig sok neves tudós próbálta már figyelmeztetni a világ kormányait – nem túl viharos sikerrel.

Sundar Pichai elégedetten állapította meg, hogy nagyon produktív eseményen vett részt, és hangsúlyozta: az USÁ-nak egyensúlyt kell teremtenie „az innovációs oldal és a megfelelő biztosítékok kiépítése” között.

Sam Altman – akinek cége rövid idő alatt felforralta a témát a ChatGPT nyelvi modell közzétételével – szintén megállt pár szóra a riportereknek. Elmondta: „mindannyiunkat ugyanaz ösztönzi: az, hogy ezt jól csináljuk”. Hát igen, ha valakinek, ezt főleg neki kell mostanában szem előtt tartani.

Gábor János

A főoldali kép generatív AI-val készült. Forrás: Bing Image Creator

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS