Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben

Musk, Zuckerberg, Gates egyszerre találkozott törvényhozókkal AI-ügyben
2023. 09. 15., 17:18

Talán még sosem volt egy teremben annyi óriási technológiai céget vezető személy, mint a héten rendezett kongresszusi meghallgatáson, az USA kormányzati épületében, a Capitol Hillben. Az apropó a rettegett mesterséges intelligencia szabályozása volt.

Gőzerővel készül az első amerikai, de talán a világon is úttörő AI-törvény tervezete, amivel a döntéshozók szeretnék megóvni az emberi szabadságot, munkát, biztonságot a mesterséges intelligencia terjedésének lehetséges káros következményeitől. A szerdai meghallgatásra éppen azoknak a technológiai behemótoknak a vezetőit hívták meg, akik a legelőrébb tartanak az AI-fejlesztésekben. Többségük annyira kiemelten fontosnak tartja a témát, hogy mindent félredobva egyszerre jelent meg a kongresszus előtt.

A nagyszabású találkozót a Reuters szerint Chuck Schumer demokrata szenátusvezető hozta tető alá, és több mint hatvan szenátor jelenlétében tartották meg. A legfontosabb problémák, amelyeket az első (de biztosan nem az utolsó) ehhez hasonló csúcson megvitattak:

  • a deepfake tartalmak - köztük a hamis videók terjedése,
  • a kibertámadások és főleg a választásokba történő beavatkozás kizárása,
  • valamint a kritikus infrastruktúrák védelme volt.

Mivel az olyan amerikai cégóriások, mint a SpaceX és a Tesla, a Microsoft, a Meta, a Google, az OpenAI vagy az Nvidia szinte kizárólagosan felelősek a mesterséges intelligencia elképesztő iramú fejlődéséért, mind megjelentek az álláspontjukra kíváncsi képviselők előtt. Ők érezték fontosnak, hogy megvitassák a törvényhozókkal az AI jövőjét:

Elon Musk (tulajdonos – Tesla, SpaceX)
Satya Nadella (vezérigazgató – Microsoft)
Bill Gates (tulajdonos – Microsoft)
Mark Zuckerberg (vezérigazgató – Meta, Facebook)
Sundar Pichai (vezérigazgató – Alphabet, Google)
Sam Altman (tulajdonos – OpenAI, ChatGPT)
Jensen Huang (vezérigazgató – Nvidia)
Arvind Krishna (vezérigazgató – IBM)
Liz Shuler (elnök – Amerikai Munkaügyi és Ipari Szervezetek Szövetsége)

Az ABC News helyszíni tudósítója közölte: a kongresszusi központban zajló tanácskozás zártkörű volt, és a Capitol Hill egyik elszeparált termében zajlott. Mivel nem sajtónyilvános eseménynek hirdették, a riporterek csak kifelé jövet tudták megszólaltatni a cégvezetőket arról, hogy milyen érvek kerültek szóba és megállapodtak-e valamiben.

Elon Musk – aki az egyike volt a ChatGPT szabadon engedése után az AI-fejlesztések hathónapos szüneteltetését követelő nyílt levél aláíróinak – az újságírók előtt szűkszavúan annyit mondott, a sportokhoz hasonló módon itt is „fontos, hogy legyen egy játékvezető”. Hozzátette: az lenne üdvös, ha egy szabályozó hatóság „biztosítaná, hogy a vállalatok olyan intézkedéseket tegyenek, amelyek biztonságosak és a köz érdekét szolgálják”.

Mark Zuckerberg szintén tisztább jogi feltételeket szeretne. Mint mondta, „ez egy feltörekvő technológia, amiben fontos egyensúlyt teremteni, és ezért végső soron a kormány felelős”. Az általános mesterséges intelligencia (AGI*) megjelenésének lehetőségével kapcsolatban azonban óvatosságra intett, és jelezte: az AI-törvény folyamatos felülvizsgálatot fog igényelni. „Ha a jövőben ezek a rendszerek megközelítik a szuperintelligencia szintjét, akkor az egyensúlyok eltolódnak, és újra át kell gondolnunk a mai megközelítést.”

*Az AGI (Artificial General Intelligence) az AI-nak egy olyan fejlődési szakasza, amikor a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek elkezdenek úgy gondolkodni és cselekedni, mint az emberek, vagy akár intelligensebbé is válnak náluk. Ennek lehetséges következményeire eddig sok neves tudós próbálta már figyelmeztetni a világ kormányait – nem túl viharos sikerrel.

Sundar Pichai elégedetten állapította meg, hogy nagyon produktív eseményen vett részt, és hangsúlyozta: az USÁ-nak egyensúlyt kell teremtenie „az innovációs oldal és a megfelelő biztosítékok kiépítése” között.

Sam Altman – akinek cége rövid idő alatt felforralta a témát a ChatGPT nyelvi modell közzétételével – szintén megállt pár szóra a riportereknek. Elmondta: „mindannyiunkat ugyanaz ösztönzi: az, hogy ezt jól csináljuk”. Hát igen, ha valakinek, ezt főleg neki kell mostanában szem előtt tartani.

Gábor János

A főoldali kép generatív AI-val készült. Forrás: Bing Image Creator

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS