Jön a vezeték nélkül tölthető implantátum – A pacemaker sem szorul cserére

Jön a vezeték nélkül tölthető implantátum – A pacemaker sem szorul cserére
2023. 11. 20., 12:10

Kínai kutatók építettek olyan vezeték nélküli töltőt, amit biztonságosan be lehet ültetni az emberi testbe. Biológiailag lebomló, de nem ez a legnagyobb előnye, hanem az, hogy nincs szükség újabb műtétre az implantátum, például egy pacemaker cseréjéhez.

A jövőben nem kell megismételni veszélyes műtéti beavatkozásokat csupán azért, hogy akkumulátort cseréljenek egy implantátum, például egy pacemaker belsejében. A találmányt a kínai Lanzhou Egyetem tudósai jegyzik – osztotta meg a South China Morning Post.

Az orvostechnológia fejlődése jó ideje lehetővé teszi, hogy bioelektronikus eszközöket, például pacemakereket ültessünk az emberi testbe. Ezeknek a rendszereknek az energiaforrásai azonban vagy a testen kívül helyezkednek el, vagy kisebb akkumulátorokat használnak hozzájuk, viszont ezek idővel lemerülnek és cserére szorulnak, ami újabb traumával és hosszú lábadozási idővel jár a betegnek, illetve ismételt kiadást az egészségügyi rendszereknek.

Míg a pacemaker esetében vannak már ígéretes módszerek, például arra, hogy maga a szívverés töltse fel őket energiával, akadnak implantátumok, amelyeknél ez a megoldás nem alkalmazható, mert például megfigyelési célokra vagy gyógyszeradagolásra fejlesztették őket. Ezekben talán még hasznosabb kiegészítő lenne egy vezeték nélküli energiaforrás. Biológiailag lebomló energiaellátó egységek szintén készültek már, de ezek kapacitása visszafogottra sikerült, így pont a leglényegesebb szempont, a cserementesség nem tudott teljesülni. Alternatív megoldásként bőrön keresztül történő vezetékes töltést is alkották már, ami viszont növeli a helyi gyulladás kockázatát, így ez megint csak nem ideális egy implantátum üzemeltetésére.

A Lanzhou Egyetem kutatói a fenti problémákra reagálva alkottak egyszerűbb kialakítást, ami egyrészt kiváló energiatárolásra, másrészt elég puha ahhoz, hogy alkalmazkodjon a test, a szövetek és a szervek különböző formáihoz. Az eszköz magnéziumtekercsből, töltőből és olyan cink-ion hibrid szuperkondenzátorokból áll, amelyek energiatároló modulként működnek. Egy másik magnéziumtekercs a bőrre kerül, közvetlenül az implantátum fölé - és ezen keresztül vezeték nélkül tölthető. Az energiaellátó rendszer, valamint a biokompatibilis implantátum polimer- és viaszrétegekbe helyezhető, ami rugalmasságot és védelmet biztosít a rövid távú lebomlás ellen. A kapszula rétegeinek vastagságának variálásával kiválóan szabályozható tehát az eszköz testen belüli élettartama. A kutatók arról is gondoskodtak, hogy a cink és a magnézium mennyisége a napi ajánlott bevitel értékénél alacsonyabb legyen, vagyis a szerkezet lebomlása nem jár semmiféle túladagolással vagy mellékhatással.

A rendszer működőképességét élesztőgombával fertőzött, lázas patkányokon demonstrálták. A kísérleti állatokba ültetett eszköz sikerrel adagolta a gyulladáscsökkentő gyógyszert, így az implantátummal rendelkező egyedek jelentősen alacsonyabb testhőmérsékletet produkáltak, mint azok, amelyekbe nem ültették be a készüléket.

A csapatnak van még bőven feladata a találmánnyal, mielőtt szóba kerülhetnek az emberkísérletek. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy kitalálják: milyen módon lehet biztonságosan lekapcsolni, mert jelenleg egészen addig működik, amíg nem hagyják lemerülni. A tudósok szerint mindenesetre már az eszköz prototípusa megnyitja az utat a jövő implantátumainak vezeték nélküli töltése előtt.

Gábor János

Főoldali kép: UCSF Health

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS