Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek

Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek
2023. 04. 27., 09:53

Az okoseszközöket gyártó cégóriás viselhető termékeivel kerülhetünk a mesterséges intelligencia egészségügyi kontrollja alá: hamarosan jön az étrendet, alvási rutint, hangulatot, testmozgást, később a vérnyomást is mérő megoldás.

A Bloomberg szivárogtatta ki, hogy az Apple teljesen megreformálná a jövő emberének egészségügyi felügyeletét, a mesterséges intelligencia és a viselhető eszközök által. Az AI segítségével az Apple és a nagy sikerrel értékesített iWatch termékek megváltoztathatják az étkezési szokásainkat, az alvási rutinunkat, a testedzési stratégiánkat, de még azt is megfigyelik, hogy milyen a hangulatunk és ez hogyan befolyásolja a jóllétünket. Az Apple „Quartz” kódnév alatt dolgozik egy AI-alapú egészségügyi edző szoftveren, ami a fentebb írtakra is figyel és változtatásokat javasol. Bár a cég még nem erősítette meg, a Bloomberg bennfentes forrásai úgy tudják, hogy a projekt már jövőre lezárulhat, és a belőle készült diagnosztikai rendszer rögtön meg is jelenhet.

A technológiai óriás egy mesterséges intelligenciával működő, jelenleg fejlesztés alatt álló, egészségügyi coaching szoftver létrehozását tervezi. A Quartz szolgáltatás (bár aligha ez lesz a végleges neve) az Apple Watch felhasználóinak adatait használná az alvási szokások, a testmozgás, az étrend és az érzelmek megfigyelésére, majd az AI elemzése alapján személyre szabott egészségügyi változtatásokat javasolna.

Az Apple alkalmazottai – akik felhatalmazás nélkül beszéltek a sajtónak a hivatalosan egyelőre be sem jelentett Quartzról – azt állítják, hogy a coaching eszköz már 2024-ben bevezetésre kerülhet a cég termékein, ha mindent sikerül terv szerint, időben lezárni.

A legbonyolultabb kihívásnak az érzelemnapló funkció és egy eddig ismeretlen, rövidlátóknak kitalált segédeszköz fejlesztése tűnik, igaz, utóbbi már idén debütálhat.

Az Apple Watch legújabb modelljei már rendelkeznek pulzusmérővel, termékenységi nyomkövetővel és hőmérséklet-érzékelővel (kvázi lázmérővel), emellett – invazív beavatkozás nélkül – képesek megállapítani a vér oxigénszintjét, sőt, beépített elektrokardiogram (EKG) alkalmazással is rendelkeznek. A készülékek az eséseket vagy ütközéseket szintén érzékelik, és automatikusan kapcsolatba lépnek a mentőszolgálattal, hacsak az óra viselője nem erősíti meg, hogy jól van, és nem kapcsolja ki a riasztást.

Nem mindenki örül a fejlesztéseknek: a kritikusok régóta azzal érvelnek, hogy az eszközök rontják a magánélet minőségét, és „egy lépéssel közelebb visznek bennünket a bőr alatti megfigyeléshez, ami képes olvasni a testünk reakcióiból és az érzelmeinkből” – áll a Wired 2021-ben írt riportjában. Pont így: az egyelőre be nem jelentett érzelem-eszköz a felhasználókat a napjukról kérdezi majd, hogy nyomon kövesse a hangulatingadozásaikat, de később további funkciókat kap, hogy a beszéd, a begépelt szavak és más eszközadatok elemzésével olvasson a felhasználók hangulatából.

Szóval tényleg az történik, amitől a kritikusok óvva intettek.

Úgy tudni, az Apple már dolgozik rajta, hogy a készülékei alkalmasak legyenek a vérnyomás és a vércukorszint közvetlen monitorozására is, bár egyelőre nem világos, hogy ezek a további funkciók mikor jelenhetnek meg.

Gábor János

Főoldali kép: Apple

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS