Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek

Az Apple lehet az úttörője az egészségügyi AI megfigyelésnek
2023. 04. 27., 09:53

Az okoseszközöket gyártó cégóriás viselhető termékeivel kerülhetünk a mesterséges intelligencia egészségügyi kontrollja alá: hamarosan jön az étrendet, alvási rutint, hangulatot, testmozgást, később a vérnyomást is mérő megoldás.

A Bloomberg szivárogtatta ki, hogy az Apple teljesen megreformálná a jövő emberének egészségügyi felügyeletét, a mesterséges intelligencia és a viselhető eszközök által. Az AI segítségével az Apple és a nagy sikerrel értékesített iWatch termékek megváltoztathatják az étkezési szokásainkat, az alvási rutinunkat, a testedzési stratégiánkat, de még azt is megfigyelik, hogy milyen a hangulatunk és ez hogyan befolyásolja a jóllétünket. Az Apple „Quartz” kódnév alatt dolgozik egy AI-alapú egészségügyi edző szoftveren, ami a fentebb írtakra is figyel és változtatásokat javasol. Bár a cég még nem erősítette meg, a Bloomberg bennfentes forrásai úgy tudják, hogy a projekt már jövőre lezárulhat, és a belőle készült diagnosztikai rendszer rögtön meg is jelenhet.

A technológiai óriás egy mesterséges intelligenciával működő, jelenleg fejlesztés alatt álló, egészségügyi coaching szoftver létrehozását tervezi. A Quartz szolgáltatás (bár aligha ez lesz a végleges neve) az Apple Watch felhasználóinak adatait használná az alvási szokások, a testmozgás, az étrend és az érzelmek megfigyelésére, majd az AI elemzése alapján személyre szabott egészségügyi változtatásokat javasolna.

Az Apple alkalmazottai – akik felhatalmazás nélkül beszéltek a sajtónak a hivatalosan egyelőre be sem jelentett Quartzról – azt állítják, hogy a coaching eszköz már 2024-ben bevezetésre kerülhet a cég termékein, ha mindent sikerül terv szerint, időben lezárni.

A legbonyolultabb kihívásnak az érzelemnapló funkció és egy eddig ismeretlen, rövidlátóknak kitalált segédeszköz fejlesztése tűnik, igaz, utóbbi már idén debütálhat.

Az Apple Watch legújabb modelljei már rendelkeznek pulzusmérővel, termékenységi nyomkövetővel és hőmérséklet-érzékelővel (kvázi lázmérővel), emellett – invazív beavatkozás nélkül – képesek megállapítani a vér oxigénszintjét, sőt, beépített elektrokardiogram (EKG) alkalmazással is rendelkeznek. A készülékek az eséseket vagy ütközéseket szintén érzékelik, és automatikusan kapcsolatba lépnek a mentőszolgálattal, hacsak az óra viselője nem erősíti meg, hogy jól van, és nem kapcsolja ki a riasztást.

Nem mindenki örül a fejlesztéseknek: a kritikusok régóta azzal érvelnek, hogy az eszközök rontják a magánélet minőségét, és „egy lépéssel közelebb visznek bennünket a bőr alatti megfigyeléshez, ami képes olvasni a testünk reakcióiból és az érzelmeinkből” – áll a Wired 2021-ben írt riportjában. Pont így: az egyelőre be nem jelentett érzelem-eszköz a felhasználókat a napjukról kérdezi majd, hogy nyomon kövesse a hangulatingadozásaikat, de később további funkciókat kap, hogy a beszéd, a begépelt szavak és más eszközadatok elemzésével olvasson a felhasználók hangulatából.

Szóval tényleg az történik, amitől a kritikusok óvva intettek.

Úgy tudni, az Apple már dolgozik rajta, hogy a készülékei alkalmasak legyenek a vérnyomás és a vércukorszint közvetlen monitorozására is, bár egyelőre nem világos, hogy ezek a további funkciók mikor jelenhetnek meg.

Gábor János

Főoldali kép: Apple

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS