Andreessen: 100 dollár lesz egy óriáskijelző és egymillió egy diploma

Andreessen: 100 dollár lesz egy óriáskijelző és egymillió egy diploma
2023. 03. 08., 09:41

A milliárdos befektető kifakadt egy friss blogbejegyzésében, ami olcsó technológiákat, de csillagászati árú képzési, egészségügyi és lakhatási költségeket jósol a közeljövőre nézve.

Mind az oktatás, mind a gyógyítás, mind pedig az ingatlanfenntartás elviselhetetlen költségekkel fog járni a nem is annyira távoli jövőben, de erre mintha nem tudnának, vagy egyelőre nem akarnának valamire való választ adni a világ döntéshozói - vallja Marc Lowell Andreessen, a Szilícium-völgy egyik legismertebb kockázati tőkebefektetője. Az üzletember a blogján elemezte a világgazdasági folyamatokat, amelyeket minden korábbinál aggasztóbbnak vél. Szerinte olyan tendenciák kezdenek visszavonhatatlanul eluralkodni, amelyek a végletekig modernné, de közben egyre élhetetlenebbé teszik a mindennapokat.

„Egy olyan világ felé tartunk, ahol egy egész falat beborító síkképernyős tévé 100 dollárba kerül, egy négyéves főiskolai diploma viszont 1 millió dollárba, és senkinek sincs, még csak javaslatra hasonlító javaslata sem arra, hogy hogyan lehetne ezt rendszerszinten megoldani” – mutatott rá a végletekre az Andreessen Horowitz kockázatitőke-kezelő társalapítója és általános partnere.

A szoftvermérnök vállalkozó szerint az amerikai kormány által biztosított vagy ellenőrzött ágazatok „technológiai szempontból stagnálnak”, míg az erősen szabályozott ágazatokban, például az oktatásban és az egészségügyben „gyakorlatilag tilos” bárminemű innováció – arra hivatkozva, hogy ami fejlesztés, az törvényszerűen drága. Andreessen szerint idővel az erősen szabályozott termékek és szolgáltatások ára iszonyatos magasságokba fog emelkedni, míg a kevésbé szabályozott termékek – mint a hasonlatában szereplő síkképernyős tévék – egyre olcsóbbak lesznek.

Andreessen grafikonon is szemléltette az érveit. Mint rámutatott, az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal 2000 januárjától 2022 júniusáig terjedő időszakában csupa olyan tendencia ment végbe, ami maradéktalanul igazolja a véleményét. A diagramon világosan látszik, hogy a televíziók ára a valamivel több mint két évtized alatt 80 százalékot meghaladó mértékben csökkent, annak ellenére, hogy a mai elektronikai berendezések, így a tévék is, elképesztő fejlődésen mentek keresztül. A vizsgált időszak ugyanakkor sokkal szomorúbb megállapításokra ad okot, ha a főiskolai tandíjak, vagy az egészségügyi szolgáltatások árváltozásait nézzük. Ezek átlagosan kétszer akkora mértékben drágultak, mint amennyivel a tévéárak csökkentek: az oktatás és a kórházi ellátás költségei egyenként is 160 százalékkal magasabbak ma, mint az évezred legelején.

Az ehhez hasonló, abszurdnak tűnő, de közben nagyon is valós adatok – amelyeket az üzletember szerint a korszerűtlen szabályozás okoz – aggodalomra, sőt, pánikra adnak okot; ehhez képest mindenki teljesen más szegmensek nehézségeivel, vagy éppen azzal van elfoglalva, hogy a mesterséges intelligencia milyen munkahelyeket és szakképesítéseket válthat ki a jövőben. A szinte bármire betanítható AI-k helyett őt inkább az aggasztja, hogy mi történne nélkülük.

Úgy véli, „a kormányzati szabályozással működő iparágakban monopóliumok, oligopóliumok és kartellek” alakultak ki, nagyon behatárolt működési mechanizmusokkal, amelyek „szovjet stílusú árazást” és ármaximalizálását, illetve erősen szabályozott foglalkoztatási feltételeket teremtenek. Mindezek – bár konkrét példát nem hoz a szerinte rossz szabályozásokra – elképzelhetetlen mértékben akadályozzák a fejlődést és a változást – fejtegeti Andreessen.

A milliárdosnak nem ez az első kirohanása az innovációt akadályozó állami gyakorlatok ellen: korábban 2017-ben verte félre a vészharangot, mondván, párhuzamos gazdaságok kezdenek kialakulni. Az egyik vonalon a kevésbé szabályozott, innovációt ösztönző és egyre gyorsító ágazatok robognak, míg a másikon a kormányzati szabályozással terhelt szegmensek cammognak, míg végül behozhatatlanul lemaradnak.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS