Andreessen: 100 dollár lesz egy óriáskijelző és egymillió egy diploma

Andreessen: 100 dollár lesz egy óriáskijelző és egymillió egy diploma
2023. 03. 08., 09:41

A milliárdos befektető kifakadt egy friss blogbejegyzésében, ami olcsó technológiákat, de csillagászati árú képzési, egészségügyi és lakhatási költségeket jósol a közeljövőre nézve.

Mind az oktatás, mind a gyógyítás, mind pedig az ingatlanfenntartás elviselhetetlen költségekkel fog járni a nem is annyira távoli jövőben, de erre mintha nem tudnának, vagy egyelőre nem akarnának valamire való választ adni a világ döntéshozói - vallja Marc Lowell Andreessen, a Szilícium-völgy egyik legismertebb kockázati tőkebefektetője. Az üzletember a blogján elemezte a világgazdasági folyamatokat, amelyeket minden korábbinál aggasztóbbnak vél. Szerinte olyan tendenciák kezdenek visszavonhatatlanul eluralkodni, amelyek a végletekig modernné, de közben egyre élhetetlenebbé teszik a mindennapokat.

„Egy olyan világ felé tartunk, ahol egy egész falat beborító síkképernyős tévé 100 dollárba kerül, egy négyéves főiskolai diploma viszont 1 millió dollárba, és senkinek sincs, még csak javaslatra hasonlító javaslata sem arra, hogy hogyan lehetne ezt rendszerszinten megoldani” – mutatott rá a végletekre az Andreessen Horowitz kockázatitőke-kezelő társalapítója és általános partnere.

A szoftvermérnök vállalkozó szerint az amerikai kormány által biztosított vagy ellenőrzött ágazatok „technológiai szempontból stagnálnak”, míg az erősen szabályozott ágazatokban, például az oktatásban és az egészségügyben „gyakorlatilag tilos” bárminemű innováció – arra hivatkozva, hogy ami fejlesztés, az törvényszerűen drága. Andreessen szerint idővel az erősen szabályozott termékek és szolgáltatások ára iszonyatos magasságokba fog emelkedni, míg a kevésbé szabályozott termékek – mint a hasonlatában szereplő síkképernyős tévék – egyre olcsóbbak lesznek.

Andreessen grafikonon is szemléltette az érveit. Mint rámutatott, az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal 2000 januárjától 2022 júniusáig terjedő időszakában csupa olyan tendencia ment végbe, ami maradéktalanul igazolja a véleményét. A diagramon világosan látszik, hogy a televíziók ára a valamivel több mint két évtized alatt 80 százalékot meghaladó mértékben csökkent, annak ellenére, hogy a mai elektronikai berendezések, így a tévék is, elképesztő fejlődésen mentek keresztül. A vizsgált időszak ugyanakkor sokkal szomorúbb megállapításokra ad okot, ha a főiskolai tandíjak, vagy az egészségügyi szolgáltatások árváltozásait nézzük. Ezek átlagosan kétszer akkora mértékben drágultak, mint amennyivel a tévéárak csökkentek: az oktatás és a kórházi ellátás költségei egyenként is 160 százalékkal magasabbak ma, mint az évezred legelején.

Az ehhez hasonló, abszurdnak tűnő, de közben nagyon is valós adatok – amelyeket az üzletember szerint a korszerűtlen szabályozás okoz – aggodalomra, sőt, pánikra adnak okot; ehhez képest mindenki teljesen más szegmensek nehézségeivel, vagy éppen azzal van elfoglalva, hogy a mesterséges intelligencia milyen munkahelyeket és szakképesítéseket válthat ki a jövőben. A szinte bármire betanítható AI-k helyett őt inkább az aggasztja, hogy mi történne nélkülük.

Úgy véli, „a kormányzati szabályozással működő iparágakban monopóliumok, oligopóliumok és kartellek” alakultak ki, nagyon behatárolt működési mechanizmusokkal, amelyek „szovjet stílusú árazást” és ármaximalizálását, illetve erősen szabályozott foglalkoztatási feltételeket teremtenek. Mindezek – bár konkrét példát nem hoz a szerinte rossz szabályozásokra – elképzelhetetlen mértékben akadályozzák a fejlődést és a változást – fejtegeti Andreessen.

A milliárdosnak nem ez az első kirohanása az innovációt akadályozó állami gyakorlatok ellen: korábban 2017-ben verte félre a vészharangot, mondván, párhuzamos gazdaságok kezdenek kialakulni. Az egyik vonalon a kevésbé szabályozott, innovációt ösztönző és egyre gyorsító ágazatok robognak, míg a másikon a kormányzati szabályozással terhelt szegmensek cammognak, míg végül behozhatatlanul lemaradnak.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS