A színváltós nanocellulóz kötszer kijelzi a sebfertőzést

A színváltós nanocellulóz kötszer kijelzi a sebfertőzést
2023. 04. 24., 10:15

Svéd kutatók olyan nanocellulóz alapú sebkötszert fejlesztettek, ami a fertőzésnek már a korai jeleit is kimutatja, anélkül, hogy akadályozná a gyógyulási folyamatot, vagy le kellene venni a kötést.

A svédországi Linköpingi Egyetem kutatói az Örebro és Luleå Egyetemek munkatársaival együttműködve fejlesztette ki a paradigmaváltó kötszert, aminek megalkotását és működését a Materials Today Bio című szaklapban mutatták be.

„Az, hogy azonnal látni lehet, hogy egy seb elfertőződött-e, anélkül, hogy a kötést fel kellene emelni, újfajta, hatékonyabb ellátást eredményezhet, és javíthatja a nehezen gyógyuló sérülésekkel küzdő betegek esélyeit, valamint csökkentheti az antibiotikumok szükségtelen használatát is” – érvelt a kutatás mellett Daniel Aili, a Linköpingi Egyetem biofizikai és biomérnöki tanszékének professzora.

A kötszer olyan szoros hálóba rendezett nanocellulózból készül, ami megakadályozza a baktériumok és más mikrobák bejutását a sebbe. Az anyag mindazonáltal átereszti magán a gázokat és a folyadékot, ami szintén fontos tulajdonság a gyógyulás szempontjából. A felhelyezést követően a kötés a teljes gyógyulási folyamat alatt a helyén maradhat, és amennyiben a seb elfertőződik, a kötés azonnal kimutatja a problémát úgy, hogy sajátos színátmenetet képez.

A tudósok formabontó megoldása régóta ismert biológiai tényeken alapul: köztudott, hogy a nem fertőzött sebek pH-értéke körülbelül 5,5, ahogy az is, hogy ha fertőzés lép fel, akkor ez megváltozik. A kórokozó jelenlétére jóval magasabb, akár nyolcas érték utalhat, hiszen a sebben lévő baktériumok megváltoztatják a környezetüket, hogy az optimális növekedési környezetükhöz igazodjanak. Ha ebben a stádiumban sikerül észlelni a megemelkedett pH-t, akkor még jóval a genny, a jelentős fájdalom, sőt, akár a bőrpír kialakulása előtt reagálni lehet a kimutatott fertőzésre.

Ahhoz, hogy a sebkötszer jelezze az kimagasló pH-értéket, a kutatók bromthymol-kék (BTB) festéket használtak: ez sárgáról kékre változik, ha a pH-érték meghaladja a 7-et. Ahhoz, hogy a BTB-t a kötésben veszélytelenül lehessen használni, egy nanoméretű pórusokkal rendelkező szilícium-dioxid anyagra töltik fel, amit ezután a nanocellulóz károsítása nélkül lehet kombinálni a kötszer anyagával.

A sebfertőzéseket gyakran az egész szervezetben szétterjedő antibiotikumokkal kezelik, de ha a fertőzést korai stádiumban sikerül észlelni, a helyi kezelés is megfelelő lehet. Ebből a célból Aili és kollégái az Örebro Egyetemen úgynevezett lipopeptideken alapuló antimikrobiális anyagokat fejlesztenek – ezek mindenféle baktérium elpusztítására szolgálnak.

„Az antibiotikumok használata egyre problematikusabbá teszi a fertőzéseket, mivel nagyon gyakorivá váltak a multirezisztens baktériumok. Ha az antimikrobiális anyagot kombinálni tudjuk a kötszerrel, akkor minimalizáljuk a fertőzés kockázatát és csökkentjük az antibiotikumok túlzott használatát” – magyarázta Aili, hozzátéve: az új sebkötszer és az antimikrobiális anyag egy olyan program része, amelynek célja egy új típusú sebkezelés kifejlesztése a járóbeteg-ellátásban.

Mindkét vizsgálat a HEALiX kutatási projekt része, amelyet a Svéd Stratégiai Kutatási Alapítvány finanszíroz, és amelynek célja egy új típusú sebkezelési eljárás kidolgozása.

Gábor János

Főoldali kép: Linköpingi Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS