A ChatGPT a jövő nagy üzlete: havidíjas lesz a mesterséges intelligencia app

A ChatGPT a jövő nagy üzlete: havidíjas lesz a mesterséges intelligencia app
2023. 02. 04., 11:45

Nem véletlen, hogy milliárdokat fektet bele a Microsoft: a TikTok se szerzett annyi követőt ilyen rövid idő alatt, mint az AI csevegő, amit bármiről kérdezhetünk.

A világ egyik legnagyobb IT-cégével, a Microsofttal a háta mögött kezdi meg a kereskedelmi menetelést az OpenAI mesterséges intelligenciája. A hamarosan havidíjas szolgáltatásokat kínáló ChatGPT csevegő alkalmazás döbbenetes hatékonysággal és gyorsasággal társalog bárkivel, gyakorlatilag bármilyen témáról. Ahogy a nyitóoldala mutatja, kérhetünk tőle tanácsot egy rokon születésnapi ajándékáról, vagy utasíthatjuk arra is, hogy magyarázza el érthetően a kvantum számítástechnika alapjait. Persze észben tartja, hogy a korábbi beszélgetésekben milyen témák merültek fel, figyel az esetleges hibákra és az etika szabályaira is – hiszen nem teljesít „illetlen kéréseket”.

Az alkalmazás bárki számára ingyenesen hozzáférhető, de hamarosan elkezdik bevételszerzésre használni, és ez az oldal látogatóira is hatással lesz.

Az OpenAI bejelentette, hogy rövidesen megjelenik a ChatGPT felületén egy 20 dolláros (kb. hétezer forintos) havidíjas csomag, ami könnyű, általános és kiemelt hozzáférést, illetve gyorsabb válaszokat tesz majd elérhetővé az előfizetőknek. A közlemény leszögezi: a csevegő AI ma ismert, alap verziója továbbra is szabadon használható marad - ami nem túl megdöbbentő, hiszen jelen formájában tömegek „okosítják” a kérdéseikkel, így az AI tanulása folyamatáért az üzemeltető gyakorlatilag egy fillért sem fizet. A fenntartásért viszont annál többet, és ebből nem is csináltak titkot: Sam Altman vezérigazgató decemberben a Twitteren írta meg, hogy rövidesen áttérnek bevételszerzésre, ugyanis a számítási költségek láttán „könnyek szöknek a szemébe”.

Sam Altman - forrás: Essonne Info

A ChatGPT Plus szolgáltatás először csak az Egyesült Államokban fog megjelenni, és ott is várólistára kell feliratkozni ahhoz, hogy előbb-utóbb érkezzen egy meghívó. Onnantól viszont átalakul a felhasználói fiók és egy sor, a mostaninál fejlettebb opció lesz benne elérhető - ígéri az OpenAI. A cég jelezte azt is, hogy az USA csak a kezdet, hiszen idővel egyre több országba szeretnék eljuttatni az alkalmazás fizetős verzióját. A díj várhatóan ugyanúgy 20 dollár körüli összeg lesz, ami jelentősen kedvezőbb a korábbi, 42 dollárról szóló pletykáknál.

Népszerűbbé válhat, mint a TikTok

Ahhoz, hogy a munka-magánélet-szórakozás tengelyen használható ChatGPT a jövő egyik legnagyobb üzlete lehet, kétség sem fér – főleg a novemberi rajtja óta elért mérföldkő ismeretében. A Business Insider megtudta: az AI-vezérelt csevegő alkalmazást 2023 januárjában már 100 millió olyan internetező használta, aki havonta legalább egyszer aktív a felületen. Ezek a számok a svájci multinacionális bankóriás UBS szerint vetekednek az Instagram, vagy az új éllovas TikTok számaival. Utóbbinak kilenc hónap kellett, mire ugyanennyien léptek be a felületére. „Húsz éve, amióta nyomon követjük az világháló eseményeit, nem láttunk ekkora mértékű növekedést” – írta riportjában a UBS.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS