A ChatGPT a jövő nagy üzlete: havidíjas lesz a mesterséges intelligencia app

A ChatGPT a jövő nagy üzlete: havidíjas lesz a mesterséges intelligencia app
2023. 02. 04., 11:45

Nem véletlen, hogy milliárdokat fektet bele a Microsoft: a TikTok se szerzett annyi követőt ilyen rövid idő alatt, mint az AI csevegő, amit bármiről kérdezhetünk.

A világ egyik legnagyobb IT-cégével, a Microsofttal a háta mögött kezdi meg a kereskedelmi menetelést az OpenAI mesterséges intelligenciája. A hamarosan havidíjas szolgáltatásokat kínáló ChatGPT csevegő alkalmazás döbbenetes hatékonysággal és gyorsasággal társalog bárkivel, gyakorlatilag bármilyen témáról. Ahogy a nyitóoldala mutatja, kérhetünk tőle tanácsot egy rokon születésnapi ajándékáról, vagy utasíthatjuk arra is, hogy magyarázza el érthetően a kvantum számítástechnika alapjait. Persze észben tartja, hogy a korábbi beszélgetésekben milyen témák merültek fel, figyel az esetleges hibákra és az etika szabályaira is – hiszen nem teljesít „illetlen kéréseket”.

Az alkalmazás bárki számára ingyenesen hozzáférhető, de hamarosan elkezdik bevételszerzésre használni, és ez az oldal látogatóira is hatással lesz.

Az OpenAI bejelentette, hogy rövidesen megjelenik a ChatGPT felületén egy 20 dolláros (kb. hétezer forintos) havidíjas csomag, ami könnyű, általános és kiemelt hozzáférést, illetve gyorsabb válaszokat tesz majd elérhetővé az előfizetőknek. A közlemény leszögezi: a csevegő AI ma ismert, alap verziója továbbra is szabadon használható marad - ami nem túl megdöbbentő, hiszen jelen formájában tömegek „okosítják” a kérdéseikkel, így az AI tanulása folyamatáért az üzemeltető gyakorlatilag egy fillért sem fizet. A fenntartásért viszont annál többet, és ebből nem is csináltak titkot: Sam Altman vezérigazgató decemberben a Twitteren írta meg, hogy rövidesen áttérnek bevételszerzésre, ugyanis a számítási költségek láttán „könnyek szöknek a szemébe”.

Sam Altman - forrás: Essonne Info

A ChatGPT Plus szolgáltatás először csak az Egyesült Államokban fog megjelenni, és ott is várólistára kell feliratkozni ahhoz, hogy előbb-utóbb érkezzen egy meghívó. Onnantól viszont átalakul a felhasználói fiók és egy sor, a mostaninál fejlettebb opció lesz benne elérhető - ígéri az OpenAI. A cég jelezte azt is, hogy az USA csak a kezdet, hiszen idővel egyre több országba szeretnék eljuttatni az alkalmazás fizetős verzióját. A díj várhatóan ugyanúgy 20 dollár körüli összeg lesz, ami jelentősen kedvezőbb a korábbi, 42 dollárról szóló pletykáknál.

Népszerűbbé válhat, mint a TikTok

Ahhoz, hogy a munka-magánélet-szórakozás tengelyen használható ChatGPT a jövő egyik legnagyobb üzlete lehet, kétség sem fér – főleg a novemberi rajtja óta elért mérföldkő ismeretében. A Business Insider megtudta: az AI-vezérelt csevegő alkalmazást 2023 januárjában már 100 millió olyan internetező használta, aki havonta legalább egyszer aktív a felületen. Ezek a számok a svájci multinacionális bankóriás UBS szerint vetekednek az Instagram, vagy az új éllovas TikTok számaival. Utóbbinak kilenc hónap kellett, mire ugyanennyien léptek be a felületére. „Húsz éve, amióta nyomon követjük az világháló eseményeit, nem láttunk ekkora mértékű növekedést” – írta riportjában a UBS.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS