Vitarendezés már online is?

2019. 12. 23., 11:00

Az online kereskedelem egyre népszerűbb, mind többet és többet vásárolunk webáruházakban. Az online kereskedelemben könnyebben előfordulhat, hogy a vevő és az eladó „elmennek egymás mellett”. Mit tehetünk, ha nem azt kaptuk, amire számítottunk? Az internetes vásárlásoknál előírt elállási jog mellett fontos, hogy ne csak a vásárlás és fizetés legyen gördülékeny, de a nézeteltérések, viták megoldása is. Hogyan gondoskodik az Európai Unió az online vásárlásoknál előforduló viták rendezéséről? A vitarendezés már online is lehetséges? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Hogyan szabályoz az Európai Unió?

Hogyan lehet egy uniós szabály kötelező? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Az uniós, úgynevezett közösségi jogban is többféle jogszabály létezik. Röviden nézzük meg a két leggyakoribb uniós jogszabályi forma lényegét. Ez az irányelv és a rendelet.

  • Irányelv

Az irányelv olyan közösségi jogszabály, amit az egyes tagállamoknak át kell ültetniük a saját hazai jogukba. Ez azt jelenti, hogy külön hazai jogszabályt kell alkotni az unió által az irányelvben elfogadott szabályok, iránymutatások alapján. Az irányelvben található szabályokat külön magyar jogszabályokban fogjuk megtalálni, azok lesznek ránk nézve kötelezőek.

  • Rendelet

Az uniós rendelet olyan közösségi jogi előírás, amit nem kell külön hazai jogszabályban ismét előírni, anélkül is kötelező az uniós országokban élőkre. A rendeletnél tehát nem kell külön hazai törvényt vagy más jogszabályt keresnünk. A rendeletet ezek nélkül is be kell tartani, akár van azzal megegyező hazai előírás, akár nincs. A rendelet az összes tagországban teljes egészében kötelező erővel bír.

Az Európai Unió megoldása: vitarendezés akár online

Mivel az online kereskedelem szó szerint nem ismer határokat, fontos, hogy a terület uniós szinten is szabályozva van. Ez segít összehangolni az európai online kereskedelem szabályait. Ennek egyik fontos eleme a fogyasztói jogviták rendezése. Ezt egy uniós rendelet szabályozza.

A rendelet az unióban tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztók és az unióban letelepedett kereskedők közötti, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekből eredő jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezését célozza. Hogy ki minősül fogyasztónak, azt az általános szerződési feltételekről szóló cikkben megtalálod.

Mivel a fogyasztó és a kereskedő egymástól sok esetben fizikailag is igen távol van, ezért a szabályozással lehetőséget teremtenek a vita online rendezésére.

A cél megvalósítása érdekében az Európai Unió létrehozott és működtet egy online vitarendezési platformot, amit magyarul OVR-nek rövidítenek. Az OVR platform ezen a linken érhető el.

Hogyan rendezhetem a vitát az OVR-en keresztül?

Az online vitarendezési platform egy interaktív weboldal, amely elektronikus úton és díjmentesen érhető el az unió valamennyi hivatalos nyelvén, köztük magyarul is.

Az online vitarendezési platform többek közt a következő feladatokat látja el:

  • Elérhetővé teszi a panaszok bejelentésére szolgáló elektronikus űrlapot. A panaszos fél az online vitarendezési platformhoz az űrlap kitöltésével nyújthat be panaszt. Az űrlapnak felhasználóbarátnak és az online vitarendezési platformon keresztül könnyen elérhetőnek kell lennie.
  • Tájékoztatja a másik felet a panasz benyújtásáról.
  • Segítségével a felek meghatározhatják, hogy hogyan kívánják a vitájukat rendezni.
  • Lehetővé teszi, hogy a vitarendezés online történjen.
  • Biztosítja a vitarendezéshez szükséges és az OVR-en keresztül továbbított információk fordítását.
  • Különböző tájékoztatásokat tesz hozzáférhetővé az alternatív vitarendezési eljárásokkal

Az OVR teljes működését maga az OVR platform magyarul magyarázza el nekünk.

Webáruházak figyelem: az OVR link feltüntetése kötelező!

A vitarendezés elősegítése érdekében az uniós rendelet előírja, hogy az Unióban letelepedett, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekben érintett kereskedőknek fel kell tüntetniük a honlapjukon az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket. Ennek a linknek a fogyasztók számára könnyen elérhetőnek kell lennie.

Ezen kívül a kereskedőknek meg kell adniuk az e-mail címüket is.

Mindenkinek problémamentes online vásárlást kívánok!

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.