Vitarendezés már online is?

2019. 12. 23., 11:00

Az online kereskedelem egyre népszerűbb, mind többet és többet vásárolunk webáruházakban. Az online kereskedelemben könnyebben előfordulhat, hogy a vevő és az eladó „elmennek egymás mellett”. Mit tehetünk, ha nem azt kaptuk, amire számítottunk? Az internetes vásárlásoknál előírt elállási jog mellett fontos, hogy ne csak a vásárlás és fizetés legyen gördülékeny, de a nézeteltérések, viták megoldása is. Hogyan gondoskodik az Európai Unió az online vásárlásoknál előforduló viták rendezéséről? A vitarendezés már online is lehetséges? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Hogyan szabályoz az Európai Unió?

Hogyan lehet egy uniós szabály kötelező? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Az uniós, úgynevezett közösségi jogban is többféle jogszabály létezik. Röviden nézzük meg a két leggyakoribb uniós jogszabályi forma lényegét. Ez az irányelv és a rendelet.

  • Irányelv

Az irányelv olyan közösségi jogszabály, amit az egyes tagállamoknak át kell ültetniük a saját hazai jogukba. Ez azt jelenti, hogy külön hazai jogszabályt kell alkotni az unió által az irányelvben elfogadott szabályok, iránymutatások alapján. Az irányelvben található szabályokat külön magyar jogszabályokban fogjuk megtalálni, azok lesznek ránk nézve kötelezőek.

  • Rendelet

Az uniós rendelet olyan közösségi jogi előírás, amit nem kell külön hazai jogszabályban ismét előírni, anélkül is kötelező az uniós országokban élőkre. A rendeletnél tehát nem kell külön hazai törvényt vagy más jogszabályt keresnünk. A rendeletet ezek nélkül is be kell tartani, akár van azzal megegyező hazai előírás, akár nincs. A rendelet az összes tagországban teljes egészében kötelező erővel bír.

Az Európai Unió megoldása: vitarendezés akár online

Mivel az online kereskedelem szó szerint nem ismer határokat, fontos, hogy a terület uniós szinten is szabályozva van. Ez segít összehangolni az európai online kereskedelem szabályait. Ennek egyik fontos eleme a fogyasztói jogviták rendezése. Ezt egy uniós rendelet szabályozza.

A rendelet az unióban tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztók és az unióban letelepedett kereskedők közötti, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekből eredő jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezését célozza. Hogy ki minősül fogyasztónak, azt az általános szerződési feltételekről szóló cikkben megtalálod.

Mivel a fogyasztó és a kereskedő egymástól sok esetben fizikailag is igen távol van, ezért a szabályozással lehetőséget teremtenek a vita online rendezésére.

A cél megvalósítása érdekében az Európai Unió létrehozott és működtet egy online vitarendezési platformot, amit magyarul OVR-nek rövidítenek. Az OVR platform ezen a linken érhető el.

Hogyan rendezhetem a vitát az OVR-en keresztül?

Az online vitarendezési platform egy interaktív weboldal, amely elektronikus úton és díjmentesen érhető el az unió valamennyi hivatalos nyelvén, köztük magyarul is.

Az online vitarendezési platform többek közt a következő feladatokat látja el:

  • Elérhetővé teszi a panaszok bejelentésére szolgáló elektronikus űrlapot. A panaszos fél az online vitarendezési platformhoz az űrlap kitöltésével nyújthat be panaszt. Az űrlapnak felhasználóbarátnak és az online vitarendezési platformon keresztül könnyen elérhetőnek kell lennie.
  • Tájékoztatja a másik felet a panasz benyújtásáról.
  • Segítségével a felek meghatározhatják, hogy hogyan kívánják a vitájukat rendezni.
  • Lehetővé teszi, hogy a vitarendezés online történjen.
  • Biztosítja a vitarendezéshez szükséges és az OVR-en keresztül továbbított információk fordítását.
  • Különböző tájékoztatásokat tesz hozzáférhetővé az alternatív vitarendezési eljárásokkal

Az OVR teljes működését maga az OVR platform magyarul magyarázza el nekünk.

Webáruházak figyelem: az OVR link feltüntetése kötelező!

A vitarendezés elősegítése érdekében az uniós rendelet előírja, hogy az Unióban letelepedett, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekben érintett kereskedőknek fel kell tüntetniük a honlapjukon az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket. Ennek a linknek a fogyasztók számára könnyen elérhetőnek kell lennie.

Ezen kívül a kereskedőknek meg kell adniuk az e-mail címüket is.

Mindenkinek problémamentes online vásárlást kívánok!

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS