Vitarendezés már online is?

2019. 12. 23., 11:00

Az online kereskedelem egyre népszerűbb, mind többet és többet vásárolunk webáruházakban. Az online kereskedelemben könnyebben előfordulhat, hogy a vevő és az eladó „elmennek egymás mellett”. Mit tehetünk, ha nem azt kaptuk, amire számítottunk? Az internetes vásárlásoknál előírt elállási jog mellett fontos, hogy ne csak a vásárlás és fizetés legyen gördülékeny, de a nézeteltérések, viták megoldása is. Hogyan gondoskodik az Európai Unió az online vásárlásoknál előforduló viták rendezéséről? A vitarendezés már online is lehetséges? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Hogyan szabályoz az Európai Unió?

Hogyan lehet egy uniós szabály kötelező? – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Az uniós, úgynevezett közösségi jogban is többféle jogszabály létezik. Röviden nézzük meg a két leggyakoribb uniós jogszabályi forma lényegét. Ez az irányelv és a rendelet.

  • Irányelv

Az irányelv olyan közösségi jogszabály, amit az egyes tagállamoknak át kell ültetniük a saját hazai jogukba. Ez azt jelenti, hogy külön hazai jogszabályt kell alkotni az unió által az irányelvben elfogadott szabályok, iránymutatások alapján. Az irányelvben található szabályokat külön magyar jogszabályokban fogjuk megtalálni, azok lesznek ránk nézve kötelezőek.

  • Rendelet

Az uniós rendelet olyan közösségi jogi előírás, amit nem kell külön hazai jogszabályban ismét előírni, anélkül is kötelező az uniós országokban élőkre. A rendeletnél tehát nem kell külön hazai törvényt vagy más jogszabályt keresnünk. A rendeletet ezek nélkül is be kell tartani, akár van azzal megegyező hazai előírás, akár nincs. A rendelet az összes tagországban teljes egészében kötelező erővel bír.

Az Európai Unió megoldása: vitarendezés akár online

Mivel az online kereskedelem szó szerint nem ismer határokat, fontos, hogy a terület uniós szinten is szabályozva van. Ez segít összehangolni az európai online kereskedelem szabályait. Ennek egyik fontos eleme a fogyasztói jogviták rendezése. Ezt egy uniós rendelet szabályozza.

A rendelet az unióban tartózkodási hellyel rendelkező fogyasztók és az unióban letelepedett kereskedők közötti, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekből eredő jogviták bírósági eljáráson kívüli rendezését célozza. Hogy ki minősül fogyasztónak, azt az általános szerződési feltételekről szóló cikkben megtalálod.

Mivel a fogyasztó és a kereskedő egymástól sok esetben fizikailag is igen távol van, ezért a szabályozással lehetőséget teremtenek a vita online rendezésére.

A cél megvalósítása érdekében az Európai Unió létrehozott és működtet egy online vitarendezési platformot, amit magyarul OVR-nek rövidítenek. Az OVR platform ezen a linken érhető el.

Hogyan rendezhetem a vitát az OVR-en keresztül?

Az online vitarendezési platform egy interaktív weboldal, amely elektronikus úton és díjmentesen érhető el az unió valamennyi hivatalos nyelvén, köztük magyarul is.

Az online vitarendezési platform többek közt a következő feladatokat látja el:

  • Elérhetővé teszi a panaszok bejelentésére szolgáló elektronikus űrlapot. A panaszos fél az online vitarendezési platformhoz az űrlap kitöltésével nyújthat be panaszt. Az űrlapnak felhasználóbarátnak és az online vitarendezési platformon keresztül könnyen elérhetőnek kell lennie.
  • Tájékoztatja a másik felet a panasz benyújtásáról.
  • Segítségével a felek meghatározhatják, hogy hogyan kívánják a vitájukat rendezni.
  • Lehetővé teszi, hogy a vitarendezés online történjen.
  • Biztosítja a vitarendezéshez szükséges és az OVR-en keresztül továbbított információk fordítását.
  • Különböző tájékoztatásokat tesz hozzáférhetővé az alternatív vitarendezési eljárásokkal

Az OVR teljes működését maga az OVR platform magyarul magyarázza el nekünk.

Webáruházak figyelem: az OVR link feltüntetése kötelező!

A vitarendezés elősegítése érdekében az uniós rendelet előírja, hogy az Unióban letelepedett, online adásvételi vagy szolgáltatási szerződésekben érintett kereskedőknek fel kell tüntetniük a honlapjukon az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket. Ennek a linknek a fogyasztók számára könnyen elérhetőnek kell lennie.

Ezen kívül a kereskedőknek meg kell adniuk az e-mail címüket is.

Mindenkinek problémamentes online vásárlást kívánok!

 

dr. Kocsis Ildikó ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS