Változás az Áfa törvényben – részben az Európai Unió Bíróságának ítélete nyomán

2022. 06. 27., 18:27

A 2022 nyári adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslat áfa törvényt érintő módosításait Varga Szabolcs, a PwC Magyarország szenior menedzsere ismerteti.

Felkerült a Parlament honlapjára a 2022 nyári adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslat, amelynek az áfa törvényt érintő módosításai gyakorlatilag két témát érintenek – kezdi bejegyzését Varga Szabolcs, a PwC Magyarország szenior menedzsere.

1. A csoportos adóalanyiság kapcsán a törvény eddig nem szabályozta a tagok által kijelölt képviselő képviseleti jogát a csoportos adóalanyiság megszűnése esetén. Márpedig számos olyan intézkedésre – például önellenőrzésre – kerülhet sor a csoport megszűnését követően, amelynek intézéséhez jogosultságra lenne szükség. Az új szabályozás ezt pótolja és a képviselő jogosultságait kiterjesztik a csoportos adóalanyiság megszűnését követő időszakra is. A szabályozás pontosítása segít abban, hogy a csoportos adóalanyok képviselője a csoport megszűnése után továbbra is eljárhasson a csoportot még érintő ügyekben.

2. Az Európai Unió Bírósága tavaly ősszel hozott ítéletet éppen egy magyar vonatkozású – a német Boehringer gyógyszergyártó cég magyarországi fióktelepe és a magyar adóhatóság között elindult – ügyben (C-717/19.), amelyben a Bíróság elsősorban az adósemlegesség elvének védelmében kimondta, hogy nem tiltható meg az adóalap utólagos csökkentésének lehetősége azokban az esetekben, amikor a gyógyszergyártó az állami egészségbiztosítóval kötött támogatásvolumen-szerződés alapján az államilag támogatott gyógyszerek értékesítése után az árbevétele egy részét visszafizeti a támogatást folyósító részére. A Bíróság arra is rámutatott, hogy az adóalap csökkentését igazoló számla felmutatása ilyen esetben nem mindig lehetséges, ezért a nemzeti hatóságoknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az adóalanyok más módon bizonyítsák, hogy az adóalapot csökkentő ügylet megvalósult.

Az ítéletben megfogalmazott elvek mentén a tervezet szerint több ponton módosul az Áfa törvény.

Egyrészt az értékesítés adóalapja akkor is csökkenthető, ha a pénzvisszatérítést nem közvetlenül annak adja az adóalany, aki részére a pénzvisszatérítésre jogosító termékértékesítést teljesítették. Mivel a gyártó semmilyen kapcsolatban nincs a végső vevővel/beteggel, a kedvezményt/támogatást részére nem is tudja megadni, ehelyett a támogatásvolumen-szerződés szerint a NEAK részére folyósítja a kompenzációt.

Másrészt, mivel a speciális gyógyszeripari helyzet nem teszi lehetővé az ilyen jellegű kapcsolódást, az adó alapjának korrekciója akkor is alkalmazható, ha a pénzvisszatérítés adó nélküli összege nem konkrétan a pénzvisszatérítésre jogosító termékértékesítés, hanem egy későbbi értékesítés adóalapjába tartozik bele. Az egyetlen feltétel, hogy azon termékértékesítés, amelyre tekintettel a kedvezményt adták, és azon termékértékesítés, amelynek adóalapjába a kedvezmény összege beletartozik, azonos adómérték alá tartozzon.

Emellett a tervezet rendezi a korrekció dokumentációs kötelezettségeit is, amely alapján nem korrekciós számlával, hanem egyéb a támogatást igazoló okiratokkal kell rendelkezni. (Az ügylet megvalósulását igazoló harmadik féltől származó okirat, a pénzvisszatérítést igazoló okirat és egy olyan okirat, amely igazolja, hogy a pénzvisszatérítést az kapta, akinek a részére a visszatérítésre jogosító ügylet teljesült.)

Az adóalap csökkentés módját is rendezi a tervezet, amelynek értelmében az adózónak nem kell önellenőrzést végeznie, legkorábban a pénzvisszatérítés teljesítésének időpontját magában foglaló adómegállapítási időszakban számolhatja el az érintett összeget.

Ami pedig a módosítás hatályát illeti, főszabály szerint a módosítást követően teljesített pénzvisszatérítésekre lehet majd alkalmazni az új szabályokat, illetve a 2021. december 31-ét követően történt a pénzvisszatérítés esetén akkor, ha nem érvényesített az adózó semmilyen speciális igényt ennek korrekciójára.

Bár az új szabályozás egyértelműen a támogatásvolumen-szerződések speciális gyógyszeripari gyakorlatára, illetőleg ennek nyomán született ítéletre ad választ, felvetődik a kérdés, hogy az adóalap csökkentésének a lehetőségét más iparágban hasonló konstrukciók mentén lehet-e alkalmazni, hiszen a törvény e tekintetben nem szab korlátokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-28 18:48:50
A felhőalapú IT rendszerekkel a vállalatok gyors, megbízható és könnyen elérhető technológiai szolgáltatásokhoz jutnak. A felhőtechnológia alkalmazása ugyanakkor biztonsági kihívást is jelent a hozzáférések kezelése szempontjából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Hazugság, hogy a kormány elállna az orosz Roszatommal való együttműködéstől a paksi bővítésben, a francia Framatome szerepének növelése az irányítástechnikai rendszer szállítására vonatkozik, miután német konzorciumi partnere, a Siemens Energy politikai okok miatt még nem kapott exportengedélyt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.